Annons

BATTERIER: Christina Stenbeck och Spotifys Daniel Ek bland investerarna när Northvolt drar in ytterligare 5,4 miljarder

Svenska batteriutvecklaren och tillverkaren Northvolt tar in ytterligare 5,4 miljarder kronor, bl a till projektet kring gigafabriken i Skellefteå, som för närvarande under uppbyggnad.
Bolaget har gjort en nyemission där bl a Christina Stenbeck och Spottifygrundaren, Daniel Ek ingår tillsammans med de institutionella investerarna Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments, Norrsken VC & PCS Holding. Nuvarande Northvolt-aktieägarna Goldman Sachs, IMAS Foundation, Scania och Volkswagen AG ansluter sig till aktiehöjningen, vilket möjliggör ytterligare investeringar i kapacitetsutvidgning, FoU och återvinning.
Genom dagens annonserade investering möjliggörs för företaget att göra ytterligare satsningar i att utöka sin produktion och återvinningskapacitet. Men grundaren och CEOn, Peter Carlsson, tänker också avsätta resurser till FoU-aktiviteter för att stödja målet att etablera 150 GWh tillverkningskapacitet i Europa till 2030.
- Vi är mitt i ett race med målet att etablera tillverkningskapacitet i Europa. Jag tror att de företag som är bäst på att attrahera talang och kapital, medan de skalar upp sina blueprints snabbast, kommer att vara de mest framgångsrika. Med dessa världsklasspartners bakom oss har vi skapat en solid grund för att fortsätta och genomföra våra planer för att möjliggöra storskalig tillverkning av gröna batterier i Europa, säger Carlsson.

Den privata placeringen gör det möjligt för Northvolt att göra ytterligare investeringar inom tre viktiga områden:
• Öka produktionskapaciteten för battericeller och system för att stödja målet att uppnå 150 GWh tillverkningsproduktion i Europa till 2030.
• Utöka Northvolt Labs Campus, där företagets FoU-aktiviteter äger rum. Northvolt Labs förväntas fördubblas i storlek under de kommande åren när det gäller investeringar och fotavtryck.
• Etablera en återvinningsanläggning för litiumjonbatterier i gigaskala bredvid gigafabriken Northvolt Ett i Skellefteå. Anläggningen blir den största i världen med en initial kapacitet på 4 GWh och den enda storskaliga anläggningen i Europa som kan återvinna litium förutom kobolt, nickel, mangan och andra metaller.

40 GWH I ÅRLIG PRODUKTION I SKELLEFTEÅ-FABRIKEN
Northvolt Ett-fabriken i Skellefteå har en potentiell årlig produktion på 40 GWh och är som sagt under uppbyggnad. Planerad produktionsstart är under 2021.
Parallellt pågår tillståndsprocessen för Northvolt Zwei i Salzgitter, Tyskland, som är planerad att kunna vara i produktion under 2024 med en första effekt på 16 GWh. Produktionen här är designerad till partnern Volkswagen, vars behov är enorma fram till 2026, under vilken period man räknar med att producera 25 miljoner elfordon.
– Sammanfattningsvis, konstaterar Peter Carsson, kommer dessa initiativ att underlätta vårt mål om en marknadsandel på 25 procent i Europa 2030, vilket motsvarar cirka 150 GWh av den årliga produktionskapaciteten, med 50 procent av råvaran från återvunna batterier.

800 ANSTÄLLDA HITTILLS
Företaget grundades 2016 för att möjliggöra den europeiska övergången till en koldioxidfri framtid och har gjort snabba framsteg i sitt uppdrag att leverera världens grönaste litiumjonbatteri med ett minimalt koldioxidavtryck och har vuxit till mer än 800 personer från över 70 olika nationaliteter på sina anläggningar i Sverige, Tyskland och Polen.
Bland Northvolts industripartners och kunder finns ABB, BMW Group, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas och Volkswagen Group.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title