Annons

Integrerad CNC: Bosch Rexroth, BigRep och ”en ny dimension på STORSKALIG 3D-PRINTNING”

Tyska Bosch Rexroth är en av världsledarna på driv- och styrteknik när det gäller fabriksautomation, specifikt duktiga på hydraulik, eldrift och växelteknik. Vad detta bolag gör på innovationssidan har betydelse.
Idag meddelar industrijätten att man tillsammans med BigRep, som utvecklar storskaliga industriella additiva tillverkningslösningar (AM, ”Additive Manufacturing”), ska ta fram en BigRep 3D-printer utrustad med ”state-of-the-art” CNC-styr- och drivsystem från Bosch Rexroth. Detta, menar man, innebär att additiv tillverkningsteknik på allvar kan etableras som en färdig Industri 4.0-komponent inom avancerad industriproduktion.
- Samtidigt betyder det att 3D-printning (3DP) blir ”IoT-klart", med fullt utvecklad konnektivitet gentemot produkt- och produktionsdata, säger BigRep-chefen dr. Stephan Beyer.
Detta är nu måhända en sanning med modifikation då exempelvis Siemens och 3DP-utvecklaren EOS under årets Hannovermässa för PLM&ERP News visade upp och demonstrerade en liknande teknologi, med integrerade 3D-printing- och CNC-kapabiliteter.

Alltnog, menade Stephan Beyer, att BigRep med detta blir de första som integrerar CNC-styrsystem i avancerade industriella 3D-skrivare. Förvisso ligger man också långt fram i racet; lite beroende på hur man definierar saken. Men givet att den handlar om storskaliga, standardiserade integrationslösningar med färdiga att använda AM-maskiner med CNC-kapabiliteter, så äger beskrivningen sin riktighet. Det Siemens Labs och EOS visade i Hannover 2018 gällde fysiskt sett mindre parter, men som sagt AM-integrerad CNC-kapabilitet var ett inslag i detta.

Dr Stephan Beyer, CEO för BigRep, tillsammans med René Gurka, CIO och medgrundare av bolaget som tillverkar storskaliga 3DP-maskiner.

– Över hela branschen söker kunderna pålitliga, kontrollerbara och effektiva 3D-skrivare för att tillverka högkvalitativa delar, säger BigRep VD Dr. Stephan Beyer. Med Rexroth-kontrollerna får vi också en utmärkt plattform för att ge våra 3D-skrivare full uppkoppling för befintliga produktions- och automationssystem. Detta kommer att etablera 3D-printning och additivt som ett nyckelinslag i Industri-4.0-upplägg.

Prototyper och små serier. Thomas Fechner, chef för affärsenheten ”New Business” hos Bosch Rexroth, säger i en kommentar att, ”det här partnerskapet visar att Bosch Rexroth ständigt utvecklar hållbar teknik och nya automationslösningar för framtidens fabrik.”

Han pekar på vad som är en allmän trend vid det här laget, efter år av utvecklingsarbete:
– Additiv tillverkning etablerar sig nu som tillverkningsteknik inom ramen för framtidens fabriker. Utvecklingen går snabbt och den pågående industrialiseringen av teknologin har redan haft betydande inverkan på prototyputveckling och mindre serieproduktion.

Bosch Rexroth är också tungt engagerat i denna innovativa teknik. Å ena sidan använder denna specialist på driv- och styrtekniska processer självt tekniken för att möjliggöra snabbt och kostnadseffektivt skapande av modeller, mönster, prototyper, verktyg och slutprodukter. Å andra sidan erbjuder företaget också industrimarknaden 3D-printkomponenter och lösningar.
– Genom att kombinera experter på driv- och kontrollteknik med diton inom storskalig 3D-printing, kommer industrin att se snabbare och mer kostnadseffektiv utformning av modeller, mönster, prototyper, verktyg och slutanvändningsprodukter. BigRep och Bosch Rexroth är engagerade i att omforma tillverkningen, säger Thomas Fechner.

Stora inom tunga industrisegment som fordons- och flygindustri. För dem som inte är bekanta med BigRep kan nämnas att detta tyska bolag utvecklar världens största 3D-skrivare för serieproduktion. Deras maskiner och lösningar går ut på att skapa teknik för storskalig utskrift och att med dessa bitar bidra till att omforma tillverkningen. Maskiner som STUDIO och ONE, är tysta och, hävdar Stephan Beyer, ”håller på att skapa nya standarder för snabbhet, tillförlitlighet och effektivitet.”
BigReps skrivare används av ingenjörer, designers och tillverkare hos flera ledande företag inom exempelvis fordons- och flygindustrin. Genom samarbete med sina strategiska partners – inklusive Bosch Rexroth, Etihad Airways och Deutsche Bahn – och viktiga investerare – inklusive BASF, Koehler, Klöckner och Körber – utvecklar nu BigRep alltså kompletta lösningar för integrerade additiva tillverkningssystem.

Bolaget grundades 2014 och har huvudkontor i Berlin med kontor i Boston och Singapore. Ledande i en av världens nyckelteknologier är våra multinationella ingenjörsteam högutbildade, tvärvetenskapliga och kundfokuserade.

Vi konstaterade redan ovan att Bosch Rexroth är en ”industrijätte”. Bolaget finns på plats i över 80 länder, har mer än 30 500 medarbetare och genererade ifjol intäkter på 5,5 miljarder euro, vilket motsvarar närmare 60 miljarder kronor.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title