– Att driva en idé genom de olika stadierna från utveckling till kommersialisering är en utmaning för många startups, som ofta även saknar praktisk erfarenhet av AI. Vårt team, bestående av tidigare entreprenörer med stor erfarenhet från den nordiska startup-scenen, kan hjälpa deltagarna att vässa affärspotentialen i sina idéer. Vi ser fram emot att få bidra till skapandet av innovativa lösningar för vården och ett smartare samhälle i stort, säger Ishtar Touailat, innovationschef på Tieto i Sverige.
AI spås omvandla de flesta branscher. Utvecklingen av artificiell intelligens (AI) går snabbt framåt och spås omvandla de flesta branscher. Enligt marknadsanalysföretaget Tractica ökar den globala marknaden för AI-programvara från 3,2 miljarder dollar år 2016 till 89,8 miljarder dollar år 2025, med Norden i framkant av utvecklingen.
Samtidigt visar en undersökning genomförd av YouGov och Tieto att nästan tre av fyra svenskar tror att ny teknik som drivs av AI kommer att underlätta deras vardag, men få tror att vården kommer att påverkas nämnvärt. Endast en av sju menar att området i hög eller mycket hög grad kommer att tas över av AI under det närmaste årtiondet, något som går på tvärs mot många experters bedömning.
– Medvetenheten om utvecklingen är i allmänhet relativt låg. AI och maskininlärning gör sitt inträde och tillämpas redan på sina håll även inom hälso- och sjukvårdssektorn. Det finns ingen tid att förlora, företagen måste satsa på nya affärsmodeller och ekosystem som tar fasta på den nya tekniken. Detta initiativ kommer att bidra till att påskynda utvecklingen ytterligare, säger Ishtar Touailat.
Fyra svenska startups har hoppat på tåget. Tieto har länge medverkat i ett flertal olika innovationsprogram i samverkan med akademi, näringsliv och myndigheter för att främja digitalisering inom hälso- och sjukvården.
När det gäller det senaste Tieto-initiativet har inledningsvis fyra svenska startup-företag antagits till den nya AI-acceleratorn, som startar under april månad. Några överlåtelser av ägandeskap i aktier eller bolag kommer inte att ske. Patent och intellektuella rättigheter ligger också kvar hos de deltagande företagen. Ett av dem, Byon8 AB, startades år 2015 i syfte att stödja vårdgivares arbete med patienter med hjälp av AI.
– Intresset har varit stort och verksamheten har vuxit med flertalet medarbetare som har bakgrund inom sjukvården. Nu är det dags för nästa kliv. Vår lösning tjänar som ett AI-stöd för patienter och vårdgivare genom att automatisera anamnestagning, föreslå diagnoser med hög precision och erbjuda digital uppföljning och dokumentation. Tietos accelerator hjälper oss på vägen med att testa nya vägar kring AI, utveckla vår affärsmodell och utöka vårt nätverk inom området, säger Josef Murad, VD på Byon8.