Annons

BÄST på PLCer: Siemens i topp före Rockwell och Bosch Rexroth i ny analytiker-utvärdering

Teknikresearchern ABI Research har i en utvärdering tittat närmare på elva leverantörer av PLC-lösningar (Programmable Logic Controllers). PLCer fungerar som det fysiska gränssnittet mellan enheter på fabriken eller tillverkningsgolvet och ett SCADA- eller HMI-system. Dessa kontroller kan kommunicera, övervaka och styra komplexa automatiserade processer som transportörer, temperaturkontroll, robotceller och många andra industriella maskiner och är därmed av stor vikt för effektivt tillverkningsarbete.
I ABIs utvärdering har analytikern fokuserat åtta kriterier i sin analys, segmenterade över innovations- och implementeringskluster. Dessa inkluderar produktens innovativa kapacitet, användarupplevelse, utbud av anpassningsmöjligheter och prisalternativ. Dessutom utvärderar rapporten PLC-lösningsleverantörens erfarenhet av att leverera sina erbjudanden till tillverkare, företagets vertikala marknadsexpertis och partnerskapsnätverk, och lösningens anslutningsmöjligheter och integration med befintlig anläggningsmjukvaruarkitektur och tillgångar.
Av de rankade företagen landade utvärderingen i följande segment:
• Marknadsledare: Siemens Digital Industries, Rockwell Automation, Bosch Rexroth och ABB
• Mainstream: Phoenix Contact, Emerson, Beckhoff, Omron, Mitsubishi Electric
• Följare: B&R Automation, Schneider Electric
Totalt bäst bedömdes Siemens vara. James Prestwood, industrianalytiker relaterat till tillverkning på ABI Research, kommenterade utfallet så här:
- Siemens kom ut på topp i konkurrentrankingen, placerad där på grund av sin betydande kundbas och erfarenhet av driftsättning, starka holistiska funktionalitet i sin mjukvarulösning, TIA-portalen, utmärkta låg-/no code-upplägg och simuleringsmöjligheter. Dessutom är bolagets lösningar präglade av stark anpassningsbarhet av PLCer och Siemens som erbjuder dessutom egenutvecklade processorer utformade för att fungera effektivt med styrenheten, säger Prestwood.

Allmänt kan noteras att innovativ funktionalitet, användarupplevelse, anpassningsbarhet, bokningar, kundbas och vertikal marknadsintegration är de områden som uppvisade mest differentiering mellan leverantörer.
– De flesta av leverantörerna erbjuder sin PLC-lösning tillsammans med en portfölj av andra automationslösningar, med Siemens, ABB, Emerson, Mitsubishi Electric och Rockwell Automation, som betjänar nivåerna 1, 2 och 3 i automationspyramiden, kommenterade Prestwood.

Åter till rankningen så hamnar Siemens i topp bland PLC-leverantörern, med Rockwell Automation på ”andra plats.” Ifråga om Rockwells lösningar noterar ABI Research särskilt att man har ett brett utbud av anslutnings- och kommunikations-protokollstöd, omfattande catering till olika marknadsvertikaler och stark erfarenhet av driftsättning.

Rockwell rankar Rockwell som tvåa på PLC-sidan, särskilt för att man har ett brett utbud av anslutnings- och kommunikations-protokollstöd.

Simulering, lågkod och SaaS brister hos Bosch Rexroth
Bosch Rexroth gjorde också bra ifrån sig med en positionering i rankingen som trea totalt. Här menar ABI att man, ”visar omfattande flexibilitet inom sin ctrlX CORE-kontroller och stödjande PLC-programvara, med ett brett utbud av appar som gör det möjligt för tillverkare att snabbt designa och distribuera automationslösningar. Det som gjorde att Bosch Rexroths lösning inte matchade de två i topp, Siemens och Rockwell var lösningens brist på simuleringsfunktionalitet, SaaS-distributionsalternativ (Software-as-a-Service) och svagare låg/no-code-kapacitet jämfört med andra ledande konkurrenter.

Phoenix Contact fick höga poäng för innovation och blev rankade som ledande mainstream-lösning tack vare sin öppna Linux-kärna i PLCnext-kontroller, vilket möjliggör solid framtidssäkring, och dess digitala marknadsplats, PLCnext Store, som ger omedelbar tillgång till komplexa automationslösningar nästan omedelbart.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title