Talgas europachef, Martin Phillips, säger i en kommentar att det är ett utmanande satsning man har framför sig.
– Att bygga upp en ny och hållbar europeisk värdekedja för batterianoder är både viktigt och krävande. Därför är vi glada att samarbeta med Rejlers kring IT-lösningar, säger han.
Klart är också att Rejlers har expertisen och resurserna som krävs i sammanhangety. Med verksamhet i Sverige, Finland, Norge och Förenade Arabemiraten har Rejlers cirka 3300 experter inom teknikområden som energi, industri, infrastruktur och fastigheter, vilket ser ut som en god grund för framgång i projektet. 2022 omsatte bolaget 3,5 miljarder kronor.
Malin Ljung Eiborn, hållbarhetchef på Rejlers, tillägger att man genom projektet, ”bidrar till industriomställningen där Talgas verksamhet kommer att spela en nyckelroll för elektrifieringen och bidra till ett minskat fotavtryck genom en hållbar, lokal produktion.
19 500 ton anodmaterial
Inledande markförberedelser är påbörjade inför den planerade byggstarten av Talgas fabrik i Luleå. I sin första fas beräknas fabriken kunna producera 19 500 ton anodmaterial per år, vilket motsvarar ungefär 16 GWh batterikapacitet.
I pressmaterialet skriver man att Talgas vision är att skapa hållbar tillväxt genom att förädla samhällsnödvändiga metaller och mineraler till produkter som bidrar till en grön omställning. Bolagets verksamhet innefattar högteknologisk materialförädling, gruvdrift, samt forskning och utveckling. Talga har sitt huvudkontor i Perth i Australien, är noterade på den australienska börsen ASX och har verksamhet i Sverige, Tyskland och Storbritannien.