Annons

En god nyhet för SOLIDWORKS-användare: Dassault köper ERP-bolaget IQMS för 4 miljarder

PLM-utvecklaren, Dassault Systèmes köper ERP-bolaget IQMS för 425 miljoner dollar, motsvarande nära 4 miljarder kronor. IQMS’ lösningar tar primärt sikte på att serva små- och medelstora tillverkningsföretag med affärssystem och är redan sen 2013 bekanta inom SOLIDWORKS-sfären då IQMS lanserade en SW-integration för bl a BOMar (Bill of Materials) och ECO (Engineering Change Order).
Dassaults tanke med köpet är att vässa kapabiliteterna i bolagets PLM-plattform, 3DEXPERIENCE (3DX), och bredda dem; framförallt gentemot SW-communityn. SOLIDWORKS-användarna badar inte i pengar, utan behöver i högsta grad en prisvärd kombinerad PLM-/ERP-plattform, som klarar allt ifrån produktutvecklings- till MES-sidan (Manufacturing Execution System) och annat som tillverkningsplanering, HR, finans-, lager-, distributions- och kvalitetshantering.
DS-basen, Bernard Charles, har länge deklarerat att målsättningen med 3DX-plattformen är att göra den till en affärsplattform, snarare än att enbart ligga kvar i produktutvecklingsspåret. Med dagens annonserade köp tar man därmed ett kliv framåt, dels för att bredda 3DX kapacitet och dels för att göra 3DX mer attraktiv för de mindre, SW-användande bolagen när de nu går mot en digitaliserings- och molnetableringsfas.

En sak som gör köpet särskilt intressant är att det handlar om en PLM-utvecklare som söker sig in mot ERP-sidan. Det tillhör inte vanligheterna. Istället har det oftast varit ERP-utvecklarna som sökt sig in mot PLM- och produktutvecklingssidan för att anpassa sina tillverkningsrelaterade kapabiliteter gentemot PLM-systemen. Svenska IFS är ett bra exempel med sin Applicationssvit – men även bolag som Oracle, som köpte Agile PLM, SAP som köpte Right Hemisphere och Infor som integrerade Aras PLMs Innovator i sitt affärsystem är goda exempel.

De olika modulerna i IQMS EnterpriseIQ.

Vad får Dassault för pengarna? Vad Dassault nu tar in i sin mjukvaruportfölj är dels IQMS’ on-premise (lokalt installerad) programvara EnterpriseIQ och dels WebIQ, som är en web browser-baserad SaaS-lösning (Software-as-a-Service).
Sammantaget talar vi alltså om en allt-i-ett-lösning anpassad gentemot SMB-marknadens tillverkande företag.
Med lösningen kan man i realtid hantera teknik-, tillverknings- och affärsrelaterade ekosystem med digitala kopplingar till orderhantering, schemaläggning, produktion och leveransprocesser i realtid.
Dassault avser att integrera IQMS-lösningar i 3DEXPERIENCE-plattformen i molnet. Vilket ser ut som en alldeles utmärkt idé, innebärandes att tillverkare i SMB-kategorin kommer att få tillgång till ett prisvärt system som inte bara förbättrar möjligheterna till samverkan med partners, leverantörer och kunder, utan också kan bidra till både mer flexibel och effektiv tillverkningshantering och styrning.

En pusselbit i SOLIDWORKS-användarnas resa mot 3DX. De tillverkare man i första hand tar sikte på med detta köp är SOLIDWORKS-användare. Genom att addera IQMS-bitarna till 3DX-pusslet ger man denna hittills tämligen motsträviga grupp ytterligare ett incentiv att satsa på Dassaults huvudplattform och molnet.
PLM&ERP News har tidigare rapporterat om ett batteri av åtgärder som Bernard Charles, SW-chefen Gian Paolo Bassi och deras medarbetare tagit för att få ”SW-generationen” att ta steget från desktop CAD-baserat arbete till molnet och de betydligt bredare möjligheterna som finns på den moderna 3DX-plattformen.
Bassi pekade i en nyligen publicerad PLM&ERP News-intervju att man under SW World-eventet 2018 tagit fram tre lösningar designade specifikt som 3DX-broar för 3D CAD desktop-användare (Social Collaboration Services, PLM Services, Marketplace). Av dessa tre är två tillgängliga med SOLIDWORKS 2019 (Sociala Collaboration Services, Marketplace) och en (PLM Collaboration Services) har just gått in Light House-programmet (ett testpilotprogram).
– 3DEXPERIENCE ”PLM Collaboration Services” är utformade för att stödja och integrera alla CAD-filer, inklusive CATIA V5, SOLIDWORKS och andra, i 3DEXPERIENCEs datadrivna (i motsats till fildrivna) upplägg i molnet. Genom att produktdata inte är filbaserat organiserade i databasen, utan istället individuella och aggregerade finns inte behov av någon infrastruktur eller ens installation av någon klientprogramvara (med undantag för anslutningarna, APIerna, till olika CAD-program).

Men som sagt, en kombinerad och prisvärd PLM-/ERP-lösning är den typ av upplägg som skulle kunna passa SW-användare som hand i handske och utlösa den ”vulkan av aktiviteter kring 3DX” som SW-chefen Bassi, beskrev saken i PLM&ERP News-intervjun senast ( Läs artikeln:  ”PLM: 3DEXPERIENCE är som en mullrande vulkan – ett utbrott är mycket nära, säger SW-chefen”).
Förutom den add-in integration som lanserade 2013 (BOM, ECO m fl) annonserade IQMS 2016 tillgängligheten av sin browserbaserade mjukvarulösning WebIQ.

IQMS är mer kända i Nordamerika än i Sverige, Norden och Europa, men har hur som helst en stor kundbas med drygt 1000 företag. Bolaget grundades av Randy och Nancy Flamm 1989 (båda på bilden). Randy Flamm är fortfarande styrelseordförande. Under 2017 rapporterade IQMS en årlig omsättning på 59,8 miljoner dollar och man hade 315 anställda.

IQMS har goda kunskaper om tillverkarnas behov. I en kommentar till dagens annonserade köp säger DS-basen, Bernard Charles:
– Vi behöver inte längre tänka på industriverksamhet som en uppsättning produktionsmedel, utan som en process för värdeskapande. Det gäller inte bara disruptiva upstartsföretag och etablerade bolag, utan även hundratusentals generella tillverkare som producerar delar som är integrerade i utvecklingen av nya konsumentupplevelser. IQMS har odlat fram en djup kunskap om tillverkning och tillverkares behov. Vi välkomnar IQMS till vårt team när vi skapar en ny kategori av affärslösningar som expanderar vårt erbjudande för företag som liknar dem som använder SOLIDWORKS. De kan omfamna plattformfenomenet och blomstra i dagens ”industriella renässans-era”.
Klart är också att köpet av en ERP-lösning till 3DX-plattformen är ett smart drag av Charles et alliances i fler perspektiv än bara tekniska kapabiliteter. Avkastningen på investeringen kan visa sig bli en synnerligen god affär. Varför?

Framtiden för ERP inom midmarket-tillverkning. Låt oss ta en titt på hur detta med ERP globalt kan komma att utvecklas ur kommersiell synvinkel. Dagens ERP-relaterade tillverkningsmarknad har av analytiker uppskattats vara värd kring 5 miljarder dollar, med en årlig tillväxt på 7 till 8 procent fram till 2023.
Drivkrafter i tillväxten handlar om flera saker, men den gemensamma nämnaren öär disruptiv teknologi. Bernard Charles och hans DS-medarbetare har valt att kalla denna utveckling för, ”Industry Renaissance” – vilket är en målande beskrivning av en konvergent utvecklingslinje mot mångsidighet och en kraftfull samling av digital teknik som är på väg att transformera alla aspekter av industriell verksamhet. Mekatronik, digitala tvillingar, mjukvara, nätuppkoppling, IoT, Industri 4.0, AR/VR (Augmented/Virtual Reality), 3D-printing och annat är typiska inslag i händelseutvecklingen.
Det här är trender som världens 250 000- 300 000 små och medelstora tillverkare inte kan ignorera om de vill vara konkurrenskraftiga. Utmaningarna måste antas, säger Charles:
– Antas och optimeras. Vi talar om nya sätt att producera och att göra affärer genom digital transformation för att innovera och påskynda tillväxten på en alltmer konkurrensutsatt global marknad.

IQMS-basen, koncernchefen Gary Nemmers, pekar också på hur hans bolag mött denna utveckling och hur platesen i DS-familjen kan ge verksamheten en boost:
– I åratal har vårt företag åtagit sig att maximera våra tillverkningskunders framgång genom att leverera ett omfattande ERP-system för tillverkning speciellt för midmarkettillverkarna. Vi har stött detta med omfattande support och utbildningstjänster, vilket har givit oss erkännande inom ett antal branscher, rapporter och givit oss flera utmärkelser, säger han. Som en del av Dassault Systèmes kan vi ta nästa steg med att erbjuda kunderna nya metoder för att uppnå effektivitet och effektivitet och göra det med en global räckvidd.

Har över 1000 kunder – de flesta i USA. I sitt pressmaterial kring affären har Dassault också fått med uttalanden från användarsidan. Brian Jones, grundare, Westfall Technik:
Vi fokuserar vi på innovation, design och förmedling av bästa tillverkningspraxis från hela världen till alla våra verksamheter, säger han och välkomnar att IQMS förenar sig med Dassault Systèmes. ”Det är exakt vad vi gillar att se från våra partners. IQMS styrka inom tillverkningsverksamhet och Dassault Systèmes styrka inom design och digital transformation är ett utmärkt kombination sett i Westfall Techniks perspektiv. Vi använder för närvarande både IQMS och SOLIDWORKS på flera platser. Vi ser definitivt fram emot det nya partnerskapet.

IQMS lösningar används av 1000 kunder baserade huvudsakligen i USA, vars 2 000 tillverkningsanläggningar i 20 länder producerar för fordons-, industriell utrustning, medicinsk utrustning, konsumtionsvaror och konsumentförpackningar.
Kundlistan inkluderar Westfall Technik, KKSP Precision Machining, AMA Plastics, Donnelly Custom Manufacturing, FlowBelow Aero, Global Interconnect, m fl.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title