Med en komplett, dynamisk och flexibel 5G-portfölj har Ericsson manövrerat in sig en stark teknologisk position. Och Huawei-problematiken lär inte minska möjligheterna att göra kommersiellt bra ifrån sig på åtminstone de europeiska, amerikanska och australiensiska marknaderna; medan läget i Asien förblir tufft relaterat till Huaweis regionala styrka.
Bra kommersiell start.
Börje Ekholm pekade också på att man har resurserna och en kapacitetskedjan för att möta en snabb uppgång av efterfrågan på marknaden, allt eftersom 5G introduceras globalt. Dessutom har den svenska telekomdominanten fått en bra kommersiell start och har, enligt Ekholms tidigare uppgifter, tagit hem drygt hälften av de större 5G-avtal som hittills slutits globalt. Pipen ser också bra ut med 42 s k ”memorandums of understanding”, vilket indikerar på kommande beställningar.
Under ett pressmöte med journalister och analytiker pekade Ekholm också på värdet av att vara tidigt ute i 5G-satsningarna.
– Konsumenter och företag väntar på 5G, säger Ekholm. Enligt Ericssons ConsumerLab-forskning kommer en tredjedel av smartphoneanvändarna globalt att förändras antingen omedelbart eller inom sex månader och satsa på tjänsteleverantörer som tryckt på startknappen för 5G. Idag är USA och Asien ledande inom 5G-utveckling.
IIoT bland de första områdena att dra storskalig nytta av 5G.
Ericssonchefen sa vidare att de första användarna som kommer att kunna nyttiggöra 5G i större kommersiell skala blir mobila bredbandskunder som får ”massiva och mycket kostnadseffektiva kapacitetsutökningar, vilket underlättar för nya applikationer som AR och VR (Augmented- och Virtual Reality) på områden som spel- och sportsändningar.
Men han betonade också att 5G ger industrin utomordentliga möjligheter att, utöver vassare konsumentprodukter, realisera IIoT-lösningar (Industrial IoT). Han hänvisade i sammanhanget till pågående samarbeten inom både mobil robotik och elektrifierade, autonoma fordon.
– Fel!, sa Börje Ekholm, spektrumdelning fungerar.
Ekholm framhöll också att Ericsson Radio System-hårdvaran har varit 5G-klar sedan 2015 och kan även användas för 5G New Radio (NR) med fjärrinstallation av programvara.
Det innebär att Ericsson redan har skickat över 3 miljoner 5G-färdiga radioburna lösningar till sina kunder över hela världen. Detta menade Ericssonbasen placerar Ericssons kuner i 5G-spets, relaterat till, ”bolagets unika spektrumdelningskapacitet och lösningar för kärn- och dynamiska orkestrering”. Med ”spektrumdelning”, avser Ekholm möjligheten att köra mixat 4G och 5G i befintligt nätverk.
– Vår unika ”Ericsson Spectrum Sharing” är det mest ekonomiskt genomförbara sättet att introducera 5G i befintliga band som därmed kan uppnå omedelbar riks- eller nationell täckning, sa han. Vi kan dynamiskt mixa 4G och 5G trafik i samma spektrum. Vissa förstå-sig-påare har hävdat att denna typ av spektrumdelning var omöjlig. Fel! Våra ingenjörer är verkligen av världsklass och vi har kunnat visa att vi med spektrumdelning ger våra kunder en verklig spetsfördel med 5G i befintliga band.
Ericsson köper antennutvecklare.
Ekholm meddelade att Ericsson avser att förvärva Kathrins antenn- och filterverksamhet för mobilnät. Detta kommer att utöka företagets kompetens och kompetens inom den avancerade aktiva och passiva antenndomänen.
Klart är också att antenntekniken växer i betydelse.
Antenndomänen omvandlas till flera frekvenser och flera teknologier, samtidigt som radio och antenner konsolideras och integreras ens för att optimera användningen av platsutrymme och övergripande nätverksprestanda. Dessutom, med de kraftigare 5G-nätverk som kommer, påverkas utvecklingen av antennteknologier ytterligare för att kunna leverera bättre prestanda, kapacitet och täckning.
Kathrein, med huvudkontor i Rosenheim, Tyskland, grundades 1919, är en världsledande leverantör av antenn- och filterteknik och är redan Ericsson-leverantör. Bolaget har en stark FoU-organisation med stor erfarenhet av antenndesign och forskning, i kombination med en stark IPR-portfölj. Förutom att bredda Ericssons portfölj av antenn- och filterprodukter kommer förvärvet att medföra ny vital kompetens för utvecklingen av avancerade radionätprodukter.
– Att stärka vår egen interna kompetens är ett viktigt steg i vår ”Networks portföljstrategi”. Förvärvet av Kathrins antenn- och filterbransch kommer att vidga våra möjligheter och kompetenser inom den avancerade aktiva och passiva antenndomänen ytterligare. Med den extra fokuseringen på antenn- och filterverksamheten kommer vi att kunna bredda vårt erbjudande för att ytterligare optimera platsutrymmet, vilket är viktigt för introduktionen av 5G, säger Fredrik Jejdling, VD och chef för nätverksaffärsområdet på Ericsson.
Med det annonserade köpet får Ericsson ytterligare cirka 4 000 högkvalificerade medarbetare inom FoU, produktion och försäljning lokaliserade på mer än 20 platser, inklusive Tyskland, Rumänien, Mexiko och Kina.