Annons

Ellastbils-utvecklaren Volta Trucks skriver avtal med teknisk nyckelleverantör av kärnsystem

Volta Trucks jobbar intensivt på i utvecklingen av produktionsstrukturen kring sitt fullelektriska tunga lastfordon Volta Zero. Idag berättar bolaget att ZF CVS valts ut som nyckelleverantör av flera kärnsystem för Volta Zero, inklusive bl a broms-, fjädrings- och styrsystem.
ZF-samarbetet är intressant inte minst i perspektivet av att ZF är en av världens största leverantörer till den kommersiella fordonsindustrin. I fallet med Volta handlar det om lösningar som har designats och konfigurerats specifikt för användning i den svenska lastbilsutvecklarens fordon och som också utgör en del av nyckelsystemen. Dessa system inkluderar OnGuardACTIVE Advanced Emergency Braking System (AEBS), elektroniskt bromssystem (EBS) inklusive bromspedallådan, ESCsmart Electronic Stability Control (ESC) och OnHand Electro-Pneumatic Handbroms (EPH). Vidare finns OnLaneALERT Lane Departure Warning System (LDWS), som ökar säkerheten och hjälper till att förhindra oavsiktlig körfältsavdrift, som också kommer från ZF. Dessutom levererar ZF komponenter i styrsystemet inklusive rattstången och styrväxeln.
Satsningen på en resursstark och kompetent leverantör som ZF är smart, dels för att säkra teknisk konkurrenskraft för de nya elfordonen, dels också säkra en bättre kostnadsbild i produktutvecklingsarbetet.
Dr Peter Laier, medlem av ZFs styrelse med ansvar för bolagets kommersiella fordonsverksamhet säger i en kommentar:
- Särskilt smidiga och nya lastbilstillverkare som Volta Trucks behöver starka partners i sin leverantörsbas, som hjälper dem att förkorta FoU-kostnader och time-to-market, genom att erbjuda nyckelfärdiga lösningar, samt relaterad applikationsteknik och teststöd.

Men det finns flera bitar från ZF. T ex det innovativa, oberoende stödet för den främre fjädringen (IFS)  och axelsystemet från ZF för Volta Zero. Med sin kompakta och optimerade design ger den låga hytten enkel in- och utstigning och förbättrad sikt för föraren, samtidigt som lösningen tillåter oberoende hjulrörelse, vilket förbättrar åkkomforten, fordonshantering och manövrerbarhet.
Dessutom stöder ZFs OptiRide elektroniskt styrda luftfjädrings-system (ECAS) också både automatiska och möjlighet till manuella docknings- och lastningsprocedurer när det gäller exempelvis höjdjusteringar av chassit. Allt inom ramen för förbättrad förarsäkerhet, effektivitet och komfort.

Så här sitter systemen som Volta Trucks avtalat leveranser om från ZF.

”Volta en innovativ mobilitetsutvecklare”
Dr Peter Laier konstaterar att ZF med, ”den kommersiella fordonsindustrins bredaste produktportfölj erbjuder en gynnsam blandning av etablerade och innovativa lösningar.”
– ZF CVS är väl positionerat för att följa kommersiella fordonstillverkare på deras väg mot ökande nivåer av elektrifiering, automatisering och digitalisering. Vi är stolta över att samarbeta med ett så innovativt varumärke som Volta Trucks för att stödja branschens omvandling mot noll utsläpp och noll olyckor.”

Ellie Pittson, inköpsdirektör på Volta Trucks, pekar slutligen ut partnerskap med pålitliga fordonsleverantörer som ZF som en viktig del av bolagets framgång.
– Volta Trucks och ZF CVS har ett gemensamt engagemang för klimatskydd och hållbarhet, och leder fältet för nästa generations mobilitet, vilket gör detta förhållande till ett mycket viktigt förhållande för Volta Trucks, säger hon.
Absolut är det också så att ZF är en viktig partner till Volta, inte minst i kraft av sin storlek, sina resurser och bolagets satsningar på innovativa lösningar i en tid när branschen förändras radikalt genom den pågående elektrifieringen av världens fordonsflotta.

Bidrar till att minska utsläpp
ZF verkar globalt och är som sagt ett gigantiskt automotive-företag. Med cirka 165 000 anställda över hela världen rapporterade ZF en försäljning på 43,8 miljarder euro under räkenskapsåret 2022. Företaget driver 168 produktionsplatser i 32 länder.
Man levererar generellt system för personbilar, kommersiella fordon och industriell teknik, som möjliggör nästa generations mobilitet. Tanken med bolagets industriella utvecklingssatsningar in mot den nya generationens fordon är att de ska kuna ”se, tänka,” och logiskt agera på inputen.
Inom de fyra teknikdomänerna Vehicle Motion Control, Integrated Safety, Automated Driving och Electric Mobility, har ZF omfattande produkt- och mjukvarulösningar för etablerade fordonstillverkare och nyligen framväxande transport- och mobilitetstjänster.
ZF elektrifierar alltså ett brett utbud av fordonstyper och menar att man med sina produkter bidrar till att ”minska utsläppen, skydda klimatet och öka den säkra mobiliteten.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title