Annons

Volvodotter lägger stororder på utveckling av autonomimjukvara

Efter ett år av framgångsrikt samarbete lägger det Volvo- och Veoneer/Autoliv-ägda bolaget Zenuity en ny, större order på Stockholmsföretaget Univrses, för central forskning och utveckling av mjukvara för självkörande fordon.

I maj 2017 valde Zenuity, Volvo Cars och Veoneers (ett dotterbolag till Autoliv) gemensamma dotterbolag som tar fram självkörande bilar, att ingå ett strategiskt samarbete med Univrses. Under det gångna året har Univrses bistått Zenuity med ett omfattande mjukvaruarbete, där ett team från Univrses, tillsammans med ett från Zenuity, har tagit fram teknik för datorseende; bilens förmåga att uppfatta och registrera miljön runt sig. Samarbetet har varit mycket givande, varför Zenuity nu väljer att utöka avtalet.
– Vi är väldigt nöjda med Univrses höga kvalitet inom forskning och utveckling och har därför valt att utöka samarbetet och teckna ett tvåårskontrakt som ett nästa steg i ett djupare samarbete, säger Dennis Nobelius, VD på Zenuity, som tillägger att man uppskattar, ”Univrses starka forskningskultur, med en stor andel doktorer, som också besitter ingenjörsmannaskap för att leverera högsta produktionskvalitet.”

Ett team blir två. Det utökade samarbetet innebär en mycket stor affär för Univrses och Ricky Helgesson, VD på företaget, ser ljust på samarbetet:
– Vi har varit väldigt nöjda med att arbeta med Zenuity redan från början och att vi får fortsatt och utökat förtroende är ett kvitto på att vi bygger Univrses på rätt sätt. Nu involverar vi er medarbetare från vår sida och går från ett team till två. Det kommer att bli en väldigt spännande tid fram till lanseringen av helt självkörande fordon på nivå 4 år 2021, att vara en del av den här resan är helt fantastiskt.
Vid nivå 4 är bilen mer eller mindre helt självkörande och kan hantera all styrning, även i nödsituationer. Föraren kan fokusera på annat än själva körningen under bilfärden, men har alltid möjlighet att ta över framförandet.

Väloptimerade AI-teknologier. I dagsläget omfattar Univrses samarbete med Zenuity bland annat visual odometry, skalestimering, Lidar-SLAM samt registrering av punktmoln – och er samarbetspunkter är att vänta.
– Vi kommer att forska och utveckla än mer spännande områden inom datorseende och maskininlärning. Nu ska vi också expandera ytterligare med mer personal och er kunder inom dessa områden, säger Ricky Helgesson.

Univrses grundades 2015 och har sedan dess vuxit snabbt. Idag arbetar 25 personer på företaget med grundläggande forskning inom och utveckling av mjukvaruteknik för datorseende och maskininlärning. Resultatet är konkurrenskraftiga mjukvarulösningar och kompetens inom hårdvaruoberoende och väloptimerade AI-teknologier för bland annat positionering, klassificering, igenkänning och rörelseestimering av olika objekt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title