Tobias Unosson, produktchef på Sandvik Coromant, konstaterar i pressmaterialet att tillverkningssektorn genomgår en omvandling till följd av kopplingen mellan digitala och fysiska processer.
– Sandvik har funnits i mer än 160 år och i verktygsbranschen i över 80 år. Att välja verktyg och metoder med hjälp av beprövade data ger högre kvalitet och minskar kostnader, avfall och energianvändning, allt till nytta för slutanvändaren.
Fördelar för alla användare
I resten av artikeln har vi tittat på mer detaljerade förbättringar i den nya versionen, guidade av pressmaterialet från nordiska återförsäljaren och distributören sedan tidigt 1990, Fructus Data:
”Effektivitet förblir primärt fokus, med introduktion av nya konfigurationsalternativ för postprocessorn som ger möjlighet till anpassad hantering av exempelvis TCP- och Clamp funktioner. Därtill ett nytt verktyg som ger möjlighet att effektivisera CAM-miljön genom redigering och begränsning av nollpunktsförskjutningar. GibbsCAM 2024 stöder staffling av multipla fixturkomponenter, och oanvända fixturer kan behållas i riggningen för simulerings- och kollisionskontrolländamål.
Licenseringen i version 2024 förnyas, den tidigare CLM licensieringen ersätts vilket förenklar programinstallationen och ger ökad flexibilitet vid flytt av licenser.
Det blir vidare lättare att arbeta med CAD-ritningar och -modeller. Användaren kan nu utforska så kallade virtuella punkter för bland annat måttsättning och nyttja delgeometrier såsom kantmittpunkter, ändpunkter, skärningspunkter, cirkelcentrum och kvadranter direkt på 3D-modellen. Ett nytt visualiseringsverktyg kan kartlägga och visa ytkurvatur och släppningsvinkel direkt på 3D-modellen. Detta verktyg är särskilt användbart för att analysera minsta verktygsdiameter som krävs för att bearbeta detaljen, vilket eliminerar behovet av manuell analys och referensgeometrier.
Utökad probfunktionalitet
Utöver många andra förbättringar, stöder Generisk probning nu linjering och inriktning av rotationsvinkel/rotationsaxel. Genom att bara ange den roterande axeln, frigångsvärde och shiftparametrar kan systemet automatiskt proba ytan och beräkna detaljens rotationslinjering.
Mer verktygsflexibilitet
GibbsCAM 2024 ökar flexibiliteten för egna verktygsformer vid fräsning. Användare kan välja hur verktygets profil skall användas vid beräkning av verktygsbana. Alternativet Verklig profil använder den exakta skärverktygsprofilen medan alternativet Monoton profil inaktiverar alla verktygsbanor som använder verktygets underskärsprofil. För egna 3D-verktygsformer finns ytterligare ett alternativ med nominella parametrar endast använder huvuddiametern och spetsradien för beräkning av verktygsbanan enligt verktygstillverkarens rekommendationer, medan den korrekta 3D-formen ändå används för simulering.
Därtill stöds nu andra generationens Typ-B skär för Sandvik Coromant PrimeTurning™. Detta verktyg har en större nosradie som kan skära djupare och avverka material snabbare.
Kraftfullare fräsning
En ny fräsprocess för avstickning i millturn och mtm maskiner samt fräsar med stångmatning ger möjlighet att utföra avstickning med pinnfräs eller skivfräs, stegvis eller i spiral.
Bättre restbearbetning och ny Artistisk gravyr
Restbearbetning har förbättrats när kontur- och fickstrategi används tillsammans med ”enbart material” inställningen vilket ger en mer effektiv verktygsbana med färre luftrörelser. Andra förbättringar i konturfräsning inkluderar mjuk nedrampning som genererar en kontinuerlig spiralkontur där det är möjligt istället för flera ramprörelser för in- och utgångar.
Nytt i GibbsCAM 2024 är också så kallad artistisk gravyr med variabelt skärdjup, vilket ger avsevärt bättre resultat vid gravyr av komplexa typsnitt med koniska verktyg. Därtill har valfria linjeringsalternativ för rotationsaxel adderats, detta för att kunna styra startpositionen i operationer som nyttjar roterande axel. Detta ger användaren möjlighet att överstyra normala singularitetsregler, mycket användbart exempelvis då behov finns att forcera verktygsbanan till att stanna inom maskinens arbetsområde.