Annons

Global olje- & gas-borrare väljer svenska IFS Applications istället för SAP Hana-uppgradering

Dolphin Drilling utvärderade alltså en SAP Hana-uppgradering, men valde slutligen den industrifokuserade lösningen från IFS för att förstärka sin vision om ”framtidens riggar”. VD och bolagschefen, Bjørnar Iversen, säger att man sökte ett system som skulle kunna minska offshore-arbetet genom digitalisering, bättre arbetsflöde, ge stöd för global extern och företagsintern finansiering/konsolidering och förbättra effektiviteten genom att öka transparensen.
– Driftseffektivitet, ökad drifttid och kostnadskontroll är mycket viktigt för oss, säger Iversen och fortsätter: ”IFS presenterade en robust branschlösning som ger oss full kontroll över våra tillgångar och arbetsprocesser.”
Han tillägger att ett annat viktigt kriterium var plattformens förmåga att stödja ökad digitalisering av verksamheten och möjliggöra ny teknik som IoT. Allt i akt och mening att modernisera affärsverksamheten och de anställdas användarupplevelser.

Dolphin Drilling går vidare i digitaliseringsspåren av både offshore- och onshoreverksamheten med IFS Applications.

AFFÄRSSTÖD TILL 500 ANVÄNDARE
IFS-lösningen kommer alltså att stödja 500 användare både på och offshore, den kommer att ha funktioner för affärskritiska processer inklusive finans, projekt, underhåll, leveranskedja, hyreshantering, HR och CRM.
Andra bitar av vikt är att lösningen också att tillhandahålla branschkritiska verktyg i form av replikering, datasynkronisering mellan onshore och offshore-enheter, platsflyttning och transport-order.
Men framför allt ska noteras att för ett företag som Dolphin Drilling är djupa insikter i riggarnas tillstånd av avgörande betydelse. Inom få branscher är driftstopp så kostbara som inom olje- och gasindustrin. En oljerigg som drabbas av ett avbrott kostar enorma pengar. Att hålla utrustning och funktionalitet i trim är därför av största vikt. IoT-området erbjuder idag en flora av växande lösningar som kan bidra till att underlätta servicearbetet och öka tillförlitligheten. Här finns sålunda både allmänt ökad effektivitet och reda pengar att hämta. Och det är knappast nå¨gra tillfälligheter att underhåll, som en viktig bidragsgivare till kostnadsbesparingar och smidigare drift, är högt prioriterat.

UPPLÄGGET KRING IFS IoT-LÖSNING BUSINESS CONNECTOR
Rent programtekniskt är det IFS IoT Business Connector, gör det möjligt för Dolphin Drilling att fånga och analysera data som sänds av sensorer på sina riggar. Hemligheten är att inte krångla till saker som redan från start är komplexa. I detta säger analytikern på ARC Advisory, Ralph Rio, att IFS har agerat klokt med sitt principiella IoT-upplägg, IoT Business Connector. Vägen IFS valt är att inte replikera analysen av data som kommer från en maskin eller utrustning. De bestämde sig istället för att fokusera på vad man ska göra när man får en alert om att något är fel eller att en komponent är sliten och det börjar bli dags att byta ut den innan något går sönder och man drabbas av ett driftstopp – som inom olje- och gasbranschen alltså kan bli extremt dyrbart.

IoT Business Connector har en viktig poäng i just sin enkelhet när det gäller att initiera IoT-projekt. Det handlar om en IoT-baserad helhetslösning som inte bara resulterar i stora mängder data och snygga grafer, utan i verkliga åtgärder som kan planeras och utföras på ett optimalt sätt i harmoni med alla andra processer inom verksamheten. Detta har visat sig vara ett enklare sätt att komma i gång med IoT, som också ger lägre risk och snabbare tid till avkastning.
”Konnektorn” hjälper kort sagt företag att dra nytta av data som registreras av produkter, anläggningar och utrustning. Dessa observationer utlöser egendefinierade, hel- eller halvautomatiska arbetsflöden i IFS-systemet. IFS IoT Business Connector är konfigurerad att fungera med Microsofts molnplattform Azure IoT Suite för kommunikation och analys. Här finns öppna APIer för anslutning till andra IoT-plattformar eller specialiserade IoT-applikationer.

VARFÖR IFS LOBBY ÄR ETT TRUMFKORT
Gissningsvis har Business Connctor-lösningen varit av stor betydelse i Dolphin Drillings beslut att satsa på Applications. Men det finns flera goda skäl relaterat till denna modulärt uppbyggda plattform: t ex det anpassningsbara användargränssnittet med IFS ”Lobbys”, som helt klart ger användare de lättillgängliga insikter de behöver för att göra sina jobb effektivare.
IFS Lobby kan enkelt sättas upp så att den innehåller all information som är relevant för ett projekt. Interaktiva kartor, tidslinjer, kostnader, kostnadsprognoser prognoser kontra budget, affärschattar, arbetsflödesscheman, etc. Allt sånt som kan vara av intresse för ett projekt visualiseras som infografik.
Man bestämmer enkelt vem som har tillgång till vilken information i Lobbyn och man gör det genom att använda intuitiv drag-and-drop-teknik. Denna kapabilitet att skräddarsy en Lobby minskar radikalt behovet av utvecklare och programmerare. Det är kort sagt otroligt enkelt och kokar ner till att man enkelt skapar anpassade informationscentra utformade för att minimera antalet platser där man måste leta efter information.

Chefen för IOFS Nordics, Elni Kullmer.

EN IMPONERANDE KUNDLISTA
Elni Kullmer, som är VD för IFS Nordics, konstaterar apropå beställningen från Dolphin Drilling att IFS har en lång erfarenhet av att betjäna offshore-mobila tillgångar och att man nu ser fram mot att förse bolaget med de bästa affärsapplikationerna och tekniken på marknaden.
– Vi kommer att vara med dem varje steg på vägen när de förverkligar sin vision. Vi ser en ökande efterfrågan på digitalisering i våra fokuserade branscher och i en nyligen marknadsundersökning från IFS upptäckte vi en anmärkningsvärd ökning av antalet företag som planerar att investera i digitalisering – trots den senaste Covid-19-situationen.

Detta sagt har IFS förstås också en kundlista på olje & gas-området som imponerar; eller vad sägs om följande:
Maersk Drilling, Odfjell Drilling, Aro Drilling, Borr Drilling, Awilco Drilling, Transocean, Floatel International, BW Offshore, Maersk Supply Service, SBM, Höegh LNG, PGS, MMA Offshore och Yinson Berhad.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title