Genom att förvärva CNC-programvara får Sandvik alltså in ett världsklass CAM-varumärke i Mastercam-programvarupaketet. Men det handlar inte bara om de ca 270 000 licenserna/användarna, utan på köpet får man också ett starkt nätverk av återförsäljare och väletablerade partnerskap med ledande maskintillverkare och verktygsföretag.
– Detta är i linje med vårt strategiska fokus på att växa inom det digitala tillverkningsutrymmet, med särskild uppmärksamhet på industriell programvara nära komponenttillverkning, säger Stefan Widing.
FLERA SPÄNNANDE ASPEKTER
Det finns förstås flera spännande aspekter på dagens annonserade köp. En intressant sådan är att världens globala CAM-lösningar nu huvudsakligen befinner sig i svensk ägo. Framför allt har ju Hexagonchefen, Ola Rollén, köpt upp de flesta av de stora spelarna i branschen och kan idag karatäriseras som ”Världens CAM-KUNG”. Inte minst relaterat till förvärvet av Vero Software 2014. Men det har snurrat på bra, om uttrycket tillåts, och Rollén spejar kontinuerligt över hela horisonten relaterat till industriell produktion och de toppmoderna digitala verktyg som behövs för detta.
Men han är alltså inte ensam tronpretendent; även Sandviks Stefan Widing tycks ha ambitionerna att klättra upp i världstopp när det gäller mera helhetsförpackade smarta tillverkningslösningar inom bearbetande industri.
Det visar också att svenska kunnande kring verkstadstillverkning med tillhörande processuella upplägg ligger i världstopp.
VIKTIGT KOMPONENT I SANDVIKS STRATEGI
Allmänt ska konstateras att köpet av Mastercam ser ut att vara ett ytterligt smart drag av Sandvik. Bolaget, som är en global storspelare och levererar de mesta av vad som behövs ifråga om stödutrustning, skär och annat material för metallbearbetande industriell verksamhet får med köpet av CNC Software och deras mjukvara en utomordentlig möjlighet att ta det helhetsgrepp kring denna typ av produktion som ser ut att vara framtiden. I Industri 4.0-koncept gäller det t ex i högsta grad att inte bara kunna hantera de fysiska bitarna inom ramen för automatiserade upplägg, utan snarare är det så att kopplingarna till digital styrning av verksamheterna är ett för framgång helt avgörande inslag.
Sedan skadar det knappast ur kommersiell synvinkel att få tillgång till Mastercams enorma kundstock.
Mathias Johansson, VD för Design & Planning Automation Division i Sandvik Manufacturing Solutions, konstaterar också i ett uttalande att:
“Mastercam kommer att vara hörnstenen i Sandviks CAM-portfölj, vilket ytterligare förbättrar bearbetningsproduktiviteten genom att kombinera vårt bearbetningskunskap med deras CAM-expertis för att förbättra kvalitet och minska avfall för våra kunder. Specifikt kommer vi att utnyttja datafångst och användning för att säkra effektivt verktygsval och optimering av verktygsbanor för våra kunder. Jag ser fram emot att välkomna CNC Software-teamet till Sandvik.”
STARK MARKNADSPOSITION
Sandvik skriver i sitt pressmaterial kring affären att ”CNC Software har en stark marknadsposition inom CAM, och särskilt för små och medelstora tillverkningsföretag (SME), något som kommer att stödja Sandviks strategiska ambitioner att utveckla lösningar för att automatisera tillverkningskedjan för små och medelstora företag-och leverera konkurrenskraftiga punktlösningar för stora tillverkare av originalutrustning (OEM). Att kombinera styrkorna i Mastercam med Sandviks erbjudande och know-how inom bearbetning förväntas bli en viktig möjliggörare för att automatisera kundernas produktionsprocesser.”
OMSÄTTER EN DRYG HALVMILJARD
Om CNC Software ska sägas att det är ett oberoende, familjeägt företag grundat 1983, med huvudkontor i Tolland, Connecticut, USA, med 220 anställda.
Intäkterna för 2020 uppgick till 60 miljoner dollar motsvarande ca en halv miljard svenska kronor. Här finns i dagsläget vidare med en EBIT-marginal på 25-30 procent, varav andelen återkommande intäkter var cirka 60 procent.
CNC Software har haft en historisk årlig tillväxttakt på cirka 10 procent och förväntas överträffa den uppskattade marknadstillväxten på 7 procent.
Transaktionskostnader ska redovisas under tredje kvartalet 2021 och uppskattas till 25 miljoner kronor.
Slutligen ska konstateras att parterna har kommit överens om att inte avslöja köpeskillingen. Affären förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2021, med förbehåll för sedvanliga myndighetsgodkännanden. I samband med stängningen kommer Sandvik att skriva ned överlappande tillgångar motsvarande 30 miljoner kronor.