Annons

CAE/EDA-ANALYS: Varför köper elektronikdesign-spelaren SYNOPSYS marknadsledande simuleringsaktören ANSYS?

FLERA INTRESSERADE KÖPARE MED I BUDGIVNINGEN. Vad betyder halvledardesign-företaget Synopsys köp av simulerings- och analysföretaget Ansys? Varför förvärvar EDA-företaget (Electronic Design Automation) Synopsys denna klara kommersiella marknadsetta inom CAE-segmentet för rekordbeloppet 35 miljarder dollar, motsvarande runt 366 miljarder kronor enlig aktuell dollarkurs? Frågorna är förstås av stort intresse efter den senaste månadens spekulationer kring den affär som kom till stånd under förra veckan.
PLM-analytikern CIMdata har tittat på saken i en kommentar som publicerades i förra veckan. Och man konstaterar att, ”medan Synopsys är ledande inom EDA-segmentet, kommer förvärvet av Ansys att ge Synopsys ett betydande framsteg i sin portfölj för EDA-applikationer, särskilt inom simulerings- och analysområdet.” En tämligen given slutsats, men det finns förstås fler aspekter på denna gigantiska affär, som har alla förutsättningar att bli årets största inom PLM.
CIMdata noterar här att det finns goda finansiella incitament. Man pekar på att företagen i pressmaterialet uppskattade värdet på den totala tillgängliga marknaden för det sammanslagna företaget till 28 miljarder dollar. ”Detta ger mycket utrymme för framtida tillväxt för den kombinerade enheten från bolagens nuvarande sammanlagda intäkter” på knappa 8 miljarder dollar – av detta drar Synopsys in ca 5,8 miljarder 2023, medan Ansys siffra för 12-månadersperioden Q4 2022 t o m Q3 2023 landar på drygt 2,1 miljarder. Så pengasidan är förstås en viktig aspekt.
Men den allmänna utvecklingen på teknologisidan är ändå det som kommer att avgöra affärens relevans. Köpet understryker kort sagt trenden mot "smarta" och "intelligenta" funktioner i produkter och IIoT-tjänster inom ett brett spektrum av industrisegment. ”Detta skapar en enorm efterfrågan på elektroniksystem och anpassade ”kisel-till-system-upplägg.” Denna trend har varit synnerligen lönsam och hjälpt båda företagen att uppnå tvåsiffrig intäktstillväxt och betydande vinster.
CIMdata ser detta som en fortsättning på trenden i konvergens av domäner för mekanisk design och design av elektroniksystem, särskilt i den strategiska rollen för simulerings- och analystillämpningar i utvecklingen av elektroniksystem och skräddarsydda halvledarchips. Detta är förstås ett viktigt bakomliggande affärsperspektiv, men hur relevanta är EDA-kopplingarna som bakgrund till hela affärens gigantstorlek? Ansys har en diversifierad simulerings- och analysportfölj där egentligen bara vissa av applikationerna används i EDA-domänen. De huvudsakliga kapabiliteterna ligger inom sånt som vätskor, struktur, optik, optimering, digitala tvillingar och systemsimulering som betjänar många industrier utanför elektronik- och halvledarindustrin. För övrigt lär det ha funnits fler budgivare med i kontexten…

Nu hör det till saken att båda företagen har arbetat som partners under en tid och Ansys teknologi har använts av Synopsys kunder som en del av det övergripande EDA-arbetsflödet, noterar analytikern i sin kommentar.

Också notabelt är att Synopsys har en betydande närvaro inom optik/fotonikdesign och simuleringsdomänen via ett tidigare förvärv av Optical Research Associates. ”Denna sammanslagning kommer att stärka de kombinerade företagens ledarskap inom detta område,” skriver CIMdata.

Flera aktörer med i budgivningen
Sammantaget menar analytikern att, ”utmaningen nu är att Synopsys och Ansys ledarskap kommer att behöva se till att Ansys kunder ges förtroende för fortsatt innovation och investeringar i Ansys svit av EDA och multifysiska simulerings- och analysapplikationer.”

Olika källor rapporterar vidare att detta var ett flerpartslopp, där flera andra parter övervägdes av Ansys styrelse innan de gick med på att gå med Synopsys på grund av ett långsiktigt partnerskap och upplevd synergi. Men gissningsvis har avvägningarna varit tuffa. Vilka som varit med och bjudit på Ansys framgår inte någonstans, men man kan tänka sig att Siemens Digital Industries potentiellt skulle kunna ha ett intresse i sammanhanget, inte minst givet bolagets stenhårda satsning på just EDA-områden.

Förvärvet av Ansys av Synopsys är hur som helst unikt. Inte minst med tanke på hur mycket kapital som är involverat, men de grundläggande förutsättningarna för transaktionen ligger troligtvis i de ovan diskuterade faktorerna. CIMdata skriver i sin kommentar att man, ”tror att denna utveckling kan leda till ytterligare konsolidering av marknaden och att mindre rivaler till Ansys kommer att få stor uppmärksamhet.”

Analytikern förväntar sig slutligen att denna trend kommer att fortsätta med det ständigt växande behovet av smarta produkter och sammankopplade system i världen av Industry 4.0, och simuleringsdrivna systemutvecklingsprocesser som MBSE.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title