Annons

CAM: Apple beställer 5-axlig bearbetningsmaskin från svenska Finepart

Svenska Finepart har fått en fin beställning på en 5-axlig Finecutmaskin från datagiganten Apple.
Bolaget uppger att maskinordern - som kommer via Fineparts amerikanska agent, HS&S Machine Tool and Metrology - är värd 405 000 dollar, eller nära 3,9 miljoner svenska kronor.
- Ett strategiskt viktigt avtal, säger det Bollebygds-baserade bolagets chef, Lars Darvall.

Dagens annonserade beställning är enligt bolaget ett resultat av en systematisk satsning i USA från Fineparts sida. Att slutkunden råkar vara Apple gör förstås inte prestigen relaterat till ordern mindre.
Den 5-axliga maskinen beräknas levereras i kvartal 3 nu under 2020.
– Ett strategiskt viktigt avtal där en ledande global spelare inser nyttan av Fineparts produkter och ser möjligheterna att tillverka högprecisionskomponenter i de flesta material. Vidare visar det att vår satsning i USA nu ger frukt, kommenterar Lars Darvall saken.

Tre gånger ljudets hastighet
Fineparts maskin Finecut har en skärstråle som barat är 0,2 mm bred och med en 5-axlig plattform så kan man skära, svarva, fräsa och borra och baserat på mycket komplexa geometrier. Finecuts skärstråle har en hastighet på tre gånger ljudets hastighet och innehåller 100 000 korn per sekund.
Man kan vidare notera att fördelen med mikrovattenskärning mot andra tekniker är att man kan skära i alla material och materialblandningar. En annan fördel är att vatteskärning är en kall metod vilket gör att materialet inte påverkas av värme under bearbetningen och att snittytan inte förändras efter bearbetningen när materialet kallnar.

Innovativa och teknikorienterade
Om bolaget Finepart ska sägas att man beskriver sig självt som, ”ett innovativt och teknikorienterat företag som utvecklar och säljer maskiner för komponenttillverkning med hög precision.”
Bolagets teknologi baseras som sagt på vattenskärningsteknik som innebär att med mycket högt vattentryck, cirka 4 000 bar, skapa en stråle som accelererar sandkorn som verkar som slipmedel.
Fineparts grundades 2012 och huvudkontoret ligger som sagt i Bollebygd.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title