Annons

EXPLOSIV TILLVÄXT för robotraketen MiR: Har gått från fem till 200 miljoner på tre år

Det har gått sensationellt bra för den danska robotutvecklaren MIR, Mobile Industrial Robots. Inom sitt segment, kollaborativa robotar – s k cobots – blev 2018 ett succéår. Försäljningen av mobila cobotar växte explosivt och blev nästan tre gånger så stor som 2017.
Företagets ambitiösa mål var att gå från en omsättning på 75 miljoner år 2017 till 200 miljoner 2018 – ett mål som just nåtts. MiR:s omsättningsrekord på 200 miljoner är inte minst imponerande då verksamheten har vuxit från att 2015 omsätta 5 miljoner.
- Den främsta orsaken till att vi har kunnat växa så pass mycket det senaste året är att vi upplever en enorm efterfrågan från kunder som i högre grad köper flottor i storleksordningen 15–25 MiR-robotar och till allt fler anläggningar, säger MIRs Thomas Visti, CEO för Mobile Industrial Robots.

Många av världens största multinationella koncerner investerar i större flottor av MiR-robotar till sina fabriker runt om i världen. För dem handlar det om att optimera genomloppstiden i en alltmer komplex och föränderlig produktion.

Toyota satsar på MiR-cobotar. Bilindustrin såg mycket snabbt potentialen i MiR:s innovativa logistikrobotar och nu kan även Toyota läggas till listan över de många globala producenter som använder mobila robotar från MiR för att optimera de interna transporterna. Toyota har just investerat i en stor flotta MiR-robotar till en fabrik i USA och använder också de mobila robotarna i andra fabriker i USA och Asien. Samtidigt har den franska jätten Faurecia med 109 000 anställda just ingått ett strategiskt avtal med MiR om ett globalt samarbete. Med kunder som Volkswagen, PSA Peugeot Citroën, Renault-Nissan, Ford, General Motors, BMW, Daimler, Fiat/Chrysler, Toyota, Hyundai-Kia med flera finns Faurecia på plats i över 300 bilfabriker i över 30 länder.
På MiR:s huvudkontor i Odense är man stolta över det nya samarbetet:
– Vi får nästan dagligen förfrågningar från företag som vill ingå globala avtal med oss. Ett avtal som det med Faurecia om införandet av ett stort antal mobila robotar på olika anläggningar nästa år vittnar om att det finns en enorm potential för våra flexibla, säkra och användarvänliga robotar. Vi ser fram emot att samarbeta och hjälpa Faurecia med att uppnå den överordnade målsättningen om att optimera produktiviteten, säger Thomas Visti.

”Siktar mot stjärnorna.” Danska Mobile Industrial Robots på ön Fyn törs sikta mot stjärnorna.
– Vi har på allvar fått framgångar hos de riktigt stora aktörerna, som har insett potentialen i att optimera den interna logistiken för att öka konkurrensförmågan. Företag övergår i allt högre grad till agila produktionssystem som ska kunna producera mera skräddarsydda lösningar i mindre upplagor. Det ställer självklart också krav på logistiken, som också ska vara flexibel och lätt att anpassa. Här passar vår användarvänliga teknik in riktigt väl, eftersom den tillgodoser behovet av en agil och flexibel produktionslayout, säger Thomas Visti.
Majoriteten av den danska robottillverkarens kunder är stora internationella produktionsföretag, och den driftige företagsledaren kan glädja sig åt att det även börjar komma in beställningar från flera av Danmarks största företag.

Storstilat firande. Då MiR i november vann den nationella finalen i EY Entrepreneur of the Year lovade Thomas Visti från scenen att segern skulle firas med dunder och brak i december, när alla internationella medarbetare samlas för ett globalt möte i Odense med efterföljande julbord. Och medarbetarna har mycket att se fram emot. Under företagets medarbetarmöte i dag meddelade Thomas Visti att årets fina resultat ska firas rejält 2019.
– Ett resultat som detta är till stor del medarbetarnas förtjänst, och därför ska de självklart också märka att de är i ett företag med vind i seglen. Förra året var vi på en fantastisk företagsresa till Barcelona där alla danska och internationella medarbetare var på plats. 2019 toppar vi den och bjuder in alla medarbetare till Syditalien i slutet av maj, där vi kommer ha ett par dagar då vi kombinerar arbetsrelaterat innehåll med en mängd sociala teambuilding-aktiviteter, så alla är rätt rustade för att möta det kommande årets målsättningar, säger Thomas Visti, som förväntar sig att företaget vid den tidpunkten kommer att ha runt 200 medarbetare.

Ytterligare tillväxt 2019. Den fortsatta tillväxten innebär att MiR igen under 2019 kommer behöva anställa cirka 100 nya medarbetare, öppna nya kontor och lansera nya produkter.
– Vi kommer inte luta oss tillbaka och vi förväntar oss att återigen avsevärt öka vår omsättning under 2019. Det kommande året kommer vi fokusera på att fortsätta leverera de lösningar som företagen efterfrågar. Det innebär bland annat att vi i samarbete med externa partner kommer erbjuda leasing av våra robotar. Många företag är vana vid att leasa logistiksystem, som traditionella AGV:er och truckar, och i stället lägga sina pengar på kärnverksamheten, och vi tillmötesgår dem nu genom att erbjuda samma finansieringsmodell, förklarar Thomas Visti.

MiR etablerade 2018 nya lokala kontor för att understödja de lokala marknaderna, och producenten finns nu på plats i New York, San Diego, Frankfurt, Barcelona, Shanghai och Singapore. Men det slutar inte där, utan MiR planerar att öppna ytterligare kontor i USA, i Shenzhen i Kina och i Tokyo i Japan i början av nästa år.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title