Annons

Hon tar över som ny VD och koncernchef för Epiroc

Hon har redan i förväg pekats ut som storfavorit till jobbet som ny VD och koncernchef för gruvutrustningsbolaget Epiroc och idag blev det officiellt också klart. Styrelsen för Epiroc har utnämnt Helena Hedblom till de här positionerna. Med start den 1 mars 2020 ersätter hon sålunda Per Lindberg, som lämnar sin position efter att framgångsrikt etablerat Epiroc som ett börsnoterat bolag.
I en pressrelease om saken skriver Epirocs styrelseordförande, Ronnie Leten: “Helena Hedblom har ett starkt affärsfokus, en djup kunskap om verksamheten och är en uppskattad ledare som lever och andas Epirocs värderingar. Med henne som ansvarig för affärsområdet ’Mining and Infrastructure’ har verksamheten växt med förbättrat resultat och fokus på att förbättra kundernas produktivitet, säkerhet och effektivitet.”
När det gäller produktutveckling av Epirocs produkter är grundpelarna inom PLM Siemens Teamcenter, medan CAD-bitarna består av PTCs Creo och AutoCAD.

Helena Hedblom är per dags dato alltså gruv- och infrastrukturchef i bolaget och dessutom medlem i Epirocs koncernledning. Vid sidan av detta är Hedblom också styrelseledamot för IPCO AB och Föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige (Svemin).
Den blivande Epirocbasen är född 1973, svensk medborgare och har en Civilingenjörsexamen i materialteknologi från KTH i Stockholm.

Över 38 miljarder i omsättning och 14 000 anställda
Det är inget litet bolag Helena Hedblom tar över. Epiroc är vad vi i pressen ofta beskriver det som, ”en verkstadsjätte”. Bolaget bildades 2018 när det knoppades av från Atlas Copco och delades ut till Atlas Copcos aktieägare och noterades på Stockholmsbörsen (Nasdaq) i juni detta år.
Bolaget är känt för att ligga i framkant inom bergborrningsteknik. Man levererar i detta allt ifrån Borriggar, Lastare och truckar (LHD-maskiner) till Bergborrverktyg och Hydraultillbehör. Ovanpå detta tillhandahåller man även service i världsklass och lösningar för automation och interoperabilitet. Verksamheten är förstås också sant global, man finns på ett eller annat sätt i mer än 150 länder. Epiroc hade intäkter på 38 miljarder kronor under 2018 och har över 14 000 medarbetare.

Starkt ledarskap
Med dagens tillkännagivanden från Eprocstyrelsen står det också klart att Per Lindberg kommer att avgå från styrelsen samtidigt som han lämnar som VD och koncernchef.
– Jag vill tacka Per Lindberg för ett utomordentligt arbete att vägleda företaget genom börsnoteringen och förbereda Epiroc för nästa steg, säger Ronnie Leten. Han har tillhandahållit ett starkt ledarskap och har framgångsrikt genomfört vad som överenskommits och förväntats i sitt uppdrag.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title