Annons

Finns det några avgörande samband mellan IIoT, digitalisering och hållbarhet?

ABB släppte idag alltså resultaten av en ny global studie av internationella företags- och teknikledare om industriell transformation, som tittar på skärningspunkten mellan digitalisering och hållbarhet. Studien, ”Billions of better decisions: Industrial transformation’s new imperative”, undersöker den nuvarande användningen av Industrial Internet of Things (IIoT) och dess potential för att förbättra energieffektiviteten, minska utsläppen av växthusgaser och driva på förändring. Målet med den nya ABB-forskningen är att stimulera diskussioner inom industrin om möjligheter att utnyttja industriell IoT och ge företag och anställda möjlighet att fatta bättre beslut som kan gynna både hållbarhet och resultat.

I sakens natur när det gäller dagens annonserade studie ligger förstås att ABB har en del värden att hämta hem i resans riktning. Bolaget har, som Terwiesch hävdar åtagit sig att leda med teknik för att möjliggöra ett koldioxidsnålt samhälle och en mer hållbar värld. Här spelar, menar man, kan ABB’s Ability-portfölj med en rad IoT-relaterade lösningar spela en viktig roll.

FRAMTIDA KONKURRENSKRAFT DEN VIKTIGASTE STYRANDE FAKTORN
Studien fann att en organisations ”framtida konkurrenskraft” är den enskilt största faktorn – nämnt av 46 procent av de tillfrågade – i industriföretags ökade fokus på hållbarhet.
Men även om 96 procent av globala beslutsfattare ser digitalisering som ”nödvändigt för hållbarhet”, har bara 35 procent av de tillfrågade företagen implementerat industriella IoT-lösningar i stor skala.
Denna klyfta visar att även om många av dagens industriledare inser det viktiga förhållandet mellan digitalisering och hållbarhet, måste upptaget av relevanta digitala lösningar för att möjliggöra bättre beslut och uppnå hållbarhetsmål accelerera inom sektorer som tillverkning, energi, byggnader och transporter.

Ytterligare viktiga lärdomar från studien
• 71 procent av de tillfrågade rapporterade högre prioritet åt hållbarhetsmål till följd av pandemin
• 72 procent sa att de ”något” eller ”avsevärt” ökar utgifterna för industriellt IoT på grund av hållbarhet
• 94 procent av de tillfrågade höll med om att Industrial IoT ”möjliggör bättre beslut, förbättrar den övergripande hållbarheten”
• 57 procent av de tillfrågade angav att det industriella IoT har haft en ”betydande positiv effekt” på operativt beslutsfattande
• Upplevda cybersäkerhetssårbarheter är det främsta hindret för att förbättra hållbarheten genom industriell IoT

WIN-WIN-SCENARIER MED INDUSTRIAL IIoT
Med 63 procent av de tillfrågade cheferna helt överens om att hållbarhet är bra för deras företags resultat, och 58 procent också överens om att det ger omedelbart affärsvärde, är det tydligt att hållbarhet och traditionella prioriteringar för Industry 4.0-insatser – hastighet, innovation, produktivitet, effektivitet, kundcentrerad – är allt mer sammanflätade, vilket öppnar för win-win-scenarier för företag som vill driva effektivitet och produktivitet samtidigt som de tar framsteg i klimatförändringarna.
– Internationella energibyrån uppskattar att industrin står för mer än 40 procent av de globala utsläppen av växthusgaser idag, säger Terwiesch. ”Om vi ska nå klimatmål som FN:s mål för hållbar utveckling och Parisavtalet måste industriorganisationer implementera digitala lösningar som en del av sina hållbarhetsstrategier. Att ta till sig dessa tekniker på alla nivåer – från styrelserummet till golvet i anläggningen – är nyckeln, eftersom varje medlem av den industriella arbetsstyrkan kan bli en bättre beslutsfattare när det gäller hållbarhet.”

”Om vi ska nå klimatmål som FN:s mål för hållbar utveckling och Parisavtalet måste industriorganisationer implementera digitala lösningar som en del av sina hållbarhetsstrategier,” säger ABBs Peter Terwiesch.

UTVECKLING TILLSAMMANS MED MICROSOFT, IBM OCH ERICSSON
I sakens natur när det gäller dagens annonserade studie ligger förstås att ABB har en del värden att hämta hem i resans riktning. Bolaget har, som Terwiesch hävdar åtagit sig att leda med teknik för att möjliggöra ett koldioxidsnålt samhälle och en mer hållbar värld.
Man pekar vidare i pressmaterialet på att, ”under de senaste två åren har ABB minskat utsläppen av växthusgaser från sin egen verksamhet med mer än 25 procent. Som en del av sin hållbarhetsstrategi 2030 räknar ABB med att vara helt koldioxidneutral vid slutet av decenniet och att stödja sina globala kunder att minska sina årliga CO2-utsläpp med minst 100 megaton till 2030, vilket motsvarar att ta bort 30 miljoner förbränningsbilar från vägarna vardera år.”
ABBs investeringar i digitala möjligheter är kärnan i detta åtagande. Med mer än 70 procent av bolagets FoU-resurser dedikerade till digitala innovationer och mjukvaruinnovationer och ett robust ekosystem av digitala partners, inklusive Microsoft, IBM och Ericsson, har företaget etablerat en ledande närvaro inom industriell IIoT.

ABILITY-PORTFÖLJENS LÖSNINGAR
En nyckelroll i sammanhanget spelar ABB AbilityT-portföljen av digitala lösningar möjliggör en mängd industriella användningsfall för att driva förbättringar inom energieffektivitet, resursbesparing och cirkularitet, inklusive tillståndsövervakning, tillgångshälsa och förvaltning, prediktivt underhåll, energihantering, simulering och virtuell driftsättning, fjärrsupport och samarbete operationer.
Exempel på ABBs mer än 170 industriella IoT-lösningar inom ramen för Ability-programmet inkluderar:
• Ability Genix industriell analys och AI-svit
• Ability Energy and Asset Manager
• Ability tillståndsövervakning för drivlinor, och
• Ability Connected Services för industrirobotar.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title