Annons

BYTE PÅ TOPPOSTEN: Han ersätter en av PLM-branschen ledande visionärer, PTC-chefen Jim Heppelmann

Igår kom veckans stora nyhet inom PLM-världen: PTC-chefen och CEOn, Jim Heppelmann, drar sig tillbaka från den operativa ledarrollen i bolaget för att istället bli styrelseordförande. På CEO-posten ersätts han av Neil Barua, CEO för PTCs Service Lifecycle Management-verksamhet (SLA). Chefsbytet kommer att effektueras i samband med den årliga aktieägarstämman i februari 2024.
Det är ingen liten sak att en av PLM-branschens mest framstående och visionära personligheter går i pension efter 26 år i bolaget och 13 år på den absoluta exekutiva topposten. Jim Heppelmann har från tillträdet som PTC-bas 2010 präglat bolagets verksamhet och är i detta mannen bakom en rad kreativa satsningar som inneburit att PTC inte bara befäst sin roll som en av områdets absoluta ledare, utan också stärkt företagets position som en av PLM-sidans teknologiskt mest spännande aktörer.
Det man framför allt tänker på är hans beslut att satsa på IoT/IIoT (Industrial Internet of Things) i och med köpet av ThingWorx; vilket gjorde att PTC först av alla PLM-spelare kunde plocka upp denna teknologi, koppla ihop den med digitala tvilling-koncept för att sedan steg för steg bygga på och koppla i ihop produktutvecklings-verktygen på den sammanhållna PLM/PDM-plattformen Windchill. Men det finns förstås betydligt mer i pipen, som satsningen på AR-mjukvaran Vuforia (Augmented Reality), initieringen av det djupa partnersamarbetet med Rockwell Automation för att göra PTC till ett bolag med en holistisk närvaro inom hela produktframtagnings-processen, även då tillverkningssidan.
Under senare år är det framför allt SaaS-transformationen (Software-as-a-Service) som står ut. Även här var Heppelmann tidigt ute bland PLM-spelarna att plocka upp Adobes framgångsrika affärmodell, där man s a s hyr in sig på PLM-plattformen med dess rika utbud av digitala verktyg. Detta istället för att köpa evighetslicenser med dryga instegskostnader; en modell som de flesta inom sfären idag tagit efter.
Valet av PTCs SLM-bas, som ny koncernchef är heller inga tillfälligheter. De ligger väl i linje med en annan av Heppelmanns stora teknologiska satsningar, Service Lifecycle Management. Även här var Heppelmann tidigt ute och insåg vikten av att addera digitala verktyg som kunde haka på och integrera produktframtagningsbitarna ända ut till slutanvändarnas behov. Detta inte minst viktigt i en tid när idéerna kring Product-as-a-Service, produkten som tjänst, fått ett allt kraftfullare grepp om företagens affärsmodeller. Neil Barua har en omfattande bakgrund inom teknikbranschen och en tung meritlista med mycket goda affärsresultat. Barua var tidigare CEO för det ServiceMax som PTC köpte i januari tidigare i år. ServiceMax är en erkänd ledare inom molnbaserad, produktcentrerad fältservicehantering (FSM. Efter förvärvet har ledde Barua lett PTCs Service Lifecycle Management-verksamhet fram till dagens utnämning som tillträdande CEO.

I en kommentar till sin avgång som CEO koinstaterar Jim Heppelmann att PTC har blivit en ledande digital transformationspartner till bolagets kunder, med branschens mest differentierat kapabla mjukvaruportföljen i branschen.
– Jag är övertygad om att PTC aldrig har varit i en bättre position att leverera värde till våra kunder och våra aktieägare när vi börjar nästa kapitel. Efter att ha arbetat nära Neil sedan ServiceMax-förvärvet kan jag intyga hans fokus på våra kunders och anställdas framgång, hans förståelse för PTCs marknadsmöjligheter för hela mjukvaruportföljen och hans principer för ekonomisk och operativ disciplin. Jag är övertygad om att Neil, tillsammans med vårt beprövade verkställande ledarskap, kommer att hålla PTC på en väg för uthållig tillväxt och framgång, säger Heppelmann.

”Starkaste produktportföljen”
Neil Barua å sin sida säger att det PTC han framöver kommer att basa för, ”är ett fantastiskt företag med fantastiska kunder, duktiga medarbetare och den starkaste produktportföljen i branschen.”
– Företaget har presterat exceptionellt bra, och vi kommer att bygga vidare på denna framgång när vi går in i nästa kapitel. Jag ser fram emot att arbeta med Jim Heppelmann och vårt ledningsteam under denna övergång.

Bob Schechter, som har varit ordförande för PTCs styrelse de senaste åtta åren, summerar valet av Neil Barua som Heppelmanns efterträdare med att bolaget nu får ”den idealiska personen att leda PTC i nästa kapitel.”
– Han är en erfaren teknikchef med en dokumenterad meritlista av växande mjukvaruföretag och stödja industriföretag med deras digitala transformationsresor. Han kombinerar detta med ett starkt finansiellt sinne, ett kundförst-tänkesätt och en ledarstil som stärker medarbetarna. Styrelsen och jag har stort förtroende för att PTC har en ljus framtid framför Neil Barua som CEO, tillsammans med resten av företagets erfarna ledningsgrupp, sa han och fortsatte:
– Under sin tid som CEOD har Jim visat ett orubbligt engagemang för PTC, och hans positiva inverkan på företaget kan inte överskattas. Hans visionära ledarskap har hjälpt till att förvandla PTC till kategoriledare på marknaden för produktlivscykelhantering (PLM) och har drivit rekordstora finansiella resultat för aktieägarna.”

Klart är också att Barua har en omfattande bakgrund inom teknikbranschen och en bevisad meritlista. Förutom rollen som CEO för ServiceMax, har han tidigare varit operativ partner på Silver Lake, en global storinvesterare gällande teknikaktörer. Han har också basat, som CEO, för för IPC Systems, en global leverantör av specialiserade teknologilösningar för finansbranschen.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title