Annons

Ericsson och ABB ska skapa trådlös automation i världsklass

Den gigantiska industrimässan i Hannover gjorde officiell avspark idag och det är inte bara för att Sverige är partnerland som vi hamnat i centrum under den första dagen. Stefan Löfvén var här tillsammans med den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den svenske statsministern fick klippa bandet och inviga den svenska paviljongen. Senare kommer även prins Carl Philip att mingla i montrarna.
Men det händer mer på storindustriell nivå med blågula förtecken, som väcker uppmärksamhet. Idag offentliggjorde ABB att man signerat ett ”Memorandum of Understanding” (MoU) med Ericsson, som går ut på att man ska utveckla en gemensam vision för att utveckla världsklass system för avancerad automation baserad på trådlös kommunikation.
Det är också två mycket nöjda toppledare som kommenterar dagens överenskommelse:
- Vi är mycket glada över att utvidga vårt samarbete med Ericsson när världen rör sig närmare 5G-tekniken. ABBs ledarskap inom digitaliseringsteknologi i kombination med Ericssons banbrytande 5G-arbete inom anslutning kommer att öppna nya möjligheter för kunder att öka produktiviteten och konkurrenskraften, säger ABB-chefen Ulrich Spiesshofer.
Börje Ekholm, VD och koncernchef för Ericsson, håller med och konstaterar att dagens MOU är en förstärkning av ett redan pågående forskningssamarbete: - Vi har redan ett starkt sådant inom 5G och IIoT. Detta stärker vi nu för att påskynda en realisering av det industriella ekosystemet och uppnå full potential för flexibel automation och nya affärsmöjligheter möjliga genom att kombinera 5G och Industri 4.0, säger han.

Både telekomjätten Ericsson och automationsföretaget ABB har visat upp en hög aktivitetsnivå under senaste året. Båda företagen står för viktiga bitar i den infrastruktur som ska bygga upp Industri 4.0-lösningar i industrin och det är nu det gäller att visa framfötterna med attraktiva lösningar.

Samverkar med Dassault på automations kopplad PLM-mjukvara
Senast för någon månad sedan blev det exempelvis klart att ABB slår sig ihop med PLM-utvecklaren Dassault Systemes för att utveckla mjukvara för digitala industrilösningar baserat på kombinationen mellan bolagens PLM (Dassaults 3DEXPERIENCE) respektive automationsmjukvaruportföljer (ABBs Ability). 
Allmänt är utvecklingen logisk så till vida att Industri 4.0- och IIoT-koncepten (Industrial IoT) går mot ett genomslag på praktiskt nivå. Inom en rad industrier är man nu på väg ut ur pilotstadiet på väg mot att etablera lösningarna som fasta inslag i utvecklingsarbetet av intelligenta fabriks- och tillverkningsanläggningar.
För Ericssons del är det höghstighetstekniken 5G som är i fokus och målsättning är att etablera sig som marknadsledare. Men detta kräver att man har ett välutvecklat ekosystem att luta sig mot och en partner på automations- och robotsidan, som ABB, är inte fy skam i sammanhanget.

Möjliggör vässade uppkopplade tjänster
Idag hävdar Ericsson och ABB gemensamt att partnerskapet kommer att möjliggöra förbättrade uppkopplade tjänster, Industriellt IoT och teknologi/teknik för artificiell intelligensi framtiden.

Man menar att dagens MOU visar att det finns en gemensamma vision för framtida flexibel produktion med automatisering och trådlös kommunikation. Detta kommer i industrin 4.0 och 5G, eftersom företagen inser fördelarna med ökad produktivitet genom automatisering och digitalisering.
De två partnerna pekar i sammanhanget också på ett praktiskt exempel på införandet av en ny generation intelligenta fabriksteknologier. Det handlar om Ericsson, som använder ett intelligent automationssystem vid sina tillverkningsanläggningar i Tallinn, Estland. ABB tillhandahåller här en helt automatiserad flexibel robotcellslösning för slutmontering av 5G-radio.

Visar framtidens fabrik
Under veckans Hannover Messe visar Ericsson och ABB hur de möjliggör ”Framtidens Fabrik” genom att visa sin senaste och mest innovativa teknik inom flexibel robotteknik, trådlös teknik, 5G, Industrial IoT och rörelsekontroll.
Men konkurrens är förstås stenhård, inte minst genom tuffa konkurrenten Siemens, som finns på plats med två jättemontrar där man visar upp det mesta av vad bolaget åstadkommit ifråga om PLM och i automationsväg. För erfarna iakttagare som Gartners Marc Halpern står det klart att det senaste årets nya partnerskap mellan å ena sidan de ledande PLM-spelarna och å andra sidan bolag som kan automation på djupet är en tydlig trend.

Siemens blir en tuff nöt att knäcka
Det intressanta i kontexten, när det gäller Siemens kontra de andra två exemplen, är att man till skillnad från ABB/Dassault, eller varför inte den också nyligen skapade konstellationen Rockwell/PTC, redan har en sömlös helhet på plats.
Där ABB/Dassault precis kommit igång och där PTC förvisso kommit en bit längre på väg än dessa – där har Siemens sedan flera år ett klart fungerande paket. Men %g-samverkan med Ericsson ser åtminstone på pappret ut som ett proaktivt drag som kan ge god utväxling i vass konkurrenskraftig trådlös automationsteknologi,
PLM&ERP News utsände, Verdi Ogewell, kommer att rapportera mer kring detta under veckan.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title