Annons

Flygande start: CEVT tar Geelys Terrafugiafordon till himlen

Geelys svenska produktutvecklings- och innovationsbolag CEVT har många strängar på sin lyra. Man utvecklar inte bara plattformar till markbundna fordon, som Volvo Cars 40-modeller, utan tar nu även sikte på flygande bilar.
Idag meddelar bolaget nämligen att man tagit hem ett samarbetsprojekt med Geely-koncernens flygbilsföretag Terrafugia.
- Kombinationen mellan CEVTs avancerade tekniska färdigheter och fordonserfarenhet och Terrafugias kompetens inom innovativ luftmobilitet tar nu bokstavligen Geely till himlen med fordon för både mark- och flygtransport, säger Chris Jaran, VD för Terrafugia.

Den amerikabaserade fordonsutvecklaren av ”flygande bilar”, Terrafugia, startades ursprungligen inom ramen för MIT (Massachusetts Institute of Technology) i Boston för ett antal år sedan. Initialt använde man f ö SolidWorks som CAD-lösning. Sedemera köptes bolaget av Geely Holding i slutet av 2017.

Flera spännande projekt. Terrafugia har flera innovativa flygande fordonsprojekt på gång och CEVT, som under VD Mats Fägerhag utvecklats till ett ledande innovationscentra inom Geely-gruppen, har nu blivit inbjudna att ta fram de första bitarna inom sitt nya gebit, flygande bilar. Det handlar om utveckling av en kopplingsbox, högteknologiska säkerhetssystem och adderande också lösningar för avancerad CAE-analys.
Med detta samarbetsprojekt kommer Terrafugia att dra nytta av CEVTs fordonindustriella erfarenheter och kompetens i Göteborg och Sverige.

Chefen för CEVT, Mats Fägerhag, är en erfaren man i fordonsindustrin med bl a en bakgrund från Saab Automobile. Idag leder han CEVT, som expanderat från ett fåtal anställda vid starten 2013 till dagens ca 2 200. Framtiden ser också ljus ut när bolaget kring 2020 får sitt nya Innovationscentra i Göteborg, med plats för 3 500 medarbetare, klart.

– På CEVT har vi några av de mest kompetenta resurserna inom fordonsdesign. Vi har dock hittills främst fokuserat på att utveckla fantastiska nya bilar och arkitekturer. Men nu går vi vidare och med detta nya samarbete ser vi en stor möjlighet att ta vår erfarenhet till nya nivåer och områden inom mobila transporter. Terrafugia är i detta ett mycket spännande projekt, säger Mats Fägerhag.

Win-win för alla parter. – Det här innovativa flygbilsamarbetet kommer att generera win-win för alla parter med stort affärsvärde för Geely, Terrafugia och CEVT. Vi kan utnyttja alla kompetenser i detta koncernsamarbete. Det har också ett stort utvecklingsvärde att stödja framtagningen något helt nytt och jag ser fram emot att den första Terrafugia-flygbilen kommer ut på marknaden, säger Håkan Apell, chef för affärsutveckling och företagsstrategi hos CEVT.

 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title