Annons

Effektiv maskinuppkoppling kräver STANDARD för IIoT

Räkna med ett ökat fokus på mjukvara för att styra, övervaka och analysera när det gäller maskiner som används i industrisammanhang. Det gör man i organisationen Adamos, med en mängd främst tyska maskintillverkare som Dürr, Zeiss Gruppe och ASM Solutions som medlemmar.
En av de mest intressanta medlemmarna i organisationen är det likaledes tyska mjukvaruföretaget Software AG. Men varför har man valt att vara med i Adamos? Föga överraskande är det IIoT, Industrial Internet of Things, som triggar. Industriella IT-lösningar kräver mjukvara för teknisk integration och för att hantera data, vilket är precis vad Software AG bygger. Men, menar man, det är ineffektivt att låta de enskilda maskinbyggarna själva ta fram mjukvaran. Hur vore det om man istället tog fram standards, som alla kan använda?

Adamos mål är att skapa en basplattform som inbegriper kopplingar till maskiner och sensorer, lösningar för datorkraft i kanten av nätverken nära eller i maskinerna (”edge computing”, läs mer om detta i PLM&ERP News artikel: Industritrenden som, ”ställer tillverkningsvärlden på huvudet”), molnlösningar och lösningar för datacenter och användares egna nätverk.
 
Alla tjänar på att samarbeta
Grundtanken är att det blir ineffektivt för de enskilda maskintillverkarna att lösa alla IT-utmaningar på egen hand. Alla tjänar på att samarbeta och skapa standarder för grundläggande tekniklösningar.
Arbetet är förstås fyllt av utmaningar. Daniel Poodratchi, som är ansvarig för partnersamarbeten och affärsutveckling på Adamo, hävdar att det tog sex månader att få i gång den första implementationen hos ett medlemsföretag. Nu går det på två månader.
– En av de största utmaningarna är att få slutkunderna, användarna av maskinerna, att tillhandahålla de data som behövs för att skapa bra lösningar, säger Daniel Poodratchi under en pressträff hos Software AG i Darmstadt i Tyskland.
 
Demo med kretskortsskärare
Vad kan man göra i praktiken med den här typen av lösningar? Det demonstrerar Stefan Sigg, med titeln Chief Product Officer på Software AG. Med sig på scenen har han en låda med en fullt fungerande maskin för att skära ut kretskort.
Under demonstrationen visar han hur en person med produktionsansvar kan övervaka maskiner i olika fabriker över hela världen, för att gradvis analysera problem. Till slut hamnar man vid en enda fallerande maskin och då kan lokal personal ta över. Nyckeln till processen är möjligheten att borra sig ner i de data som skickas fortlöpande från maskinerna.
 
Felaktiga inställningar
I demonstrationen är det tänkt att problemet ska bestå av felaktiga inställningar för hur långt själva ”kniven” ska röra sig i sidled, vilket leder till att ett stort antal kretskort måste kasseras. Poängen är att man kan sitta var som helst i världen och lista ut det med hjälp av data och visuella analysverktyg. För att det ska fungera krävs IIoT-lösningar.
 
För Software AG är den här marknaden, liksom Adamos, naturligtvis högintressant. Det är nog svårt att sälja mjukvara för IIoT-lösningar rakt över disk. Chanserna för Software AG att nå ut med företagets tekniklösningar lär öka genom samarbete med tillverkarna av maskinerna.
– Om vi tittar framåt handlar det om att integrera allt i de här lösningarna, som till exempel blockkedjor, AI och databastjänster, säger Stefan Sigg.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title