Annons

ERP: En bekant repris – SAP löser upp dubbel-VD-skapet och låter Klein ensam leda bolaget

”SAPs styrelse och Jennifer Morgan har tillsammans kommit överens om att hon lämnar bolaget den 30 april,” skriver Saab i en pressrelease som någonstans andas att man inte varit riktigt nöjda med hur konstruktionen med dubbla har fungerat i denna vända.

Coronakrisen kräver ett tydligare ledarskap
Bolaget konstaterar bakgrundsmässigt att den nuvarande situationen i världen kräver att företag snabbt och beslutsamt kan vidta åtgärder och det görs bäst med en mycket tydlig ledarstruktur. Därför togs beslutet att gå över från ett delat ledarskap tidigare än planerat för att säkerställa en stark och tydlig styrning i tider av en aldrig tidigare skådad kris.
– Jag vill tacka Jennifer Morgan för hennes mångåriga partnerskap. Under SAPs omvandling har hon alltid varit fokuserad på kunder, partner, aktieägare och anställda. Det är tack vare henne som vi har skapat en stark position inom lösningar för upplevelsehantering. Jag vet att hon alltid kommer att vara av SAPs förkämpar, säger Christian Klein, CEO för SAP SE och ledamot i SAPs verkställande styrelse.

Hur mycket betyder egentligen Coronkrisen för SAPs affärer?
Nu kan man förstås diskutera kring hur överensstämmande SAP-ledningens retorik är med ett antagligen existerande underliggande mera pekuniära skäl till omorganisationen i toppen. Till saken hör att SAP trots alla svårigheter gjorde SAP en betydande vinst under det första kvartalet. Mellan januari och mars tjänade företaget 811 miljoner euro.
Men bara för ett år sedan gjorde ERP-jätten för första gången på nästan 17 år en kvartalsförlust på 108 miljoner euro. Detta framför allt beroende på att SAP lagt mycket pengar i en omstrukturering av bolagsarbetet. 
Efter Coroina var man också tvungna att sänka sin årliga prognos på grund av krisen. Försäljningen under det första kvartalet hade ökat med sju procent till 6,5 miljarder euro, men i slutet hade gruppen redan känt effekterna av krisen.

Flera uppskjutna kontrakt
Ett betydande antal nya kontrakt har också skjutits upp, vilket huvudsakligen återspeglades i en betydande minskning av intäkterna från försäljningen av mjukvarulicenser. För hela 2020 räknar SAP nu med en försäljning i intervallet 27,8 till 28,5 miljarder euro och resultat före ränta och skatter på 8,1 till 8,7 miljarder euro.
Hyggligt trots allt alltså, men klart är att ingen, varken liten, stor eller gigantisk slipper undan den globala epidemins tuffa effekter på affärerna. Konstigt vore det annars. 

”Ett privilegium att få leda SAP”
– Det har varit ett stort privilegium att driva SAP:s tillväxt och innovation inom så många områden och senast som en av två verkställande direktörer. Med alla förändringar som sker i världen står det klart att det nu är rätt tid för företaget att gå över till en modell med en verkställande direktör för verksamheten. Jag vill tacka Hasso Plattner för möjligheten att leda detta fantastiska företag och jag önskar Christian, den verkställande styrelsen och SAP:s talangfulla medarbetare stora framgångar när de driver företaget framåt, säger Jennifer Morgan.

Till saken hör slutligen att Morgan började på SAP 2004 och utsågs i oktober 2019 till en av två verkställande direktörer tillsammans med Christian Klein. Tidigare arbetade hon som chef för SAP Cloud Business Group med ansvar för Qualtrics, SAP SuccessFactors, SAP Ariba, SAP Fieldglass, SAP Customer Experience och SAP Concur. Hon utsågs till ledamot i SAP:s verkställande styrelse 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title