Annons

CAD/PDM: Onshape släpper ny avancerad enterpriselösning

Nu introducerar CAD-utvecklaren Onshape en lösning kallad Enterprise. Det handlar om en ny premiumutgåva av Onshape och tar sikte på att stödja företag med sofistikerade designprocesser, som inkluderar flera bidragsgivare på flera platser. - Onshape Enterprise hjälper dessa företag att accelerera sina unika designprocesser samtidigt som de skyddar IP i en grad som är omöjligt med gammal CAD och PDM, säger Onshapes medgrundare och VP, Dave Corcoran.

Han berättar att man jobbat på nya Enterprise ”i hemlighet” tillsammans med en utvald grupp företag i över ett år. Dessa har i dagsläget haft haft produktionsåtkomst på lösningen i sex månader.
– De har alla uttryckt en stor uppskattning av denna plattform, säger Corcoran.

Löser flera problem och underlättar samverkan. Så, vad är det som leder till denna stora uppskattning? I större företag växer kontinuerligt deltagandet i olika produktutvecklingsprojekt. Resultatet är att ett antal interna och externa intressenter, lokaliserade på skilda platser behöver tillgång till designdata för produkter, som blir alltmer komplexa och omgärdas av besvärliga designprocesser.
– Eftersom dessa företag många gånger sitter på CAD- och PDM-data som producerats under årtionden och ännu spelar en viktig roll i produktutvecklingen blir problemet att välja mellan att vara smidig eller att ha viss kontroll. Detta skapar tryck och problem på flera områden:

  1. Kontroll av ej hanterade (och multipla) CAD-filkopior utsätter många företags IP för risker.
  2. Agilitet – den genomsnittliga ingenjören spenderar mindre än hälften av sin tid på det verkliga designarbetet och balansen äts upp av administrativa och operativt relaterade mjukvaruproblem.
  3. Access – tillhandahållande av nya CAD-platser och PDM-valv drar stora IT-kostnader, vilket förhindrar att nya teammedlemmar att omedelbart kunna bidra till utvecklingsarbetet.
  4. Synlighet – när nästan alla andra branscher har omformats av data och analyser i realtid har teknik och tillverkning blivit kvar.

Detta menar sig nu Onshape ha lösningen på med nya Enterprise.

Gränssnitt från nya Onshape Enterprise. Med denna lösning kan man samverka och följa hur ett projekt utvecklas i realtid.

Kollaborativ PDM. Vi talar alltså om en kollaborativ PDM-lösning. Med de n ya funktionerna i Enterprise kan man nu dela och jobba kring data via en browserlösning som inte kräver någon mjukvaruinstallation. Detta är poängen också med hela Onshape-projektet, som dragits igång av SolidWorks-grundaren Jon Hirschtick m fl, bl a då ex-SW-mannen Dave Corcoran.
”Ideologiskt”, om uttrycket tillåts, är affärsmodellen fokuserad på att leverera det man gör bra, och detta handlar framförallt ett lättillgängligt, habilt CAD-verktyg med diverse tangerande funktioner, som PDM och annat. När det gäller sånt man inte gör lika bra så samarbetar man med likasinnade företag för att få till sekundära tjänster som FEA (Finita Element Analysis), rendering och andra verktyg som behövs i appbutiken.

Man har för sin moln-CAD-lösning lagt upp en modern databasarkitektur, ett lika modernt API och tillfört integrerad produktdatahantering; allt byggt på AWS-moln (Amazon Web Services) och man är i detta väl positionerat för att klara de senaste trenderna inom produktutveckling (digitalisering, analys, styrning, etc).

Från kostnadsfritt till professionella betallösningar. När det gäller konstruktionsarbetet erbjuder OnShape en kombination av direkt- och parametrisk modellering i CAD, upplagt i ett enda geometriskt system som tar modellen genom hela konstruktionsprocessen, från koncept- och detaljdesign till produktionsdokumentation. 3D-direktmodelleringsfunktionerna, dess gren- och sammanslagningsfunktion och dess realtidsupplägg gör det lätt för användarna att arbeta  tillsammans i ett dokument.

Onshape erbjuder allt ifrån gratislösningar till professionella upplägg med utbyggda funktionella kapabiliteter. Båda varianterna, gratis och betald, ger tillgång till full funktionalitet, men den kostnadsfria lösningen har gränser för datalagring och även för antalet dokument som en användare kan komma åt när som helst. Fördelen med gratisnivån är att den gör det enkelt för de som vill att dela arbeten i kollaborativa upplägg. Lite som andra företags viewerlösningar, fast mer kapabla än att bara erbjuda de som exempelvis är partners i produktutvecklingsarbetet möjlighet att titta på, vrida och vända och zooma för att kunna ha synpunkter på 3D-modeller och ritningar.
* Vill man ha ett verktyg att arbeta lite bredare i väljer man STANDARD-lösningen, som kostar 125 dollar i månaden, motsvarande ungefär en tusenlapp. Kostnaden debiteras årligt.
* För den som vill ha Onshapes fulla funktionalitet och lagringsmöjligheter stiger sedan kostnaden till 175 dollar i månaden. Ca 1 400:- kronor alltså.

 

 

 

Kollaborativ samverkan när som helst, var som helst – interna och externa intressenter, lokaliserade på skilda platser behöver tillgång till designdata för produkter, som blir alltmer komplexa och omgärdas av besvärliga designprocesser. Poängen med nya Enterprise från John Hirschticks browserbaserade Onshape är att man får ett pedagogiskt och lättanvänt verktyg för sådan samverkan.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title