Annons

BOP, BIM och PIM: Industrikonsulten AFRY i tung designroll i Metsä Fibres nya bioproduktfabrik

Få aktörer inom massa- och pappersindustri kan matcha AFRY när det gäller konsulttjänster, ingenjörstjänster och projektgenomförande. Bolaget är i detta rankat som global etta enligt ENR 2022. På detta område har PLM&ERP News t ex rapporterat om AFRYs arbete gällande ett av de mer spännande projekten inom svensk tillverkningsindustri just nu: Metsä Tissues’, som är en del av Metsä Group, investering utvecklingsprojektet Framtidsfabriken i Mariestad. Målsättningen här har handlat om att skapa en anläggning med världsledande miljö- och driftprestanda inom mjukpappersproduktion. Men det finns fler aktuella storprojekt där AFRY varit involverat:
Denna gång den största investeringen inom skogsindustrin i Finland - Metsä Fibres nya bioproduktfabrik – som togs i drift som planerat för bara knappt 14 dagar sedan. AFRY bidrog till projektet från de tidiga studie- och förprojekteringsfaserna till detaljprojektering och byggfas med multidisciplinära ingenjörs- och projektledningstjänster. Bioproduktfabriken i Kemi kan nu använda en digital plattform med en enda informationsskälla i sin dagliga verksamhet genom att integrera alla operativa data (OT), inklusive t ex underhålls- och produktionsdata, med befintliga tekniska data (ET). Bl a har detta handlat om Balance of Plant (BOP) och digitaliseringstjänster för fabriken med BIM (Building Information Modelling) och PIM (Process Information Modelling).
- Bra ingenjörsarbete är nyckeln när man bygger den här typen av ny och modern bioproduktfabrik. AFRY har varit en viktig partner för oss, och tillsammans med andra huvudpartners har vi lyckats driva projektet enligt tidsplanen och starta bruket som planerat, kommenterar Jari-Pekka Johansson, saken. Han är projektledare för bioproduktbruket på Metsä Fibre.

Bioproduktfabriken producerar 1,5 miljoner ton barr- och lövvedsmassa per år. Anläggningen använder inga fossila bränslen och kommer att vara helt avfallsfri 2030. Fabriken är utrustad med den senaste tekniken och har en helt cirkulär ekonomi, då alla vedråvaror och sidoströmmar från produktionen används effektivt för olika bioprodukter och bioenergi. Till exempel producerar bruket tallolja och terpentin samt två terawattimmar förnybar el per år, vilket motsvarar den årliga förbrukningen för 100 000 eluppvärmda enfamiljshus.

Tunga digitaliseringstjänster
AFRY levererade projektledningstjänster för bioproduktfabriken, detaljerade ingenjörstjänster för alla tekniska discipliner för Balance of Plant (BOP) och digitaliseringstjänster för fabriken med BIM (Building Information Modelling) och PIM (Process Information Modelling) av projektet, inklusive etablering av SSOT (Single-Source-of-Truth) koncept mot digital tvilling. AFRY tillhandahöll även projektledning, ingenjörs- och platstjänster för klordioxidanläggningen samt levererade en talloljeanläggning som levererades nyckelfärdigt.
–   Vi är stolta över att ha varit en del av detta projekt som bidrar till att skapa arbetstillfällen, ekonomisk stabilitet och ett minskat miljöavtryck. Det långvariga partnerskapet mellan Metsä och AFRY sträcker sig över flera decennier och det goda samarbetet med Metsä Fibre och alla projektpartners har spelat en avgörande roll för att göra detta projekt till en framgång, summerar Nicholas Oksanen, EVP och chef för Process Industries på AFRY

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title