Annons

Känd PLM-aktör tar över som styrelseordförande för konsulten och PTC-partnern PDSVISION

Med sin nye ordförande innebär dagens besked att styrelsen idag ser ut så här: Christer Wallberg (ordförande), Johan Torstensson, Johan Klingvall, Johan Pålsson och Pia Kåll.

WALLBERG ETT KRAFTFULLT STÖD
I BOLAGETS GLOBALA EXPANSION
– Jag är glad och hedrad över att bli ombedd att gå med i PDSVISION Group som styrelseordförande. PDSVISION är redan ett starkt, lönsamt och hållbart företag. Jag ser fram emot att hjälpa gruppen att fortsätta sin imponerande tillväxt när den expanderar vidare till fler globala territorier, och jag kommer att fortsätta att stödja bolaget i att öka sitt avtryck som en pålitlig partner över hela världen, säger Christer Wallberg i en kommentar.
Även PDSVISIONS nye CEO, Otto Wetterlin, pekar på Wallbergs breda erfarenheter och kunskaper specifikt om PLM-området.
– Med vår nya ordförande kommer vi att kunna utnyttja vår stora erfarenhet och kunskap om teknikbranschen för att stödja oss att bygga vidare på vår vinnarkultur och utöka vårt globala avtryck ytterligare, säger PDSVISION-chefen.

PLM-utvecklarens, PTC, Windchill-svit är en av lösningarna i PDSVISIONS portfölj. På bilden ses ett gränssnitt.

VARFÖR KOMMER FÖRÄNDRINGARNA I PLM-VÄRLDEN JUST NU?
Klart är att PLM-världen är inne i en dramatisk förändringsfas. Det kommer bl a med nya teknologier, globaliseringseffekter och ny arbetsmetodik. I detta har PDSVISION gjort sig känt som en proaktiv marknadsspelare, inte minst relaterat till en av de starkaste PLM-, AR- och IoT-portföljerna i branschen – PTCs Windchill (PLM), Vuforia (AR) och ThingWorx (IoT).
Samtidigt är nya teknologier en stor utmaning när man, som nu, börjar gå från hajpade teorier till konkreta applikationer, enligt den kurva som, analytikern Gartner publicerar i sitt Hype Cycle-diagram. På sista raden innebär detta att vi kommer in i ett läge där man efterfrågar affärsmodeller som relaterar till de nya teknologierna, som IoT, IIoT, AR/VR, additiv tillverkning och annat.
”Hur skapar vi business-case av detta,” är en fråga många ställer sig idag. Här kan PLM-partners som PDSVISION, som ligger oerhört nära och jobbar i synk med sina kunder, spela en växande och för alla parter lönsam roll. Men i väntan på att de nya ideerna och metoderna får riktigt ”bett” i marknaden måste man dels ha en uthållighet och dels en förmåga att utveckla, ta fram och inspirera till optimalt utnyttjande av det nya. Detta tar tid och tid kostar pengar.

Att hitta och ta fram vassa ”business case” baserat på nya teknologier som AR, Augmented Reality, är en av PDSVISIONs utmaningar. På bilden PTCs Thingworks-lösning i kombination med AR.

FINANSIELLA MUSKLER BEHÖVS
FÖR ATT STÄRKA RESAN MOT DEN NYA TEKNOLOGIN
Det är i sammanhang som det ovan beskrivna scenariet som betydelsen av investerare som PDSVISIONs nye huvudägare, CapMan Buyout XI, kommer in i bilden.
Det ligger också i denna typ av ägares natur att söka upp den här sortens tekniska trender, som i sig för att etableras skapar behov av kapital för att utvecklingsbolagen ska kunna resa vidare i sina ”karriärer”. Investeringsbanker och -fonder har också under de senaste åren visat upp ett ökande intresse för värdena som ligger ”dolda” i industriell användning av toppmoderna teknologier, som de som PTC, Siemens, Dassault och andra utvecklat på PLM- och bortom PLM-områdena (Product Innovation Platforms, som de definieras av analytikern Gartner och CIMdata).
För den relativt nya investeringsfonden – CapMan Buyouts fond, CapMan Buyout XI, grundad 2019 – innebär dessa insikter att man gjorde en större investering i just PTC-partnern och PLM-konsulten PDSVISION.
Köpet gav CapMan en majoritetsandel i PDSVISION, som för övrigt är PLM-utvecklarens, PTC, största partner i Norden och troligen också i Europa. Klart är också att nyckelpersoner i PDSVISION-organisationen behåller betydande andelar i detta företag, som omsätter drygt 300 miljoner kronor om året.

– Med vår nya ordförande kommer vi att kunna
utnyttja vår stora erfarenhet och kunskap
om teknikbranschen för att stödja
oss att bygga vidare på vår
vinnarkultur, säger Otto Wetterlin,
som nyligen tog över jobbet som CEO
för PDSVISION.

FRÅN NORDISK SPELARE TILL GLOBAL AKTÖR
Till bakgrunden hör vidare att PDSVISION-gruppen har vuxit markant under de senaste åren och gått från att vara en nordisk fokuserad organisation till faktiskt en spelare på den globala scenen. Bolagets verksamhet och kundstruktur, med flera kunder som har globala verksamheter, innebär alltså att man i princip idag har hela världen som arbetsfält.
Men utsikter av detta slag för också med sig nya och förändrade behov vad gäller företagsdriften. För att effektivisera fortsättningen på denna resa ut i världen behövs en aktör med finansiella muskler, kontakter världen över och bred erfarenhet av finansiering av denna typ av rörelser. Detta torde vara en av flera tunga skäl till CapMan Buyouts entré i bolaget och förvisso också till Christer Wallbergs nya roll som bolagets ordförande.
– Att Christer Wallberg nu går in som SO i PDSVISION är ett tecken på vårt åtagande att påskynda tillväxten och att behålla grunden som har gjort bolaget till en global leverantör av tjänster och lösningar. Det hjälper till att öka tyngden i ryktet man har som en pålitlig partner inom en rad affärssektorer och tjänster, säger Johan Pålsson, co-manager Partner på CapMan Buyout.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title