Annons

AUTOMOTIVE: Elektrifieringen av världens fordonsflotta i fokus när ABB utökar sin robotfamilj med fyra nya modeller

ROBOTIK/AUTOMOTIVE: Fullödig batteriproduktionscell visas på Automatica 2023. När världens fordonsindustri ställer om till tillverkning av elbilar förändras kraven och behoven kring vad som behövs för effektiv tillverkning. Inte minst då på robotsidan, som är en av grundpelarna i de flesta produktionslinjer.
Det är därför ingen överraskning att det nu händer det stora saker inom ABB Robotics, som i en digital lanseringskampanj med start imorgon den 29 juni, lanserar en utökning av sitt redan omfattande sortiment av robotar. Denna gång är det framför allt med siktet inställt mot automotive, inte minst då relaterat till elektrifieringen av världens fordonsflotta.
Bolaget lanserar nu sålunda fyra nya modeller. Dessa kommer i 22 olika varianter, som erbjuder fler valmöjligheter med ökad täckning och bättre prestanda. I pressmaterialet kallar den svensk-schweiziska verkstadsjätten de nya robotarna för, ”nästa generations modeller.” Detta innefattar IRB 6710, IRB 6720, IRB 6730 och IRB 6740, vilka lämpar sig för nyttolaster från 150 kg till 310 kg och en räckvidd på mellan 2,5 m och 3,2 m, vilket ger kunderna fler valmöjligheter och betydande förbättringar av prestanda och energieffektivitet.
- Hållbar produktion är en angelägen prioritet för biltillverkare, där 78 procent av företagen anger att det är viktigt för den egna verksamheten medan 77 procent anger att det är viktigt för deras kunder, säger Marc Segura, chef för ABBs division Robotics, och tillägger, ”ABB:s fyra nya robotar finns i 22 olika varianter och erbjuder energibesparingar på upp till 20 procent, som svar på kundernas behov – fler valmöjligheter och större flexibilitet för en mer hållbar produktion. De nya robotarna hjälper kunderna att bygga upp motståndskraft inom en rad olika branscher, inklusive bilindustrin, generell tillverkning, gjuteri, livsmedel samt logistik.”
Den förbättrade energieffektiviteten drivs av ABB:s styrenhet OmniCore och en lättare robotdesign som innebär en energibesparing på upp till 20 procent.

OmniCore ger också en hög noggrannhet i rörelsestyrningen. Med ABB:s tekniker för rörelsestyrning, TrueMove och QuickMove, klarar robotarna klassledande repeterbarhet med minst 0,03 mm avvikelse. Dessa tekniker gör den nya robotserien idealisk för komplexa uppgifter som punktsvetsning, lasersvetsning, skruvdragning och nitning, så att biltillverkarna kan uppnå en hög monteringskvalitet.
– Vårt nya robotsortiment tillgodoser behoven hos den snabbt växande elfordonsindustrin. I takt med att tillverkarna skalar upp produktionen av elfordon och batterier kan de välja bland ett brett utbud av ABB-robotar för att säkerställa att de har rätt variant för att hantera batterier av olika storlekar, från enskilda celler och moduler till kompletta paket. De kan också utföra högprecisionsuppgifter som montering av bilkarosser och punktsvetsning samt gå in i ett fordon med begränsat tillträde för att montera säten eller instrumentpaneler, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics Automotive Business Line. 

Fullödig batteriproduktionscell visas upp på Automatica 2023
Summeringsvis ser de övergripande bitarna i lanseringen ut så här:
• Fyra nya robotar i 22 olika varianter ger fler valmöjligheter för kunder inom bilindustrin, elfordon och många andrasektorer 
• Ett utökat utbud med överlägsen prestanda och upp till 20 procents energibesparing
• Klassledande repeterbarhet med minst 0,03 mm avvikelse förbättrar produktionskvaliteten 

ABBs nya stora robotar debuterade i dagarna i bolagets monter på Automatica 2023 (Hall B5, monter 319, 27–30 juni). De kommer att arbeta i en fullt fungerande batteriproduktionscell i ABBs monter, där de ska utföra punktsvetsning, lastning och lossning av delar till batterihus för elfordon som tillhandahålls av en av ABB:s helt autonoma mobila robotar.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title