Annons

Produktutveckling: Redsense Medical satsar på Etteplan för medicinsk nyckellösning

Teknik- och IT-konsulten Etteplan har valts till utvecklingspartner när Redsense Medical-koncernen ska industrialisera en slangklämma som används vid hemodialysbehandling.
Projektet inkluderar industrialisering av en prototyp som tidigare utvecklats av Etteplan redo för lansering på marknaden.

Redsense Medical är en koncern med verksamhet främst i Europa och USA. Företaget har utvecklat Redsense-systemet, som är en innovation som används för övervakning och larm vid blodläckage i samband med hemodialysbehandling.

Flerårigt samarbete
Bolaget löser därmed ett av de allvarligaste återstående säkerhetsproblemen inom hemodialys – att snabbt upptäcka vennålsutdragning och kateterläckage för att minimera blodläckaget. Systemet består av en patenterad fiberoptisk sensor, utformad för antingen vennålen eller den centrala venkatetern, som är ansluten till en larmenhet. Från allra första början har utvecklingen av företagets teknik utgått från behoven och säkerhetskraven hos vårdgivare inom dialyssektorn.
Redsense Medical och Etteplan har samarbetat i många år inom det medicintekniska området och med utveckling av medicinska apparater. Etteplan har tidigare bistått Redsense i utvecklingen av en apparat för upptäckt av blodförlust. Apparaten används för övervakning och larm vid blodläckage i samband med hemodialysbehandling.

Levererade funktionell prototyp 2017
Under 2017 utvecklade, producerade och levererade Etteplan en funktionell prototyp av en automatisk slangklämma till Redsense, att användas som en förlängning av larmenheten. När larmet går, stoppar slangklämman automatiskt läckaget. Prototypen har utvärderats på ett sjukhus i Kanada med positiva resultat. Redsense och Etteplan samarbetar nu för att industrialisera prototypen så att produkten kan lanseras på marknaden.
Huvudsyftet är att utveckla en enhet enligt MDR (Medical Device Regulation) redo för CE-märkning, produktion och försäljning, inklusive regulatorisk dokumentation. Projektet kommer att genomföras under Etteplans kvalitetsledningssystem som är certifierat enligt ISO-13485.

Omfattar flera av Etteplans specialområden
För Etteplans del ska konstateras att projektet omfattar flera av Etteplans kompetensområden, som industridesign, mekanisk konstruktion, mjukvaruutveckling och elektronikdesign. Konsulten har lång erfarenhet av att utveckla medicinska apparater, från idé och konceptutveckling till produktion.
Bolaget är också en av de större spelarna inom konsultsegmentet i Norden med ca 3 400 anställda och en omsättning 2019 på närmare 2,7 miljarder kronor. Men verksamheten sträcker ut sina tentakler betydligt längre än till bara Norden med representation också i Nederländerna, Tyskland, Polen och Kina.
Allmänt är man specialiserade på lösningar för maskin- och anläggningskonstruktion, mjukvaror och inbyggda system samt teknisk dokumentation, med kunder som generellt ligger inom tillverkningsindustrin.

Projektet med Redsense kommer att genomföras på Etteplans kontor i Halmstad.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title