Annons

Jätteaffär när ABB säljer Power Grids-divisionen till Hitachi

Tidigt på måndagsmorgonen bekräftade ABB de rykten som varit i svang om en försäljning av kraftnätsdivisionen, Power Grids, till Hitachi. Hela enheten värderas till 11 miljarder dollar, motsvarande 100 miljarder kronor. Och enligt pressmeddelandet kommer ABB behålla 19,9 procent aktierna i Power Grids för att "säkerställa övergången".
ABB noterar också att man har en option på att sälja de resterande 19,9 procenten tre år efter att affären stängts. Dealen förväntas vara i hamn under den första halvan av 2020.
I det inititiala skedet förväntas de 7,6-7,8 miljarder dollar, en bit över 70 miljarder svenska kronor, som ABB får vid försäljningen av 80,1 procent av aktierna att överföras till aktieägarna genom aktieåterköp eller liknande åtgärder.
ABB är idag verksamt inom mer än 100 länder och har 147.000 anställda. Av dessa är 2800 anställda inom Power Grids - en av fyra divisioner i koncernen - i Ludvika och 900 i Västerås.

Varför säljer ABB Power Grids? Som PLM&ERP News tidigare rapporterat har det länge spekulerats om att Power Grids ska säljas. Inte minst som ett resultat av att riskkapitalisten Christer Gardell och hans fond Cevian gick in i bolaget. Förespråkarna för en avknoppning och försäljning menar att det ger ett tydligare fokus på kärnverksamheten och synliggör värdena i bolaget.
ABB-chefen, Ulrich Spiesshofer, säger i en kommentar nu på måndagen:
– Vi gör tre saker nu, vi säljer Power Grids, vi ändrar och förenklar vår affärsmodell och struktur, och vi skärper vår affär utifrån kundernas behov.

En fråga som nu aktualiseras är förstås hur det går med jobben i Sverige. Vad som sker på sikt är oklart, men initialt sägs inget om några nedskärningar eller flytt av jobb.  

En eventuell avknoppning och försäljning av ABBs Power Grids har som sagt länge varit ett hett ämne. Som ofta i de här sammanhangen pådrivet av Christer Gardells aktivistfond Cevian, som har tryckt på. Gardells riskkapitalbolag har alltsedan de tog en större position i ABB krävt en avknoppning av Power Grids och så sent som eftersommaren 2017 blev en sådan affär avspisad i styrelsen där Cevian numera har en plats. Styrelsen tog helt enkelt att aktivt beslut om att behålla Power Grids. Men nu har man alltså ha svängt.

Världsledande leverantörer. Divisionen Power Grids är en av världens ledande leverantörer av kraft- och automationsprodukter, -system och servicelösningar för hela värdekedjan från kraftgenerering till överföring och distribution av elkraft för att möjliggöra ett starkare, smartare och grönare elnät. 

Divisionen erbjuder produkter och lösningar till elnätbolag, industrier, transport- och infrastruktursektorn och fokuserar på att möta behov inom integrering av förnybar energi, den ökande komplexiteten i elnäten, elnätsautomation och mikronät. Divisionen har också vad man beskriver som , ”ett komplett erbjudande av konsulttjänster samt service- och förvaltningstjänsterbaserade på ett livscykelperspektiv.”

”ABB-aktien hargått svagt.”  Det som ligger bakom kraven på en avknoppning är enligt tidningen Privata Affärers kommentar att, ”ABB-aktien gått svagt jämfört med index trots att bolagets verksamhet inom energisektorn och inom automation borde kunna prestera en bättre tillväxt och en betydligt högre lönsamhet.”

Man menar nu att allt tyder på att även Investor, som också är storägare i ABB, ”tröttnat på att se ABB-aktien halka efter övriga bolag i portföljen – och att något måste göras för att få upp kursen. Dagens nivåer runt 180 kr ligger ju långt bakom de nivåer som Christer Gardell satt upp som ett möjligt mål för ABB.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title