I pressmaterialet skriver bolagen att Siemens Industrial Copilot kommer, ”att möjliggöra för användare att snabbt generera, optimera och felsöka komplex automationskod och avsevärt förkorta simuleringstiderna.” Detta låter som musik i öronen på tidspressade produktionsansvariga och hårt konkurrensutsatta företagsledare. Inte minst relaterat till uppgiften att de här bitarna ska kunna korta ner uppgifter som tidigare tog veckor till minuter. Copiloten tar in automations- och processimulerings-information från Siemens öppna digitala affärsplattform, Siemens Xcelerator, och förbättrar den med Microsofts Azure OpenAI Service. Kunder har full kontroll över sin data, och den används inte för att träna underliggande AI-modeller.
Siemens Industrial Copilot kommer sålunda med ett löfte om att öka produktiviteten och effektiviteten under hela den industriella livscykeln. Med ett naturligt språk kan underhållspersonalen få hjälp med detaljerade reparationsinstruktioner och ingenjörer med snabb tillgång till simuleringsverktyg.
Visionen: Copiloter för alla branscher
Företagen föreställer sig AI-copiloter som hjälper yrkesverksamma inom olika branscher, inklusive tillverkning, infrastruktur, transport och hälsovård. Många andra piloter är redan planerade inom tillverkningssektorerna, såsom bilindustrin, konsumentförpackningar och maskinbyggnad.
Ett intressant exempel som pekas ut är Schaeffler AG. Bolaget är en ledande fordonsleverantör, och är nu bland de första i bilindustrin att anamma generativ AI i ingenjörsfasen. Detta hjälper dess ingenjörer att generera pålitlig kod för programmering av industriella automationssystem som robotar. Dessutom avser företaget att införliva Siemens Industrial Copilot under sin egen verksamhet, i syfte att avsevärt minska stilleståndstider, och även för sina kunder i ett senare skede.
– Med denna gemensamma pilot tar vi steget in i en ny tid av produktivitet och innovation. Denna Siemens Industrial Copilot kommer att hjälpa vårt team att arbeta mer effektivt, minska repetitiva uppgifter och släppa loss kreativiteten. Vi är glada över att samarbeta med Siemens och Microsoft i detta projekt, konstaterar Klaus Rosenfeld, CEO för Schaeffler Group.
Generativ AI underlättar virtuellt samarbete
För att ta virtuellt samarbete mellan team till nästa nivå kommer Teamcenter för Microsoft Teams att vara allmänt tillgängligt från och med december 2023.
Den nya appen använder de senaste framstegen inom generativ AI för att koppla ihop funktioner över produktdesign och tillverkningslivscykeln, såsom frontlinjearbetare till ingenjörsteam . Den kopplar samman Siemens Teamcenter-programvara för produktlivscykelhantering (PLM) med Microsofts samarbetsplattform Teams för att göra data mer tillgänglig för fabriks- och fältservicearbetare. Detta kommer att göra det möjligt för miljontals arbetare som inte har tillgång till PLM-verktyg idag att lättare bidra till design- och tillverkningsprocessen som en del av deras dagliga arbete.