Annons

HEXAGON vässar sig inom effektiva SMARTA FABRIKER med köpet av amerikansk ”asset performance-specialist” (APM)

FÖRVÄRVAR ITUS DIGITAL. Svenska specialisten på digital drift och optimering av produktionsanläggningar, Hexagon och bolagets Asset Lifecycle Intelligence-division, har legat teknologiskt väl positionerat på området smarta fabriker. Detta inte minst efter köpet för några år sedan av affärssystembolaget Infors, EAM-plattform, som idag inte bara döpts om till HxGN EAM utan också utvecklats tekniskt explosivt. EAM är i detta en kombination av programvara, system och tjänster. I den alltmer digitaliserade produktions-världen tenderar dessa EAM-plattformar att växa i betydelse för optimera kvalitet, driftsfaktorer som upptid, underhåll och tjänster som krävs för effektiv kontroll av operativa tillgångar över livscykeln. På sista raden har de dessutom avgörande betydelse för konkurrenskraft.
Men Hexagon tänker inte stanna på EAM-sidan allena. Ett intressant perspektiv i detta är att Hexagon dragit igång en resa där siktet i bolagets utvecklingsarbete är inställt mot det ännu bredare APM-området, Asset Performance Management. En poäng i detta är att underhållsbitarna inte står för sig själv, utan paras med integrerade lösningar för att vässa fabriksanläggningarnas prestanda.
Detta sagt som en bakgrund till dagens annonserade Hexagon-förvärv av amerikanska Itus Digital. Detta bolag, konstaterar Paolo Guglielmini, president och CEO på Hexagon, ”erbjuder SaaS-baserade innovativa lösningar som gör det enklare att optimera industritillgångars prestanda.” Notabelt är att deras APM-plattform hanterar hela strategin för tillgångar och dess digitala tvillingar under hela livscykeln i syfte att identifiera och prioritera risk och skydda tillgångar mot kända fel. I det ingår att övervaka tillgångens skick och prestanda samt genomföra mätningar i samband med ökade risker eller hot. Plattformen är utvecklad för enkel implementering och snabb, kontinuerlig optimering av tillgångsstrategier.
– Företaget, som är baserat i Roanoke, Virginia, USA, erbjuder APM-lösningar som på ett direkt sätt kompletterar Hexagons HxGN EAM-plattform och även andra Hexagon-lösningar, säger Paolo Guglielmini och tillägger: ”Asset performance management-lösningar kan maximera värdet av en verksamhets tillgångar, exempelvis utrustning, och är ett sätt för industriverksamheter att optimera tillförlitlighet, förbättra upptid och minska kostnaderna.”

God tillväxtpotential
Guglielmini noterar vidare att just kombinationen mellan Itus APM-plattform och Hexagons EAM, HxEAM, har en stor potential att vässa kundernas anläöggningsverksamheter.

Hexagon-chefen, Paolo Guglielmini, efterträdde 2022 Ola Rollén.

– Absolut, säger han, detta strategiska förvärv, kombinerat med vår marknadsledande EAM-plattform, ger kunder möjlighet att ytterligare förbättra sina tillgångars tillförlitlighet och tillgänglighet och minimera nedtid och kostnader, oavsett storlek och bransch, fortsätter Paolo Guglielmini.
Itus Digital är nu inget gigantföretag. Bolaget är redan fullt konsoliderat i Hexagon Asset Lifecycle Intelligence-division och förväntas generera intäkter på cirka 11,5 miljoner kronor under 2024.
Verksamheten förväntas växa snabbt med en initial lönsamhetsnivå lägre än Hexagons.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title