Annons

DIGITALA TVILLINGAR: Semcon går in i nytt samarbete med ANSYS-specialisten EDRMedeso

ANSYS-återförsäljaren och simuleringskonsulten EDRMedeso inleder ett samarbete med Semcon. I fokus ligger att utveckla digitala tvillingkoncept.
- Att skapa virtuella kopior av fysiska produkter innebär stora möjligheter för framtidens produktutveckling, konstaterar Semcons Marcus Berggren. Att använda digitala tvillingar hela vägen från konceptualisering till eftermarknad ger en unik möjlighet att optimera produkt och process.
Samarbetet framstår som ett klokt drag av den svenska IT- och teknikkonsulten. EDRMedeso utvecklar och säljer programvara för design, konstruktion och simulering och har en extensiv erfarenhetsbank på området.

För Semcons del inneböär satsning ytterligare ett steg på vägen mot att kunna erbjuda simuleringsteknologi i framkant. Den nystartade divisionen Digital Services har spetskompetens inom bland annat autonoma lösningar, simulering, elektrifiering, User Experience (UX), Digital Experience (DX) och smarta AI-algoritmer i såväl embedded- som cloudmiljö, vilket skapar ett unikt erbjudande för exempelvis digitala tvillingar, tjänstefiering och avancerad digital produktutveckling.
Semcons ökade satsning på digitala tjänster och inleddes i juni 2019. Målet är att starta ett första projekt tillsammans med EDRMedeso under hösten.
– Den teknologiplattform som vi har utvecklat har redan väckt stort intresse och genom samarbetet med Semcon skapas nya möjligheter att implementera digitala tvillingar hos både nya och befintliga kunder, säger Henrik Bexelius, Key Account Manager på EDRMedeso.

Digitala kopior ger ökad förståelse
När en virtuell kopia skapas och i realtid kan kopplas samman med en fysisk produkt ger det en bättre förståelse för hur produkten används och kan användas. Samtidigt kan förändringar göras direkt för att maximera prestanda eller planera service, tack vare bättre förståelse för hur produktens komponenter påverkar dess funktion och livslängd. Digitala tvillingar kan också användas vid processer av olika slag, exempelvis inom Industri 4.0 genom att digitalt modellera upp en tillverkningslina innan den byggs.

Marcus Berggren, Area Manager Simulation & Digital Twins på Semcon. FOTO Emil Gustafsson Ryderup

– Möjligheterna med digitala tvillingar är nästan oändliga. Att använda digitala tvillingar hela vägen från konceptualisering till eftermarknad ger en unik möjlighet att optimera produkt och process. Det gör både att pengar kan sparas och att lösningen bättre kan anpassas för slutanvändaren, säger Marcus Berggren, Area Manager Simulation & Digital Twins på Semcon.
– Vi är väldigt positiva till att EDRMedeso nu blir en av våra samarbetspartners för utvecklingen av digitala tvillingar. Tillsammans med vårt omfattande kunnande inom produktutveckling kan vi erbjuda digitala lösningar i absolut teknisk spets med ett tydligt användarfokus, säger Markus Granlund, VD på Semcon.
Om Semcon kan f ö konstateras att man är en av de större teknikkonsultspelarna i Sverige, men man har även verksamhet i andra länder, med kontor på fler än 30 platser i åtta olika länder. År 2018 omsatte koncernen 1,8 miljarder kronor.
Fotograf: Emil Gustafsson Ryderup

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title