Annons

Ett alternativ till Tesla 3? Svensk publikpremiär för Volvos nya ”elbilsvärsting” Polestar 2

Intresset för den nya svenskutvecklade elbilen Polestar 2 är stort. Bilen från det fristående företaget, som samägs av Volvo Cars och Zhejiang Geely Holding, väntas bli en urstark utmanare till Teslas storsäljande Model 3. Före Volvos egen elbil, Volvo XC40 Recharge, får nu Polestar 1 sin publika premiär på eCarExpo på Svenska Mässan.

Inbäddade Googletjänster i Androidbaserat infotainmentsystem
Polestar 2 anses vara en förebild i fråga om elprestanda. Ett batteri på 78 kWh och elmotorerna på framaxeln (EFAD) och bakaxeln (ERAD) med permanentmagnetmotorer utvecklar vardera 150 kW och 330 Nm vridmoment. Elmotorerna återvinner dessutom bilens rörelseenergi vid inbromsningar (regenerativ bromsning eller bromskraftåtervinning) – energi som annars skulle förbrukas som värme.

Som den första bilen i världen har Polestar 2 också försetts med ett integrerat infotainmentsystem från Android. Det ger föraren tillgång till inbäddade Google-tjänster som Google Assistant, Google Maps med stöd för elfordon och Google Play Store.
När Polestar 2 börjar levereras i Sverige sommaren 2020 – före Volvo XC40 Recharge – kan den med sin prestandaprofil också utrustas med ett racinginspirerat performancepaket bestående av effektivare Brembo-bromsar och ett stötdämparpaket från Öhlins.

Elmotorer driver bakhjulen
Polestar gör en gedigen premiärentré på eCarExpo. Skulle man vilja känna på en riktig ”hybridvärsting”, så bjuder Polestar besökarna på att åka med i den vassa coupémodellen Polestar 1. Det är ett kraftpaket på 600 hk och ett vridmoment på 1000 Nm med två elmotorer som driver bakhjulen och en bensinmotor som driver framhjulen.
Vill man själv provköra elbilar på eCarExpo så är det bara att låna en av 50-talet el- och laddhybridbilar på Defas laddgata, många som är heta nyheter i höst på svenska marknaden, och köra direkt ut från mässgolvet i Göteborgstrafiken för en runda.
Elbilsmässan eCarExpo är för övrigt Nordens ledande ifråga om laddbara bilar och laddning för elbilar. Förutom i Svenska Mässan i Göteborg den 29/11-1/12 2019 blir det också en ”visningsrunda” på Friends Arena i Stockholm 7-9 februari 2020 där besökarna kommer att kunna provköra elbilar inomhus på en 600 meter lång provkörningsbana under mässan.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title