Annons

Johan Strid avgår överraskande som Prevaschef: Magnus Welén tar över som ny CEO

Det finns ett uttryck som säger att, ”man ska sluta när man är på topp”; vilket är vad den industriella teknik- och IT-konsulten, Prevas VD, Johan Strid tycks ha tagit fasta på. Lite överraskande meddelar bolaget nämligen att denna bolagets nuvarande VD avgår på egen begäran. Istället har Magnus Welén tillsatts som ny CEO i Prevas, en position han tillträder per 1 juni.
Exakt varför Strid avgår från VD-posten framgår inte av pressmaterialet. Resultatet för det senaste året har sett bra ut och för första kvartalet 2023 har det t o m handlat om rekordsiffror. Prevas verkar dessutom vara väl med i de förändringsprocesser som ny teknologi kräver, något som Strid i sitt utvecklingsarbete kontinuerligt tagit höjd för. Men Johan Strid har i alla fall meddelat att han ställer sig till förfogande för en roll som styrelseledamot.
Klart är vidare att hans efterträdare är en erfaren och rutinerad teknikkonsult-ledare. Magnus Welén arbetar idag som regionchef för Mälardalen och är VD för Prevas största dotterbolag Prevas Industrial Innovation. Vidare är han medlem i företagets operativa ledningsgrupp. Welén kom in i Prevas via förvärvet av konsulten Deva Mecaneyes 2021, där han var VD sedan 2008. På CVn finns också en gedigen tidigare erfarenhet av ledande roller inom konsultbranschen från industribolag som ABB, Sandvik och Snap On Inc.
- Jag ser verkligen fram emot att fortsätta utveckla Prevas, tillsammans med våra medarbetare och i linje med vår framgångsrika strategi, säger Magnus Welén, i en kommentar till det nya jobbet och tillägger att han, ”brinner personligen för hörnstenarna i vår stabila strategi som decentralisering och fokus på ökat värde för alla intressenter.”

Christer Parkegren, ordförande på Prevas, lyfter fram Magnus Weléns erfarenhet av att långsiktigt driva kvalitativ lönsam tillväxt i konsultbranschen. Vidare noterar Prevas-ordföranden hans breda erfarenhet från kundsidan samt, ”förmågan att leda stora organisationer är nyckelegenskaper som är viktiga och kommer väl till pass i hans nya roll som CEO på Prevas.”
Men det finns förstås flera synnerligen positiva egenskaper för den som ska leda en organisation som denna:
– Precis, men jag är också ingenjör och älskar teknik, har han bl a sagt i en tidigare intervju.

Johan Strid har varit Prevas VD sedan 2018. Nu är han aktuell för en styrelsepost.

”En av branschen mer lönsamma konsulter”
Men som sagt, det kommer lite överraskande med Johan Strids avgång. Han har varit CEO på Prevas sedan 2018 och lämnar alltså över stafettpinnen som CEO i juni. Under sin tid på Prevas har Strid framgångsrikt drivit flera förändringsarbeten och lyckats lyfta bolaget till att bli ett av de mest lönsamma i branschen.
Christer Parkegren pekar i sin kommentar till avgången att Strid haft en nyckelroll på Prevas.
– Han är kort sagt en stor del i den framgång vi har skapat de senaste åren. Jag känner en stor tacksamhet till Johan och det goda samarbete vi har haft. Ett samarbete som vi vill ska fortsätta fast i andra former. Valberedningen kommer ta ställning till om Johan ska föreslås som styrelseledamot på årsstämman den 11 maj 2023, fortsätter Christer.

Själv konstaterar Strid att han haft, ”en fantastisk och utvecklande resa tillsammans med engagerade och drivna kollegor under fem år.”
– Om stämman så bifaller så ska det bli en ära att få delta och bidra till Prevas fortsatta resa framåt i rollen som styrelseledamot. Det känns också riktigt roligt och tryggt att vi har en intern succession med Magnus som kan ta över och som kan ta vid och utveckla Prevas till nya höjder, avslutar Strid. 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title