Annons

CAE/HPC: Tio gånger snabbare med Altairs OptiStruct på NVIDIA GPUer

I simuleringsbranschen har hastighet betydelse. Ju mer data som kan processas in inom ramen för kortare tidsintervaller, desto bättre. Inte minst när det gäller komplexa sessioner, som ofta är fallet inom industrier som automotive och aerospace, där mängden data som ska behandlas ofta är synnerligen omfattande.
Det är därför av intresse när amerikanska CAE- och HPC-utvecklaren Altair meddelar att man har uppnått upp till 10 gånger snabbare hastigheter med sin OptiStructs strukturanalyslösare på NVIDIAs GPU-accelererade systemarkitektur. Detta utan att behöva kompromissa i precision. Denna hastighetshöjning har potential att väsentligt påverka industrier där programvaran ofta används, som t ex just fordons- och flygindustrin, men också när det gäller utvecklare av industriutrustning och elektronik.

Altairs CTO (Chief Technology Officer) för lösare och optimering , Uwe Schramm, menar t o m att detta handlar om ett genombrott.
– Ja, det är vad vi talar om och effecter som ökad speed och högre noggrannhet I körningarna kan betyda mycket för våra kunder när det gäller att öka produktiviteten och förbättra sin ROI (Return on Investment). I alla led kan saker och ting gå snabbare än vad som tidigare ens var teoretiskt möjligt, han. Jag vågar t o med kalla resultaten vi uppnådde genom att köra våra lösare på NVIDIA GPU-enheter, för formidabla.
Allmänt kan Altairs OptiStruct beskrivas som en modern lösare för strukturanalys och bolaget menar att det också är, “den marknadsledande lösningen för strukturell design och optimering.” OptiStruct bygger på dynamisk finita element- och multikroppsteknologi och är försedd med kapabiliteter för avancerad analys- och optimeringsalgoritmer som gör god nytta vid utveckling av lättvikts- och strukturellt effektiva konstruktioner.

Imponerande accelretaionsnivåer
Testuppställningen man körde inkluderade en rad olika branschmodeller med flera lösningar som statik, frekvensrespons, buckling och optimering.
Stödet för GPU-accelerationen började med OptiStructs direktlösare och med NVH-lösaren AMSES, som är en standardfunktion hos OptiStruct. AMSES minskar drastiskt den tid som krävs för att beräkna egenvärden för analys i NVH-simuleringar. Lösningen kan snabbt beräkna tusentals lägen med miljontals frihetsgrader. Samma imponerande accelerationsnivåer uppnåddes med båda lösarna.
OptiStructs utvecklingsteam har vässat GPU-support genom att porta OptiStructs iterative PCG-lösare på samma NVIDIA GPU-accelererade system, vilket resulterade i att några av de högsta prestandaökningarna som hittills uppnåtts. För vissa modeller – som kompakta, blockliknande, solida strukturer – kan PCG-lösaren vara snabbare än den direkta lösaren, särskilt när GPU-enheter är inblanddade. Den kommande OptiStruct 2019-utgåvan kommer att omfatta stöd för multipla GPUer.

Skalning av stora modeller
Den ökade processhastigheten i OptiStruct på GPU-accelererade system möjliggör uppskalning av stora modeller, särskilt NVH-modeller, som kan fungera dåligt eller inte alls på CPU-baserade system. Den större minneskapaciteten hos GPUer, inklusive möjligheten att använda flera GPUer, innebär att de kan hantera mycket större och mer komplexa modeller.
För lösarkörningarna använde Altairteamet NVIDIAs Quadro GV100 GPU-teknik, vilken jämfördes med dubbla Intel Xeon Sandy Bridge-EP 3.1GHz 16-core-processorer med 256 GB RAM. Körningstiderna som jämfördes var de totala förflutna tiderna för att lösningen skulle slutföras.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title