T-Mobile avser med beställningen att brygga över sitt landsomfattande LTE Advanced-nätverk till 5G. I detta kommer bolaget att utnyttja Ericssons 5G-portfölj för att utöka den befintliga LTE-kapaciteten och framtidssäkra nätverket. Mer om LTE i slutet av artikeln.
Innehåller både tjänster, hård- och mjukvara. Den tid när Ericsson huvudsakligen levererade hårdvara är idag historia. Bolagets CIO, Johan Torstensson, noterade i PLM&ERP News artikel, ”Ericsson, PLM och den tuffa vägen mot Networked Society-visionen”, (som kompletterats med ett färskt webb TV-reportage på vår amerikanska systersajt, engineering.com – klicka på rubriken för att titta) att bolaget för 15 år sedan, ”drog in 73 procent av intäkterna från hårdvara. Idag är siffran nere på 30 procent, resten handlar om programvara och tjänster.”
T-Mobilekontraktet är på flera sätt en spegling av denna trend. Kontraktet omfattar, enligt Ericsson, också digitala tjänster, inklusive dynamisk orkestrering, affärsstödssystem (BSS) och Ericsson Cloud Core, vilket gör att T-Mobile snabbt kan få ut innovativa och banbrytande 5G-upplevelser till kunder.
– Medan de andra spelarna strör löften omkring sig, lägger vi pengarna på konkret och fungerande teknik. Med detta nya Ericssonavtal lägger vi grunden för 5G – och tillsammans med Sprint kan vi ladda upp för 5G-revolutionen, konstaterar Neville Ray, CTO (Chief Technology Officer) på T-Mobile.
”En milstolpe för båda företagen.” Det är i skenet av dagens besked inte heller överraskande att Ericssons nordamerikabas, Niklas Heuveldop, anslår en optimistisk ton:
– Detta avtal markerar en milstolpe för båda företagen. Det kommer som ett svar på att vi nyligen beslutat att öka våra investeringar i USA för att närma oss våra ledande kunder och bättre stödja dem i deras ökande 5G-satsningar. Vi är glada över samarbetet med T-Mobile, som stöder dem i målsättningarna att utöka och påskynda utbyggnaden av sitt rikstäckande 5G-nätverk.
Enligt villkoren i T-Mobileaffär ska Ericsson som sagt leverera hård- och mjukvara från sin färdiga 5G-plattform, som bl a innehåller den förstärkta Ericsson Radio System-portföljen över alla spektrumband som finns tillgängliga för T-Mobile. Dessutom kommer T-Mobiles redan installerade bas av Ericsson Radio System att kunna köra 5G NR-teknik med enkel fjärrinstallation av programvara. Det T-Mobile beställt är till att börja med 4G-basstationer, som är 5G-kompatibla.
”Extremt avgörande för Ericsson.” Normalt brukar Ericsson inte berätta om ordervärdenas storlek. Varför gör man det nu? Fredrik Jejdling, chef för Ericssons affärsområde Networks, säger till TT att det hänger ihop med att USA-marknaden är mycket viktig för bolaget.
– Så är det och vi har satsat så pass mycket i USA att vi tycker det är relevant att nämna det i det här fallet, säger han.
Från analytikerhåll pekade man också ut USA-marknaden som, ”extremt avgörande för Ericsson”. Volymerna är stora, man ligger i framkant tekniskt sett och den erbjuder god lönsamhet.
– Visst, Kina är intressant ur ett volymperspektiv, men det är mycket lägre marknadsandelar och sämre marginaler och de ligger lite efter på 5G. Där är det 2020 som gäller, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.
– Sydkorea och Japan är båda också intressanta och tidiga 5G-marknader, men där är det lägre volymer. Så USA-marknaden är extremt viktig. Inte minst för att Europa ännu haltar något i satsningarna. Men det som är positivt långsiktigt i Europa är att man verkar ha kunnat komma överens om att använda 3.5 GHz som ett enhetligt spektrumband för 5G, tillägger han.
Ett 50-procentigt lyft sedan årsskiftet. Ericssons tidiga framgångar på den globala 5G-marknaden har också fört med sig att aktien lyft med 50 procent sedan årsskiftet. Trenden lär förstärkas av T-Mobileorden och visar hur viktigt det är att vara med i matchen när USA nu tar ett kliv in i nästa generations mobilnät.
Man tycks också ha flera fördelar gentemot konkurrenter som kinesiska Huawei. I det stämningsläge som råder i USA efter Donald Trumps tillträde har skepticismen mot att släppa in kinesisk teknologi i USA ökat. Man ser med misstänksamhet på att det som man betraktar som oerhört viktiga och teknologiskt känsliga kapabiliteter i landets kommunikativa infrastruktur inte hamnar i händerna på kinesiska företag, kända för sina starka kopplingar till landets politiska ledning och därmed statsmaskineriet.
5G nödvändigt för självkörande bilar. Slutligen några ord om en viktig poäng med 5G; det handlar framför allt om speed. Som PLM&ERP News kunde rapportera i förra veckans TV-reportage på vår amerikanska systersajt, engineering.com, är speed helt avgörande för att ny teknologi kring exempelvis autonoma fordon ska kunna genomföras.
Processhastigheten som kommer med 5G bidrar till att ens göra en miljö med självkörande fordon möjlig. Tekniken här kan bearbeta data upp till 66 gånger snabbare och för autonoma bilar räknas varje millisekund. Medan den äldre etablerade 4G-tekniken klarade att reagera på 15-25 millisekunder, kommer 5G att kunna reagera i 1 millisekund, vilket exempelvis kan vara bra om bilen framför dig inleder en nödinbromsning.
Löftet med 5G är kort sagt leveranser av mycket hög datahastighet, extrem låg latens, extremt hög pålitlighet, energieffektivitet och extrem anordningstäthet, vilket kommer att realiseras genom utveckling av LTE i kombination med ny teknik för radioåtkomst. Tilläggas kan att LTE står för Long Term Evolution och är en standard för mobilt bredband via 4G, vilket just nu är den just nu snabbaste standarden för routrar, smartphones och andra mobila enheter. LTE är ett registrerat varumärke som ägs av ETSI (European Telecommunications Standards Institute).
PLM på Ericsson – en kvarstående utmaning. Vi ska slutligen konstatera att Ericsson, trots de senaste kommersiell och tekniska framgångarna, har kvar utmaningar. PLM-systemet är en av dem, eller rättare sagt vad som kan betecknas som en Product Innovation Platform, enligt de senaste definitionerna från ledande PLM-analytiker som Gartner.
Bolaget investerade för drygt två år sedan i en helt ny plattform, 3DEXPERIENCE från Dassault Systemen, som ska ersätta bolagets äldre mainframe-baserade lösning PRIM. 25 000 medarbetare, företrädesvis inom R&D, men också inom supply chain, distribution, försäljning och slutligen också som en del i slutkundernas värld (för att de exempelvis ska kunna konfigurera egna lösningsvarianter), är en enorm utmaning att få på plats. Hur går detta? PLM&ERP News har som nämndes ovan gjort ett TV-reportage, som publicerats tillsammans med en artikel på vår amerikanska systersajt, engineering.com. Missa inte att läsa den längre analysen, som bygger på intervjuer/presentationer med/av bolagets CIO, Johan Torstensson, ”Networked Society-evangelisten Erik Kruse och Dassault Systemes skandinavienchef, Mårten Gustafsson. Klicka på rubriken nedan för att titta och läsa på det nyligen publicerade reportaget:
”Ericsson, PLM Ericsson, PLM and the Challenging Path to the Networked Society – TV Report”