Annons

CAD och PLM-utvecklaren Autodesk i mångmiljardaffär: Köper norska moln- och designbolaget Spacemaker

Spacemaker är en plattform för de tidiga stadierna i fastighetsutveckling som kombinerar beräkningar i molnet med AI för att låta användare maximera såväl livskvalitet som täthet i ett byggprojekt. Arkitekter, stadsplanerare och fastighetsutvecklare kan ta fram optimala förslag för ett område som bygger på dess fysiska förutsättningar och begränsningar, regelverk och lokala önskemål.

SNABBA UTVÄRDERINGAR AV ALTERNATIV
INOM BYGGNADS- OCH STADSUTVECKLING

Med Spacemaker kan branschen snabbt skapa och utvärdera olika alternativ för en byggnad eller stadsutveckling. Med hjälp av AI kan arkitekter och stadsutvecklare använda Spacemakers plattform för att snabbt generera, optimera och upprepa designförslag, samtidigt som man beaktar designkriterier och data såsom terräng, kartor, vind, belysning, trafik, zonindelning etc. Spacemaker genererar snabbt olika alternativ tillbaka, vilka har optimerats för att nyttja den fulla potentialen på den aktuella platsen. På så sätt blir resultatet bättre redan initialt så att de som arbetar med utformningen kan fokusera på den kreativa delen av sitt arbete.
– Spacemaker är ett skolboksexempel när det kommer till att använda kraften i insikter och automatisering och möjliggöra för designers att ta fram och testa idéer på bara några minuter. 2050 förväntas ytterligare två miljarder människor att bo på vår planet, farten idesign- och hållbarhetsarbete inom stadsplanering måste därför prioriteras. Spacemakers teknik förändrar i grunden vårt sätt att planera och bygga städer, så både människor ochvår planetkan förbli hälsosam, säger Andrew Anagnost, VD för Autodesk.

Spacemakers teknik förändrar i grunden vårt sätt att planera och bygga städer, så både människor ochvår planetkan förbli hälsosam, sägerAutodesk-chefen, Andrew Anagnost.

ATT TA VÄLGRUNDADE DESIGNBESLUT
– Våra värderingar speglas alltid i de affärsbeslut som vi tar. Förvärvet av Spacemaker visar på vårt engagemang gentemot arkitekter och möjligheten för designers att förändra världen till det bättre. Tillsammans med våra team och kompletterande teknologi så kommer Spacemakers nydanande lösning att bana väg för mer välgrundade designbeslut och bidra till att lösa några av de största utmaningar som vi alla står inför, säger Amy Bunszel, senior VP för AEC Design Solutions på Autodesk.
Håvard Haukeland VD och medgrundare på Spacemaker håller med om detta och tillägger:
– För fyra år sedan gav vi oss ut på ett uppdrag med målet att erbjuda design-, ingenjörs- och projektteam ett nytt sätt för att utveckla mer hållbara städer och kvarter runtom i världen, samtidigt som vi maximerade investeringen. Autodesk delar vårt mål att skapa en sundare planet för alla och har en unik position för att snabbare få ut vår produkt till team världen över. Det här är en stolt milstolpe för vårt team och alla som har stöttat oss sedan starten.

GOD AFFÄR FÖR ÄGARNA
Försäljningen innebär att investerare i bolaget kommer att göra sig en hacka. Ifjol tog Spacemaker in 235 miljoner kronor från bland annat Skype-grundaren Niklas Zennströms London-baserade bolag Atomico och det svenska riskkapitalbolaget Northzone. När bolaget nu säljs till 100 procent innebär Atomicos ägande på 12 procent en utdelning på cirka 250 miljoner kronor, noterar Di:s Isidor Beslic.

”HJÄLPER OSS UTVECKLA MER HÅLLBARA FASTIGHETER”
Som en bakgrund till Autodesks köp menar Daniel Kjørberg Siraj, VD på OBOS. att fastighetsutvecklare i Norge ligger i framkant i den digitala omvandlingen i byggbranschen vilket har resulterat i lönsammare projekt:
– Precis, men framförallt så har det gett oss större möjligheter att ta upp kampen mot klimatförändringarna genom att utveckla mer hållbara fastigheter. Innovatörer som Spacemaker är en del av lösningen och det är viktigt att ge dem de volymer som krävs för att kunna påverka. Som en tidig investerare och användare, så är jag oerhört glad över att se Spacemaker bli en del av Autodesk. Jag ser verkligen fram emot att se en ursprungligen norsk teknologi vara med att förändra branschen på global nivå, säger han.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title