Annons

Haldex polisanmäler misstänkt företagsspionage

Den svenska tillöverkningskoncernen och underleverantören till fordonsindustrin, Haldex, har lämnat in en polisanmälan efter en misstänka om företagsspionage. Detta efter att företaget upptäckt att en tidigare anställd kopierade stora mängder digital information, främst av ekonomisk karaktär, från företagets servrar. Det finns också bevis för att information har överlämnats till minst en ledande anställd i finansbranschen.
- Det potentiella informationsvärdet i varje separat av de kopierade filerna är begränsat. Med tanke på det stora antalet nedladdade dokument kan vi emellertid inte utesluta att den potentiella spridningen av alla filer tillsammans kan ha lett till att insiderinformation lämnades ut, säger bolagets styrelseordförande, Jörgen Durban, och tillägger att det är därför som svenska ekobrottsmyndigheten är involverad i ärendet.

Det var tidigare i somras Haldex upptäckte att en person som inte längre arbetade för företaget hade kommit in i företagets servrar och laddat ner en stor mängd filer med information som innehåller företagshemligheter av främst ekonomisk karaktär.
I den vidare utredningen fann Haldex också att den tidigare anställde skickat en del av denna konfidentiella information till en ledande anställd i finansbranschen.
– Det är ingen hemlighet att Haldex har en komplicerad ägarstruktur där förändringar är att förvänta sig och om polisutredningen avslöjar att en ekonomisk aktör faktiskt har använt olagliga metoder för att få information för att få förmåner är minst sagt oroande, säger Jörgen Durban.

Informerat börsen
Företaget har också informerat Stockholmsbörsens övervakningsenhet om vad som har hänt, eftersom det finns en risk att informationen kan användas felaktigt.
– Det är mycket allvarligt när företagshemligheter för ett börsnoterat företag hanteras på ett obehörigt sätt. Detta riskerar bland annat att störa villkoren för en väl fungerande aktiemarknad, vilket jag antar att alla seriösa aktörer skulle distansera sig från, säger Jörgen Durban.

Sedan dataöverträdelsen hittades har företaget ändrat skyddspraxis för digitalt material.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title