En digital tvilling kan vara en virtuell modell av en maskin i form av mjukvara. Den riktiga maskinen för över information om sitt tillstånd till den digitala tvillingen. Tanken är nu att i det ena av de två projekten bl a prova den digitala tvillingen på borriggar i underjordisk gruvdrift. Resultatet förväntas kunna användas inom både tillverkningsindustrin och processindustrin.
Konstruktionsoptimering inom additivt.
Det andra projektet är en utveckling av en metod för optimering av konstruktioner och att använda så kallade nätverk inom additiv tillverkning, också kallat 3D-printning.
– Nätverk gör det möjligt att skapa lättare konstruktioner som håller bättre när de utsätts för oväntade belastningar, berättar Lars Pejryd.
Nätverk kan samtidigt användas som stöd under bygget av komponenter, stöd som kan sitta kvar, vilket minskar kostnaderna jämfört med konstruktionerna där stöden måste tas bort. De kan också ha en funktion som ökar prestandan, till exempel en värmeväxlare. Komponenterna som tillverkas på detta sätt kan vara delar av till exempel en borrigg eller en gasturbin
– Idag saknas kunskap om hur nätverk kan användas under konstruktionen och vi vill ta fram en process som täcker helheten, alltså både produktens egenskaper och tillverkningen, säger Lars Pejryd.
Forskningsmedlen kommer från Produktion 2030 som är ett strategiskt innovationsprogram för hållbar utveckling hos Vinnova, som är Sveriges innovationsmyndighet.