Att tillverka produkter med denna lager-på-lager-princip har många fördelar, konstaterar Per Nylén. Industrins och forskarnas intresse för additiv tillverkning har också ökat lavinartat de senaste tio åren. I projektet SUMAN-Next har forskarteamet tillsammans med sex industriföretag, Sandvik är ett av dem, tagit teknologin ett steg närmare applicering inom industrin.
– Sandvik har redan idag ett av de absolut bredaste materialprogrammen anpassade för additiv tillverkning och vi ser en ännu större potential för vårt unika produktprogram i framtiden. Därför satsar vi målmedvetet på att kontinuerligt utveckla fler material som möter industrins nya behov att förbättra produktivitet, lönsamhet och hållbarhet, säger Peter Harlin och tillägger att man främst fokuserar på nischprodukter för krävande kunder inom exempelvis rymd- och flygindustrin, medicin, energi, verktygstillverkare och andra branscher.
– Det krävs omfattande forskning för att ta fram fler material som är anpassade för additiv tillverkning. Våra R&D-enheter runt om i världen är bra på att delta i relevanta forskningssatsningar som olika lärosäten driver och, som sagt, vi medverkar två spännande projekt som drivs av Högskolan Väst.
”SUMAN-NEXT ÄR ETT KRAFTFULLT BIDRAG”
– Resultaten från SUMAN-Next är ett kraftfullt bidrag inom det här forskningsområdet. Det avslutades förra somaren och vi deltar även i den 8-åriga forskningssatsningen PODFAM, som tar vid där SUMAN-Next slutar. Med PODFAM kan vi komma ännu längre och närma oss implementeringsstadiet.
– Högskolan har lyckats forma bra forskarteam med engagerade deltagare från olika delar av världen. Här finns också ett bra upplägg för forskningsarbetet. Högskolan Väst har till exempel lyckats väl med att dra nytta av kunskaper från sin tidigare forskning i de här två projekten. Det ger synergieffekter som snabbt för kunskapsfronten framåt.
– I dessa projekt bidrar vi främst med vår kompetens som pulvertillverkare och materialexpert. Vi lär oss samtidigt om processparametrar och mycket annat inom additiv tillverkning. Att samverka med andra industripartner ger oss ett värdefullt nätverk. Vi får också en bra bild av slutanvändarens behov, vilket gör att vi kan utveckla ännu bättre material och produkter, summerar Peter Harlin.
FINANSIERING FRÅN KK-STIFTELSEN
Högskolan Väst startade det treåriga forskningsprojektet SUMAN-Next år 2017 med KK-stiftelsen som finansiär. Det övergripande målet var att förstå sambanden mellan process, mikrostruktur och mekaniska egenskaper vid pulverbäddsbaserad additiv tillverkning i metall.
Forskarna har som sagt främst fokuserat på superlegeringen 718. Denna tål höga temperaturer och laster. Legering 718 är ett strategiskt viktigt material eftersom det utgör mer än 50 procent av de material som används i exempelvis flygmotorer. Men forskningsresultaten kan också appliceras på fler materialtyper och andra branscher som exempelvis offshore.
– Det pågår mycket forskning inom AM i olika delar av världen. Men 2017, när vi startade vår satsning på pulverbäddstekniken, hade få forskare tittat närmare på just additiv tillverkning med pulverbädd för legeringen 718. Där såg vi ett behov av att utveckla mer kunskap, förklarar Joel Andersson .
FLEST PUBLICERADE ARTIKLAR
Han konstaterar vidare att högskolans forskare har publicerat flest artiklar inom forskningsområdet, och de har även citerats av många andra forskare runt om i världen.
– Vi hade redan vid projektets start lång forskningserfarenhet inom svetsning, termisk sprutning, skärande bearbetning och automation. Med vår spetskompetens om de processerna och om legeringen 718 har vi på kort tid kunnat ta avgörande steg framåt i projektet SUMAN-Next. Det är framförallt kombinationen av avancerad utrustning, duktiga personer och samverkan mellan högskolan och industripartner som gjort detta möjligt.
– Med företagens olika kompetenser inom sina respektive branscher har vi fått insikter om vilka behov och kravbilder som är aktuella. Det är viktigt för att vi ska kunna studera rätt saker, säger Andersson och fortsätter:
– Det är viktigt att förstå hur högtemperaturmaterial beter sig när man producerar komponenter med den här typen av teknologi. Hur klarar materialet att värmas upp och kylas ner upprepade gånger, hur beter sig AM-material vid svetsning och under efterföljande värmebehandling, vilken typ av efterbehandling fungerar bäst och för vilka applikationer, och så vidare?
FORSKNINGEN FORTSÄTTER I PODFAM
SUMAN-Next har pågått mellan 2017 och fram till sommaren 2020. Det övergripande målet har varit att förstå sambanden mellan process, mikrostruktur och mekaniska egenskaper. Forskarna har främst fokuserat på superlegeringen 718 som tål höga temperaturer och laster. Legering 718 är ett strategiskt viktigt material eftersom det utgör mer än 50 procent av de material som används i exempelvis flygmotorer. Men forskningsresultaten kan också appliceras på fler materialtyper och andra branscher som exempelvis offshore.
Högskolans forskning om pulverbäddsbaserad additiv tillverkning i metall fortsätter i det nya stora forskningsprojektet PODFAM som pågår under åtta år. Här arbetar forskarna med mer avancerade superlegeringar som tål ännu högre temperaturer än vad superlegeringen 718 gör.
– Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin