Annons

Explosionsartad tillväxt för digitala tvillingar – Rockwell Automation etablerar nytt nordiskt nätverk

Arvidsson påpekar att man bland nordiska företag befinner sig i ett tidigt användningsskede när det gäller digitala tvillingar
– Men globala händelser, som t ex. pandemin, har inspirerat fler företagsledningar att söka efter nya, bättre och kostnadseffektiva metoder för innovation och produktion, konstaterar hon.

Virtuell driftsättning
Som noterades inledningsvis förväntas marknaden för digitala tvillingar förväntas växa starkt, vilket är bakgrunden till att Rockwell Automation för att möta efterfrågan förvärvade   Emulate3D under 2019. Inom parentes ska sägas att Rockwell också har ett partnerskap på PLM-sidan med PTC, där de senare tagit höjd för de teknologier som krävs för att koppla ihop produktutvecklingsområdet med automationslösningar på verkstadsgolvet, vilket är Rockwells tunga kompetens.

Hur som helst, med hjälp av mjukvarulösningar, som Emulate3D för virtuell driftsättning, kan företag lösa problem med logisk drift eller sekvensering innan de går ut på plats, samt minska riskerna och förbättra kompetensen genom att utbilda operatörer i en virtuell miljö.

Åsa Arvidsson är regional VP för Rockwells North Region EMEA.

Kompetenta partners som fokuserar på hållbarhet och effektivitet
– Digital tvillingteknik kan hjälpa företag att hålla sig konkurrenskraftiga, lösa utmaningar med livscykelhantering, bli långsiktigt kostnadseffektiva och optimera operatörernas kompetens och utbildning. Med virtuell design och prototyptillverkning kan företag bättre komma fram till vad som är möjligt i designprocessen innan de bygger i verkligheten. Processer kan utvärderas och testas tills allt stämmer, vilket är otroligt mycket effektivare och mer hållbart, förklarar Åsa Arvidsson.

 I detta hävdar Arvidsson vidare att Rockwell har etablerat ett nordiskt partnernätverk som har kompetensen att föra en dialog en konstruktiv dialog med kunderna.
– Den digitala tvillingtekniken är fortfarande ny för många och därför har vi engagerat skickliga konsulter som danska ProjectBinder och svenska TechTribe samt ett antal utbildningsinstitutioner för att öka kompetensnivån i Norden och Baltikum, säger Åsa Arvidsson.

Tidiga simuleringar
Bakgrunden när det gäller TechTribe, nätverkspartnern i Sverige, är att man har genomfört flera digitala tvillingprojekt.
TechTribes marknadschef Ruth Westberg säger:
– För oss på TechTribe är det viktigt att använda den teknik som ger oss verktyg för att kunna leverera ännu bättre lösningar till våra kunder. Genom Emulate 3D har vi fått möjlighet till just detta. Förutom att det innebär att vi kan göra tidiga simuleringar inför utformning och val av lösning kan vi också avsevärt underlätta arbetet vid provkörning och driftsättning, då vi har möjlighet att prova våra utrustningar och program virtuellt innan vi faktiskt är på plats.  Implementeringstiden hos våra kunder minskas också eftersom utbildning av operatörer kan göras virtuellt innan utrustningen är på plats.

Westberg säger också att man utöver att själva använda programmet i sina projekt erbjuder   hjälp med att införa Emulate 3D hos sina kunder och ge support vid olika frågeställningar.
– Vi kan även tillhandahålla workshops med fokus på kundens behov, tillägger hon.

Gränssnitt som illustrerar Rockwells egna lösningar.

Demokratisering av tekniken för digitala tvillingar
Ursprungligen användes digital tvillingteknik endast vid tillverkning av halvledare. Sedan började läkemedelsindustrin använda den och i framtiden bör digital tvillingteknik vara tillgänglig för alla.
– Vår vision på Rockwell Automation är att alla tillverkningsföretag ska ha en installation med digital tvillingteknik. Det gör företagen flexibla och anpassningsbara och minskar tiden till marknaden. Dessutom får företagen en utbildningsmiljö som effektiviserar utbildning och träning inför starten av en ny produktion”, avslutar Åsa Arvidsson och betonar att utbildningsinstitutionerna spelar en viktig roll för att höja den allmänna kompetensnivån så att företagen kan utnyttja tekniken optimalt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title