Annons

Byter ut sitt legacysystem: Mazak vässar designen med PTCs Creo och Windchill

PLM-utvecklaren PTC har tagit hem en intressant order på sitt CAD- system Creo och PLM-lösningen Windchill. Det är CNC-maskinutvecklaren Yamazaki Mazaks brittiska dotterbolag som valt att fasa ut sitt legacysystem och ersätta det med PTCs lösningar. Ordern är särskilt värdefull i skenet av att Mazak faktiskt är världens största tillverkare av datorstyrda (CNC) metallbearbetningsmaskiner. Istället kommer man framöver att designa maskinerna i Creo med Windchill som ”PDM-backbone”.

Som noterades i ingressen har Mazak, grundat 1919 vuxit till en världsledande tillverkare av maskiner och maskinverktyg. Den europeiska anläggningen i Worcester, Storbritannien, grundades 1987 och har sedan tre gånger utvidgats till att bli en av de mest avancerade tillverkningsanläggningarna för maskinverktyg i Europa.

Uppskattar PTC-lösningarnas sömlöshet
Totalt producerar det brittiska dotterbolaget över 250 olika maskinverktygsmodeller, som exporteras till över 30 länder i hela Europa.
– När man arbetar med högvolymsprodukter behöver man kraftfull design och PLM-lösningar som kan driva produktiviteten, säger Dave Fisher, teknikchef på Yamazaki Mazak UK.
Han hävdar vidare att just detta är vad man får från PTC.
– De här lösningarna, Creo och Windchill, gör det möjligt för design, konstruktion och tillverkning att arbeta sömlöst tillsammans, konstaterar Fisher.

PTCs mjukvara ProENGINEER under en simuleringssession med en Mazak-maskin.

I parametrisk spets
Creo får också räknas som en av de globalt ledande 3D CAD-lösningarna. Mjukvaran är ofta använd inom maskinkonstruktion och är en verklig CAD-klassikers arvtagare: Vi talar alltså om ProENGINEER. Nu blir det istället Creo som ska användas av designingenjörer för produktsimulering, mekanisk 3D-design, analys och test i samband med skapande av verktyg, designkommunikation och tillverkning.
En av de tunga poängerna med dagens CAD-verktyg är förstås också just parametriken, vilket PTC f ö var först med att introducera på marknaden med ProENGINEER under det sena 1900-talet. Ett tag ägde bolaget kort sagt konstruktionsmarknaden med denna lösning, relaterat till just den unika parametriken.
Idag är denna teknologi dock i sig inget unikt utan något alla 3D-system har på programmet. PTC noterar hur som helst i sitt pressmaterial kring affären att, ”det ger företag sömlös parametrisk och direkt modellering av produktdesign, vilket leder till accelererad produktinnovation.”

Kan fås både via molnet eller on premise
När det gäller Windchill ska tilläggas att lösningen kan distribueras både via molnet eller som lokal installation. Man noterar i Mazakfallet att det rör sig om, ”en högt konfigurerbar out-of-the-box PLM-applikation med den flexibilitet, prestanda och skala som industriledarna kräver.”
Styrkan med en paketerad plattform som PTC erbjuder är att de två lösningarna är kopplade till varandra på ett sätt som gör det möjligt för användare att arbeta snabbare och mer exakt. Effekterna är, menar man, ”minskad tid till marknaden, minskade kostnaderna och förbättrad kvalitet.”
– Dessutom, säger Mazaks Fisher, kommer Windchill PLM-lösningen att göra det möjligt för oss att utveckla en smart uppkopplad fabrik som inkluderar IoT och augmented reality (AR) för ”frontline-arbetare”.

PTCs VP för Storbritannien och Norden, David Grammer.

”Påskyndar den digitala resan,” säger Grammer
PTCs VP för Storbritannien och Norden, David Grammer, säger i en kommentar att Mazaks satsning kommer att underlätta och påskynda den japanska CNC-utvecklarens digitala resa.
– Vi förväntar oss att design- och tillverkningsteam nu kan skapa produkter mer effektivt och kostnadseffektivt, säger han. Att ersätta den nuvarande CAD- och PLM-sviten med verktyg med PTCs Creo och Windchill kommer att ge Yamazaki Mazak en mängd specifika funktioner och kapaciteter som hjälper deras designers och tekniker att skapa och tillverka bättre produkter snabbare.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title