Annons

AUTOMOTIVE/Robotics: ABB släpper ny lösning för bilindustrin som automatiserar slutmontering

Genom att kombinera visionskameror i realtid på robotens gripdon och armar med integrerade kraftkontrollsensorer som möjliggör för roboten att noggrant kunna spåra positionen av bilens kaross när den kommer in på arbetsstationen.

SVÅRT ATT JUSTERA DELAR I LINJE MED BILKAROSSER
Användningen av robotar vid slutmonteringsapplikationer har i regel påverkats av vibrationer från AGV:er eller transportband samt variationer i hastighet på produktionslinan. Dessa faktorer har gjort det svårt att justera delarna i linje med bilens kaross utan att sakta ner eller pausa produktionen för att passa in dem, vilket leder till längre produktionstid och minskad produktivitet.
Dessa problem – menar ABBs Michael Larsson, chef för Automotive OEM – att bolagets Dynamic Assembly Pack löser. En Universal Video Tracking (UVT)-kamera gör det möjligt för roboten att precist följa karossens position när den kommer in på arbetsstationen på en AGV eller ett transportband. För att kompensera för eventuella oväntade rörelser eller vibrationer efter att karossen nått sin förutbestämda position scannar en Compliant Vision Guidance (CVG)-kamera på robotarmen karossen efter beständiga referenspunkter såsom dörrarnas kanter. Genom att ta bilder i en hastighet av 30 till 40 bildrutor per sekund kan CVG-kameran avgöra om fästpunkten är där den bör vara eller om några justeringar är nödvändiga för att säkerställa exakt positionering av de delar som ska sättas på plats. För att hjälpa till att kompensera för variationer i belysning som kan påverka bildkvaliteten är båda kamerorna utrustade med LED-lampor för att tillhandahålla konsekvent belysning.

INTEGRERADE KRAFTKONTROLLSENSORER
I takt med att robotarmen rör sig mot karossen gör återkoppling från ABB:s integrerade kraftkontrollsensor att den omedelbart kan hitta den exakta positionen, till exempel positionering av cockpitstift eller dörrgångjärn, så att delar kan monteras med millimeterprecision.
– Idag drar mindre än fem procent av slutmonteringsapplikationer nytta av robotautomation. ABB:s nya Dynamic Assembly Pack ändrar spelplanen inom industrin. Genom att möjliggöra säker, snabb och precis hantering av komplexa uppgifter i en rörlig miljö låser vår nya Dynamic Assembly Pack upp nästa nivå av automation och hjälper fordonstillverkare att förbättra sin produktivitet och konkurrenskraft avsevärt”, säger Michael Larsson.

I tillägg till robotar och applikationsspecifik utrustning erbjuder ABB ett brett spann av produktionsceller för fordonsindustrin, såväl som utformning, planering och implementering av fullständiga tillverkningslösningar. Plattformen ABB Ability möjliggör dessutom för kunder att dra fördelar av flertalet olika digitala tjänster såsom processoptimering, flotthantering och planerat underhåll.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title