Annons

GÄSTKRÖNIKA: Nya teknologier skapar förändrade PLM-landskap – hur möter vi detta?

”Under den senaste konferensen gavs en hel del utrymme till betydelsen av männsikorna, organisationen och processer och vad som krävs för att en teknologi ska slå igenom och verkligen förändra en bransch på allvar. Vi kan säkert alla relatera till teknologi som varit både spännande och fantastisk, men som ändå inte har slagit igenom utan snarare lagts till i den långa listan av misslyckanden.
Peter Bilellos keynote har redan rapporterats om både på PLM&ERP News.se och på engelska på engineering.com; läs mer här:

CIMdata-chefen Peter Bilello (bilden t h) om PLM-utvecklingen:

”Har du råd att bara vara en följare?”

”Can You Afford To Be a Follower?”: CIMdata CEO Peter Bilello on PLM Development

FRÅN ADDITIVA TEKNOLOGIER TILL DIGITALA TVILLINGAR OCH MOLNET
Detta sagt ska jag titta på 5 stycken så kallade ”disruptors” och granska dessa:
• AM-additive manufacturing
• Samverkan kring Model Based Systems Engineering
• Tjänster byggda kring Digitala Tvillingar
• Molnet
• Männsiskor, organisation och processer.

Andreas Graichen från Siemens Energy höll en uppskattad presentation om resan från att prova sig fram inom additiv tillverkning och att kämpa för området till dagens situation, med industriell tillämpning där verksamheten vill ha mer här och nu och helst redan igår.
Additiv tillverkning inom Siemens Energy har tagit en väg som gäller för all teknik som är ”disruptiv” eller egentligen all ny teknik. Omkring år 2008-2012 fanns det massor av framtidtro kring tekniken. Men i takt med uppskalning tillkommer problemen med det nya och skeptikerna vågar sig fram.
Nu är man på väg upp igen, och står på fastare mark. Det är inte längre en prov- eller pilotverksamhet. Additiv tillverkning har kort sagt gått från reparation och småskalig verksamhet till en kritisk industriell process som måste fungera och kunna skalas upp för att Siemens Energys kunder ska möta dagens och morgondagens miljökrav med elproduktion baserad på vätgas.
Intressant är att analytikern Gartner i sin grafiska trenduppställning över nya teknologier – ”the hype cycle”, där man varje år presenterar teknik som är ”hajpad” och på väg upp – har noterat att tekniken är på väg en mognare användning.

BOEING OCH MODELL-BASERAD SYSTEMS ENGINEERING
Mark Williams från Boeing berättade om framgångar med Model-Based Systems Engineering och Model-Based Engineering.
I takt med att modell-baserade arbetsätt ökar så upptäcker man också behovet av att kunna utbyta information kring en modell, mellan olika representationer och att kunna integrera modeller. Nedanstående bild visar några av de språk och verktyg som används idag.

Området är komplext, men problemen är på många sätt desamma som beskrivs inom klassisk PLM. Det finns inkompatibilitet, olika verktyg lämpar sig bäst för vissa uppgifter, öar av teknik och data gör integration svårt och det är tufft att sammanställa en helhet att kommunicera där resultat och kvalitet är säkrade. Under åren har många standarder tagits from, men Mark Williams slog verkligen ett slag för en relativt ny standard inom STEP-familjen AP243 MoSSEC.
Under de senaste åren har det varit en hel del arbete för att få två viktiga delar av STEP-familjen att harmonisera och för att de ska kunna användas tillsammans. Det gäller de kända STEP-standarderna AP242 och AP239 (PLCS). I detta finns nu också MoSSEC AP243 med, varför det ser synnerligen intressant ut med stöd för digitala tvillingar och trådar inom STEP-standarden med AP242, AP239 och AP243.
Williams avslutade med att rekommendera alla användarföretag att ta kontakt med sina lösningsleverantörer och be dem beskriva sin strategi kring MoSSEC.

DIGITALA TVILLINGAR: ”Byggsektorn har halkat efter tillverkande industri”
Ett spännande inslag var det franska bygg-bolaget EGIS där Beatrice Gasser visade på en utmanande framtid och planer på att bygga digitala tvillingar av anläggningar inom deras spår-division (tåg, tunnelbana, spårvag etc). EGIS har idag ca 16.000 anställda och de har aggresiva planer på tillväxt. Beatrice Gasser konstaterade att bygg-sektorn har halkat efter t ex tillverkande industri i effektivisering. Visserligen är många av projektet unika, men en förbättring borde verkligen kunna ske och då med mycket hjälp av digitalisering och nya arbetssätt. Industrialisering fullt ut kommer att vara svårt, men det finns som sagt en stor potential till förbätring.
EGIS kommer i allt högre grad att bygga digitala tvillingar av de anläggningar man levererar. Det finns många anledning till detta, sa Gasser, men bland annat vill man bättre kunna säkerställa och spåra att man leverera enligt de krav som finns. Men också att det blir enklare att simulare, plus att det även blir enklare att kunna kontrollera att anläggningen uppfyller givna krav, att alla aktörer kan dela och vara överens om projektet och anläggningens beskrivning och funktion. Vidare att man enklare kan fortsätta utveckla en anläggning så att den möter nya krav från användare.
Utöver vissa standarder som är stora inom bygg och anläggning, som IFC, GML och ISO 19650 för processer, bygger man lösningen med hjälp av PLCS, ISO-standarden för livscykelhantering av produktdata.
Förutom att marknadsföra användning av digitala tvillingar i sin roll som konstruktionsbolag, vill EGIS också använda digitala tvillingar för att stötta anläggningar drift. Man ser också en möjlighet att bli ännu mer aktiv som operatör av den digitala tvillingen som en ”Asset Data Manager”.

MOLNET KOMMER ALLT MER
En ”disruptor” inom PLM är och kommer i allt högre grad vara molnet. Stan Przybylinki, CIMdata, presenterade resultaten från en färsk enkät där 269 företag svarat på frågor kring PLM och molnet. Molnet och PLM visar tydligt på hur en ”disruptive” teknologi når ut på en marknad. Från att ha varit väldigt hett hos bloggare och analytiker under många år, kan man konstatera att takten inte är vad man kunde tro för ca 5 år sedan.
Att molnet och PLM kommer är det ingen diskussion om, men PLM ligger efter i stort sett varje annat område. ERP och framförallt CRM har ju använt ”cloud” under många år och en leverantör som har varit ”disruptive” och snabbt blivit en ny ledare är Salesforce.
Men PLM då? Nja, det är fortfarande svårt. Enklare för små företag som inte har behov att integrera med befintliga system, men för lite större bolag upplevs integration med andra system som det största problemet. Efter det kommer uppplevesen att säkerheten kan vara ”dålig” och det finns även för molnlösningar en problematik med att s a s vara inlåst hos en leverantör.
Just inlåsningen har Gartners Marc Halpern varnat för i tidigare PLM Road Map & PDT-konferenser. Med molnet kommer ofta abonnemangsmodellen och när ett abonnemang går ut har man som kund inte så många andra val än att fortsätta och betala. För vanliga tjänster kan man byta men har man företagets produktdata inlåst i ett abonnemang så bör man ha säkerställt att data faktiskt går att få ur systemet om man av någon anledning skulle vilja byta.

VASSARE OCH BILLIGARE INFRASTRUKTUR MED MOLNET
Men visst finns det företag som kör PLM i molnet. D fördelar man sett är framförallt på kostnadssidan. Infrastruktur för IT blir billigare och enklare, kostnader initialt lägre och man binder mindre kapital. Det blir också billigare att komma igång och admin kan förenklas. Klassiska fördelar med molnent alltså och varför skulle detta inte gälla för PLM?

ATT SÄTTA IHOP TEAM FÖR TUFFA UTMANINGAR
Till sist så var det mycket intressant att ta del av professor Noshir Contractor, från Northwestern University, som delade med sig av studier som gjorts avseende sammanssättning av team för tuffa utmaningar. Noshir Contractors arbete har under många år bland annat finansierats av NASA, som vill ha hjälp med att välja deltagare för kommande expiditioner till Mars. Det teamet som sätts samman kommer att vara tillsammans i ca 3 år, i trånga utrymmen och med ett tydlig, men ändå väldigt riskfyllt, uppdrag. Väl framme på Mars är det svårt att föra en konversation med ”Houston” då fördröjningen fråga-svar kommer att vara flera minuter, upp till 22 minuter. Så svaret på ett ”va?” får man ca 20 minuter senare. Mycket stress inbyggt i detta.
NASA vill veta hur man väljer deltagare och team-egenskaper väger ju väldigt tungt tillsamman med tekniskt kunnande. Kan man förutse vem som kommer att ”ställa till problem” och kan man skapa uppgifter som svetsar samman och bygget teamet innan detta händer?
En rysk kosmonat lär ha sagt att sätta samman två personer, i ett supertrångt utrymme, i två månader och lämna dom där, har alla de förutsättningar som behövs för ett mord!
Kan PLM lära sig något av detta? Säkert! Se till att ett implementationsteam är rätt sammansatt, jobba med att stärka gruppen, fokusera inte bara på teknik utan också att ha kul och kommunicera mycket, internt och externt. Kom ihåg det sociala!

Contractor visade en platsannons som Shackleton en gång satte in i en tidning när han skulle få ihop en besättning till expeditionen till Antarktis. Gissningsvis kan alla som varit med i ett stort PLM- eller ERP-projekt relatera till detta.

Trevlig sommar!

Av Håkan Kårdén, marknadsdirektör, Eurostep
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title