Annons

AUTOMOTIVE: Koenigsegg värvar toppnamn som designchef och VD

I oktober tar svenska utvecklaren av monstersportbilar, Koenigsegg Automotive, ett nytt steg. Bolaget har rekryterat Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Den nye designchefen har en mycket kvalificerad bakgrund från framstående automotivespelare som Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.
Förutom rollen som designchef kommer Selipanov också att fungera som verkställande direktör i det nyetablerade RAW Design House i Ängelholm, Sverige. Företaget kommer att erbjuda ett brett spektrum av designtjänster till en utvald grupp av kunder.

– Detta är en dröm som går i uppfyllelse, säger Sasha Selipanov.
Koeniggs nye designansvarige har som sagt ett intressant bagage. Han har en examen från Art Center College of Design i Pasadena, Kalifornien,och började karriär enpå Volkswagen 2005.
Fem år senare gick han över till till Lamborghini, där han bidrog till Lamborghini Huracan, för att 2014 ta upp jobbet som chef för exteriördesign på Bugatti. Han var också exteriört ansvarig för utsidan av Bugatti Vision Gran Turismo och Bugatti Chiron.

Stort fan av den svenska monstersportbilsutvecklaren
2017 utnämndes Sasha till chef för avancerad design vid Genesis. Teamet han då förestod arbetade med nya bilar från Genesis showerna: Essentia och Mint.
– Jag har följt Koenigseggs väg i flera år och varit ett stort fan av företagets ”fria ande och engagemang för innovation”. I dagens värld är bolagets historia och prestationer oöverträffade. Det är hedrande att kunna erbjuda professionell expertis och min livslånga passion för sportbilar till Koenigsegg, säger Sasha Selipanov.

Koenigsegggrundaren och VDn, Christian von Koenigsegg, är förstås synnerligen nöjd med sitt rekryteringskap.
– Det här visar att vi på Koenigsegg har kommit en bra bit på väg när vi kan locka talanger som Selipanov. Jag ser fram emot att kombinera Koenigsegg-sättet att utveckla och designa bilar med hans erfarenhet och radikala metoder. Jag förväntar mig spektakulära resultat, säger Christian von Koenigsegg.
Sasha börjar hos Koenigsegg och RAW Design House i oktober 2019.

Nevs klev in som storägare i Koenigsegg i januari
Till bakgrunden hör gissningsvis också att Koenigsegg överraskande, i januari, fick en ny större delägare i samband med elbilstillverkaren Nevs, som investerade 150 miljoner euro, drygt 1,5 miljarder kronor i den svenska sportbilstillverkaren, mot ett 20-procentigt ägande i bolaget. 
– Koenigsegg bryter ny mark och utnyttjar vår unika teknologi, prestanda och marknadsställning för att utforska och utveckla nya produkter. Detta partnerskap kommer att skapa de bästa förutsättningarna för oss för att påskynda tillväxten på marknaden för hyperbilar. Det gör det vidare möjligt för oss att bryta mark i ett outnyttjat marknadssegment tillsammans med NEVS. Vi ser mycket fram emot att samarbeta med NEVS för att utveckla produkter som säkerställer en hållbar framtid, konstaterade Christian von Koenigsegg, i samband med affären.
Dessutom satsade Nevs ytterligare 150 miljoner dollar, ca 1,4 miljarder, i ett separat joint-venture-bolag tillsammans med Koenigsegg. Detta samriskbolag skulle tillföra modern teknik och utveckla nya el- och hybridbilar. Nevs kommer att äga 65 procent i det nya samriskbolaget, Koenigsegg resterande 35 procent. 
– Nu ska två små företag förändra världsmarknaden. Vi kommer att bli nummer ett i världen på elbilar och extremt fina sportbilar, sa Nevs storägare, Kai Johan Jiang, i en kommentar. 
När det gäller PLM-verktygen, alltså det industriella IT-stödet, jobbar Nevs och Koenigsegg i två konkurrerande miljöer: Nevs med Siemens PLM-portföljen och Koenigsegg med Dassault-lösningar.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title