Annons

Hur ska Skellefteå lösa trycket på rekryteringssidan när Northvolt etablerar sin gigafabrik?

Visserligen har man från Northvolts sida verkligen försökt att hantera problemet och som en konsekvens sökt folk över hela landet, men det är ändå oundvikligen så att rekryteringstrycket på den lokala marknaden vuxit.
Det är inte svårt att förstå problembilden och Northvolts ansvariga för kompetensförsörjning, Katarina Borstedt, har förvisso en viktig poäng när hon säger till SVT att, ”Skellefteå måste växa med den här etableringen, för det finns inte tillräckligt med folk på plats.”

Lokal 42 miljarderssatsning
Det totala beloppet som ska investeras till 2023 beräknades när satsningen bestämdes under 2017 till nästan 4 miljarder euro (drygt 42 miljarder kronor enligt fredagens kurs), varav det mesta skulle investeras i Skellefteå.
– Skellefteå har visat att vi har det som behövs för en sådan etablering. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, ett attraktivt läge, en välfungerande hamn, en järnväg, närheten till kollektivtrafik – samt en hög livskvalitet med kapacitet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor som kommer att behövs, konstaterade i en pressrelease, Kristina Sundin Jonsson, VD för Skellefteå kommun.
Men detta med personalkompetens och rekryteringens inverkan på det övriga näringslivet lokalt var det ingen som sa något om i pressreleasen.
På sista raden får man nu trots allt räkna med att detta problem kommer att lösa sig vartefter tiden går; ett attraktivt näringsliv brukar oftast ha en stark förmåga att skapa en kraftfull tillväxtdynamik inom de områden som behövs.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title