Annons

ERICSSONS ÖVERRASKANDE DRAG: Går ihop med Aeris för att kapa IoT-förlusterna och skapa en ny marknadsledare

Amerikanska IoT-aktören Aeris Communications, baserat i San Jose, Kalifornien, och svenska telekomjätten Ericsson har undertecknat ett avtal om överföring av Ericssons IoT Accelerator och Connected Vehicle Cloud-verksamheter.
Ericsson IoT Accelerator används av mer än 9 000 företag för att hantera mer än 95 miljoner anslutna enheter med 20 miljoner eSIM-anslutningar globalt. Klart är också att Ericssons IoT-division inte har varit någon bra affär för bolaget. Enligt DCD har IoT-divisionen varit en förlustbringande enhet. Men med försäljningen förväntas kvartalsförlusterna minska med 24 miljoner dollar – drygt 250 miljoner kronor - för företaget.
Detta intressanta avtal, som annonserades i slutet av förra veckan, får omfattande konsekvenser. Kombinationen Aeris och Ericssons IoT-plattformar kommer att koppla ihop över 100 miljoner IoT-enheter över hela världen, vi talar i detta om 190 länder. Man kommer med den nya konstellationen att tillhandahålla IoT-anslutning, mjukvara och lösningar till tusentals företag. Det innebär också att Aeris kommer att kunna erbjuda en omfattande IoT-teknologistack, som kommer ut på marknaden genom ett starkt ekosystem.
- Aeris har varit framgångsrikt i att utöka sitt IoT-lösningserbjudande bortom bara uppkopplingsmöjligheter och har rätt fokus, tillgångar och kapacitet för att realisera den fulla potentialen i Ericssons IoT-verksamhet och dess stark marknadsnärvaro, säger Åsa Tamsons, Head of Business Area Technologies & New Businesses.
Klart i sammanhanget är att Ericsson haft vissa problem att komma till rätta med fragmenteringen av IoT-marknaden; trots betydande investeringar har Ericsson bara kunnat utnyttja en begränsad del av värdekedjan.
- Detta begränsar avkastningen på sådana investeringar, kommenterar Tamsons, som nu menar att den kombinerade verksamheten, ”kommer att erbjuda en oöverträffad IoT-plattform för företag och nya intäktsströmmar för leverantörer av kommunikationstjänster, vilket i slutändan gynnar Ericssons kunder. Aeris är ett bra hem för vår IoT-verksamhet.”

Eftersom den cellulära IoT-marknaden är en ganska fragmenterad sektor förväntas en konsolidering av två branschledande aktörer att kunna bidra till att accelerera IoT-marknaden totalt sett. IoT kommer i detta att vara en stor potentiell intäktskälla och Ericsson menar självt att, ”den kommer att kunna vara en grundläggande och växande del av 4G- och 5G-marknaden.”

Sex miljoner fordon kopplade till Aeris Connected Vehicle Cloud
Allmänt gäller att Aeris Communications förser företag med intelligent IoT-mobilanslutning, säkerhet, tillförlitlighet och stöd för att förenkla och effektivisera IoT-program i stor skala. Företaget vänder sig till branscher som transport, fordon, energi, hälsovård bland annat och har hjälpt tusentals kunder att distribuera och hantera sina IoT-program från början till slut.
Connected Vehicle Cloud är t ex den mest kompletta uppkopplade bilplattformen på marknaden idag, med föregångare inom fordons-IoT som använder den för att ansluta sex miljoner fordon och räknas i 180 länder.

Marc Jones, styrelseordförande och VD för Aeris, säger i en kommentar till affären:
– Att bygga den bästa tekniken för att stödja våra kunders framgång och driva innovation inom IoT-området har alltid varit i prioriterat för Aeris. Vårt intelligenta, mjukvarudefinierade IoT-nätverk och Ericssons ledande plattform för anslutningshantering kommer nu att utgöra grunden för att bli en ledande IoT-teknologistack i branschen. Vi ser fram emot att erbjuda nya, transformerande IoT-lösningar och Ericssons IoT Accelerator och Connected Vehicle Cloud-produkter till våra kunder.

Transaktionen förväntas slutföras under första kvartalet 2023 och inkluderar överföring av anställda från Ericsson till Aeris. Dessutom avser Ericsson att stödja Aeris med övergångstjänster och kommer att förvärva en minoritetsandel i företaget.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title