Annons

ERP: …och här är fler som fyller 30 år – Jeeves gjorde sina första kundinstallationer 1992

”Företaget Zeromation föddes med Assar Bohlin i spetsen. Efter en smygande start under 1990-talets början fick vi se en explosion av Jeeves installationer inför och efter millenniumskiftet. Marknaden lockades av en ny svensk leverantör som valde att satsa på Windows och dessutom erbjöd möjligheten att göra anpassningar utan att det skulle försvåras av framtida uppgraderingar. Det här är något som lever kvar än idag, Jeeves ERP är ett flexibelt system som går att anpassa efter kundernas behov och där anpassningarna följer med i nästa uppgradering.
Ungefär samtidigt som Assar Bolin startade upp Zeromation satt några andra framtida kollegor och hade påbörjat utvecklingen av ett annat system, Garp. De jobbade på ett företag som hette Mikrokraft. Men vi kommer tillbaka till dem senare.

Var kommer namnet Jeeves ifrån?
Namnet är inspirerat från den brittiska TV-serien Jeeves and Wooster som sändes i början av 90-talet. Serien som är baserade på P.G Wodehouses böcker och handlar om Bertie Wooster och hans enormt belästa, snabbtänkta och talangfulla betjänt Jeeves. Inte undra på att det var ett passande namn på vårt system.  

1996 bytte bolaget officiellt namn till Jeeves Information Systems AB och åren som följde gick vår marknadsföring all in på temat betjänt. Betjänten har hängt med under årens lopp och i vår nuvarande logotyp som skapades 2018 finns den med som en fluga i logotypfiguren.  

Börsframgångar och ytterligare tillväxt
Under 2002-2003 var Jeeves det enda mjukvarubolaget som gick bra på börsen. IT index låg på -61 procent och närmaste bolaget Sectra hade under den tiden en utveckling på -13 procent. Jeeves toppade listan med att gå plus med hela +25 procent. Samtidigt som Jeeves skördar framgångar på börsen vill Microkrafts grundare dra sig tillbaka och för att säkra Garps framtid letade de efter en långsiktig och stark partner som de kunde känna sig trygga med. Till slut landade beslutet i att Jeeves skulle förvärva Microkraft. Från att ha varit konkurrenter kunde vi täcka en större del av marknaden tillsammans men under samma ledning.

Nästa stora steg i tillväxtresan 2012 när Battery Ventures från USA förvärvade 98 % av bolaget. Det var även nu som Jeeves koncernmoder Forterro bildades. Med Battery Ventures i ryggen fick Jeeves kraft att växa och resan från en indirekt mjukvaruleverantör till en helhetsleverantör började. Året efter gjordes nästa stora förvärv, i form av vår största partner InfoCube. En lyckad sammanslagning där Jeeves styrkor inom produktutveckling kombinerades med InfoCubes styrkor inom implementering och kundutveckling.

2014 öppnade Jeeves ett kontor i Bangalore i Indien och där har vi idag 70 kollegor som jobbar. Jeeves finns idag representerat i hela världen både hos er kunder och hos våra partners.

I mars i år blev det klart med att private equity-bolaget Partners Group, köpte affärs-IT-koncernen Forterro, som bl a ägde ERP-bolagen Jeeves och Garp, av Battery Ventures. Det hela är en stor satsning, en miljard dollar, alltså närmare 11 miljarder svenska kronor, la man i en satsning som totalt, förutom Jeeves och Garp, berörde 8 andra bolag som Forterro äger. På bilden från vänster till höger: Simon Anliker, Partners Group; Charles Rees, Partners Group; Paul Smolinski, Forterro; Dean Forbes, Forterro; Bilge Ogut, Partners Group; Lara Kuendig, Partners Group; Ivan Urosevic, Partners Group; Simon Kohlenberger, Partners Group.

Mitt uppe i nästa utvecklingsfas
Genom åren har många kollegor kommit och gått hos oss, men en trogen skala finns fortfarande kvar, vissa av dem har varit i företaget under mer än 20 år och tillsammans har de över 300 års erfarenhet av Jeeves ERP. Många av kollegorna som kom in i samband med förvärvet av Mikrokraft finns också kvar och räknar man ihop deras kompetens så har de över 160 års erfarenhet av Garp. Det är imponerande.
Framtiden då?Jo, Jeeves är mitt uppe i nästa fas i utvecklingen. I mars 2021 tillkännagavs att Dean Forbes skulle ta över rollen som VD för Forterro och huvudkontoret flyttades från Austin i Texas till London i England. Forterro ska komma närmare sin marknad och arbetet med att lägga grunden för framtiden har börjat. Med Partners Group som ny investerare börjar Jeeves nästa stora resa, Norden ska bli vårt.

Med det vill vi passa på att säga grattis Jeeves och tack alla som har gjort de här 30 åren möjliga, både kollegor och alla ni kunder.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title