Annons

INDUSTRI 4.0: Hydraulik och trådlösa signaler – fungerar det?

Apropå fluidteknik och Industri 4.0-lösningar som vi berättade om i en tidigare artikel idag, så äger en liknande utveckling rum på hydrauliksidan. SMC Automation har precis presenterat en lösning där digitaliseringen tagits till en helt ny nivå.
Det har sedan tidigare varit möjligt att överföra signaler trådlöst men att också göra detta för trycksatt luft är något helt nytt.
Den elektriska styrsignalen till pneumatiska riktningsventiler kan redan överföras trådlöst med SMC:s EX600-Wireless. Ventilernas uppgift är att styra luften till en cylinder (ställdon) för att åstadkomma en rörelse. Nu lanserar SMC tryckluftcylindrar där även luften kan överföras ”trådlöst”, d v s slanglöst.

SMCs Teknikguru Pascal Morgonlüft förklarar:
– Det här ger ett helt autonomt ställdon som styrs från ett förprogrammerat styrsystem. Montaget blir flexibelt, lägesoberoende och dynamiskt. Eftersom tryckluften överförs i en helt adiabatisk process förloras ingen energi, oavsett avstånd.

I en förlängning skulle man kunna tänka sig ställdon med inbyggd artificiell intelligens vilket skulle göra dem helt oberoende av externa styrsystem. Ställdonet kommer då att kunna planera sin egen produktion och även kommunicera med övergripande logistiksystem.
Det går fort nu…

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title