Om du inte redan gjort det, planera för olika scenarier så du är redo ifall spridningen ökar och restriktioner införs. Hur påverkas organisationen och medarbetarna? Vilka kan arbeta hemifrån? Har ni den teknologi och de verktyg ni behöver?
Kommunicera ofta med dina medarbetare. Var så öppen och transparent du bara kan. Försök hitta en bra balans så du förmedlar allvar och visar att det finns en plan, men utan att skapa panik.
Föregå med gott exempel. Om du är chef, gå inte till jobbet om du hostar och har feber. Om du uppmanar dina medarbetare att dra ner på resandet, åk inte själv iväg.
Var så tillmötesgående som möjligt när det gäller personalens önskan att arbeta hemifrån. Och var öppen för mer flexibla arbetstider så medarbetare kan resa när det är mindre trångt på tunnelbana, spårvagn och bussar.
Erbjud nätbaserade kurser i relevanta ämnen. På Stefan Robséns eget bolags, Conerstone, portal finns t ex kurser i hur man kan vara produktiv när man jobbar hemifrån och mycket annat. Fram till sista mars kan man här gratis ta del av 48 kurser inom 12 viktiga och populära områdena, som bland annat time management och coaching.
Tänk på att justera mål för medarbetare och team allteftersom förutsättningarna ändras.
– Om spridningen i Europa fortsätter i samma takt är du bättre förberedd. Om den inte blir så allvarlig, är åtgärderna ett bra genrep, säger Robsén. Bättre att planera för det värsta och hoppas på det bästa.