Annons

KONSULTERNA CGIs miljardkontrakt med trafikförvaltningen i Stockholm stod sig

Det var ingen dålig order som IT-konsulten CGI tog hem mitt under julisemestern. Det blev då klart att CGI under de kommande tio åren ska förvalta och utveckla IT-tjänster för trafikförvaltningen i Stockholm. Kontraktsvärdet är cirka 900 miljoner kronor och omfattar en rad tjänster inom bland annat IT-infrastruktur, kommunikation, arbetsplatstjänster och IT-säkerhet.
- Tillförlitligheten och kapaciteten i vår IT-infrastruktur är avgörande för att vi ska kunna hantera Stockholmarnas pendlingsbehov med vår växlande geografi med färjor, färdtjänst, bussar, spårvagn, tvärbana, tunnelbana och pendeltåg. Detta är en mycket kritisk tjänst för samhället, eftersom många resenärer är beroende av det varje dag. I vår upphandling har vi fokuserat bland annat på ytterligare förstärkning av vår kapacitet och driftssäkerhet, säger Krister Dackland, IT-direktör på trafikförvaltningen.

Trafikförvaltningen ingår i Region Stockholm och har till uppgift att tillhandahålla säker och tillförlitlig kollektivtrafik för över 800 000 passagerare i Stockholms län dagligen. De olika transportmedlen – bussar, tunnelbana, pendeltåg, lokaltåg, färdtjänst och båtar – samordnas i ett snabbt växande transportnät.

– I vår upphandling har vi fokuserat bland annat på ytterligare förstärkning av vår kapacitet och driftssäkerhet, säger Krister Dackland, IT-direktör på trafikförvaltningen.

Stöttar kollektivtrafikens tillväxtresa
Avtalet löper på 4+2+2+2 år omfattar hantering av bland annat IT-kommunikation, servrar och annan infrastruktur. Det inkluderar även konsulttjänster för innovation och utveckling samt tjänster inom cybersäkerhet.
– Med våra solida IT-förvaltnings- och infrastrukturtjänster, stark styrningsmodell och innovativa styrkor kommer vi att bygga ett starkt partnerskap där vi tillsammans med trafikförvaltningen kommer att skapa en optimal end-to-end-tjänst inom infrastrukturområdet. I kombination med leveransen av våra starka och stabila infrastrukturtjänster kommer vi även att ha ett team som arbetar dedikerat med att utveckla innovativa nya tjänster som hjälper trafikförvaltningen att fortsätta öka servicen till resenärerna i Stockholm. Därigenom får vi på CGI vara med och stötta kollektivtrafikens tillväxtresa vilket är viktigt både får Stockholmarna och miljön, säger Pär Fors, chef för CGI i Sverige.

Anbudsvalet överklagades av tre spelare
Allmänt när det gäller ”SL-avtalet”, som detta avtal också kallats i pressen, ska konstateras att detta i numera inte ovanlig ordning varit föremål för diverse juridiska turer med överklaganden av upphandlingsresultatet.  Från start var det summa tio leverantörer som kvalificerade sig för att lämna anbud. Av dessa kom fem stycken in med anbud: CGI, EVERY, Tieto, DGC Access och DXC.

CGI vann upphandlingen, men tre av de bolag som förlorade chansen att få det attraktiva kontrakt valde att överpröva tilldelningsbeslutet. Men det utvärderingsresultat som Trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting gjorde, följt av beslutet att tilldela CGI jobbet, stod sig. Den kanadensiska konsultjätten hade ett anbudspris som i huvudsak låg väldigt nära tvåan, amerikanska DXC. Vad som fällde avgörandet till CGI:s fördel var att kvaliteten i deras anbud ansågs vara bättre. 

Tappat jobb för EVRY
För den konsult som tidigare hade avtalet med SL, EVRY, slutade det alltså med att man som trea i ”rankingen” tappade jobbet. På fjärde plats kom Tieto.  

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title